Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του “Σωτηρία”, νοσοκομείου που από την αρχή της πανδημίας δέχεται το μεγαλύτερο βάρος της Covid-19. Τα τελευταία 24ωρα δε διαθέτει κενές κλίνες, τόσο ΜΕΘ όσο και κλίνες απλής νοσηλείας.
«Δεχόμαστε πολύ ισχυρή πίεση, όπως και τα υπόλοιπα νοσοκομεία που νοσηλεύουν ασθενείς με κορωνοϊό, σε ΜΕΘ και απλές πνευμονολογικές κλινικές. Είναι ακόμη νωρίς και θεωρούμε ότι εάν έχουμε πολύ πιστή τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας και ατομικής προστασίας το φαινόμενο θα μπορέσει να εκτονωθεί”, επισημαίνει στο ΕleftherosΤypos.gr η πνευμονολόγος στο “Σωτηρία” και πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, Μάτα Τσικρικά.
Προσθέτει, βέβαια, ότι ο δείκτης θετικότητας φαίνεται να είναι πάνω από το 4%, γεγονός που οδηγεί σε ανησυχητική τάση και σημαίνει αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.
«Τα νούμερα που βλέπουμε παρότι έχουν επιβληθεί μέτρα εδώ και καιρό, δείχνουν ότι η κοινωνία δεν τα έχει αφομοιώσει αλλά πάνω από όλα έχει κουραστεί πολύ», αναφέρει η ίδια.
Εκτός από το «Σωτηρία», στο 100% είναι η πληρότητα στον «Ευαγγελισμό» και το «Σισμανόγλειο» ενώ τα κρεβάτια εξαντλούνται στα νοσοκομεία Αττικόν και Γεννηματάς. Σημειώνεται ότι η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ είναι ένα δυναμικό φαινόμενο που μπορεί να αλλάζει από ώρα σε ώρα, καθώς καταγράφονται θάνατοι και εξιτήρια.
Οι κλίνες ΜΕΘ covid στο Λεκανοπέδιο ανέρχονται σε 340 μετά από προσθήκη ακόμη 70 κλινών που μέχρι πρότινος ήταν για άλλα περιστατικά. Επιπλέον, μετατρέπονται σε Εντατικές ειδικές κλινικές και επεκτείνεται η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Η συνεχής άνοδος του αριθμού των διασωληνωμένων ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες και βάζει «φρένο» σε άρση των περιοριστικών μέτρων. Εως χθες 406 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους, το 60% των οποίων σε ΜΕΘ της Αττικής. Αντίστοιχος αριθμός διασωληνωμένων έχει να καταγραφεί από τις 4 Ιανουαρίου, με τη διαφορά ότι τότε οι διασωληνώσεις, όπως και οι υπόλοιποι δείκτες της επιδημίας κινούνταν πτωτικά.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Οχι υγειονομικοί στους ασθενείς λόγω εμβολιασμού
Σύμφωνα με την κα Τσικρικά, στα νοσοκομεία παρατηρείται η προσέλευση νεότερων ηλικιακά ασθενών, αλλά, όπως λέει «είναι πολύ νωρίς να ξέρουμε εάν αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό των μεγαλύτερων. Μπορεί απλώς να σημαίνει ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες προσέχουν περισσότερο». Οι ειδικοί της αρμόδιας για τον κορωνοϊό επιτροπής επισημαίνουν ότι οι εμβολιασμοί στους ηλικιωμένους ενδεχομένως να είναι η αιτία «πτώσης» του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, κάτι που θα αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ευκρίνεια όσο προχωρά η εμβολιαστική κάλυψη.
Μια ευχάριστη, πάντως, διαπίστωση είναι ότι δε νοσούν υγειονομικοί, στο βαθμό που συνέβαινε στα προηγούμενα επιδημικά κύματα στην Ελλάδα. «Με τα τελευταία δεδομένα και εξαιτίας του εμβολιασμού φαίνεται να μην υπάρχει πλέον αυξημένη τάση μόλυνσης των υγειονομικών», επισημαίνει η πνευμονολόγος.
Κορωνοϊός – Κακά μαντάτα: Η βραζιλιάνικη παραλλαγή του ιού είναι δύο φορές πιο μεταδοτική
Κορωνοϊός – Θωμαΐδης: Καμπανάκι για τα λύματα – Δεν βλέπουμε μείωση στο ιικό φορτίο
Ολοταχώς προς νέα παράταση του lockdown στην Αττική – Ποια «έξυπνα» νέα μέτρα ψάχνουν οι εδικοί
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr