Ένας από τους πρώτους επιστήμονες που έχουν ταχθεί στην συγκεκριμένη έρευνα είναι ο Τζέισον Μπομπ, γενετιστής από την ιατρική σχολή Icahn στην Νέα Υόρκη.
Ο Μπομπ έχει ξεκινήσει την μελέτη του με βάση οικογένειες στις οποίες συζούν εκπρόσωποι 3 ή και παραπάνω γενεών, οι οποίοι μολύνθηκαν από τον ιό, με τουλάχιστον ένα άτομο να μην παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα.
Αν και στο παρελθόν μια τέτοια έρευνα θα απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα, όσον αφορά τον εντοπισμό, την καταγραφή και την παρακολούθηση των περιπτώσεων, η σημερινή τεχνολογία και ιδίως το ίντερνετ διευκολύνουν το έργο του γενετιστή, ο οποίος από τον Ιούνιο επιτρέπει σε όσους θέλουν να συμμετέχουν στην έρευνά του να συμπληρώσουν μια διαδικτυακή φόρμα.
Παράλληλα με την έρευνα του Τζέισον Μπομπ, το Κέντρο Έρευνας των Ανθρώπινων Γονιδιωμάτων του Σάο Πάολο στη Βραζιλία εξετάζει τις περιπτώσεις 100 ζευγαριών, εκ των οποίων το ένα άτομο νόσησε και παρουσίασε συμπτώματα, κολλώντας και το άλλο άτομο, που παρέμεινε ασυμπτωματικό.
Δευτερευόντως, η βραζιλιάνικη έρευνα έχει ως αντικείμενο 12 άτομα άνω των 100 ετών, τα οποία κατάφεραν να ξεπεράσουν με σχετική ευκολία τον κορωνοϊό.
Στον αντίποδα, δεν λείπουν και οι έρευνες που εξετάζουν τις περιπτώσεις ατόμων που νοσούν βαριά, παρά το νεαρό της ηλικίας τους και την εν γένει καλή τους φυσική κατάσταση.
Μια τέτοια έρευνα διεξάγει ως ώρας το Πανεπιστήμιο Rockefeller της Νέας Υόρκης, ως προέκταση ενός 20ετούς πρότζεκτ που μελετά εν γένει το ρόλο των ανθρώπινων γονιδίων στην σφοδρότητα της νόσησης από ποικίλες ασθένειες, από τον έρπη έως την εποχική γρίπη.
«Σε κάθε μολυσματική νόσο που έχουμε εξετάσει, πάντα υπάρχουν άτομα που νοσούν βαρύτερα, εξαιτίας μεταλλάξεων στο γενετικό τους υλικό», λέει η γενετίστρια Qian Zhang που ηγείται της εν λόγω έρευνας.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Αν και όσον αφορά τον κορωνοϊό, οι μελέτες ακόμη τρέχουν, τα ευρήματα από παλιότερες έρευνες για άλλες νόσους, καθώς και κάποια πρώιμα ευρήματα των μελετών που στρέφονται γύρω από τον Covid-19, έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν κάποιες ενδείξεις για περαιτέρω ανάλυση.
Μια τέτοια ένδειξη έχει να κάνει με τις ομάδες αίματος όσων νοσούν ελαφρύτερα, καθώς έχει παρατηρηθεί πως οι ασθενείς με αρνητικό ρέζους, ή όσοι έχουν ομάδα αίματος 0, τείνουν να περνούν τον κορωνοϊό και άλλες νόσους πιο ανώδυνα.
Το να κατανοηθεί επακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό και να επιβεβαιωθεί το ότι δεν είναι τυχαίο, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου Rockefeller έχει επίσης συνδέσει, ήδη από το 2015, τη σφοδρότητα των συμπτωμάτων οποιασδήποτε μεταδοτικής ασθένειας με μια συγκεκριμένη αντίδραση του οργανισμού, η οποία υπονομεύεται εξαιτίας γενετικών μεταλλάξεων.
Τα κύτταρα του οργανισμού μας φέρουν μια κατηγορία πρωτεϊνών που ονομάζονται ιντερφερόνες, οι οποίες σε μια πιθανή «επίθεση» κατά του οργανισμού μας από κάποιον ιό αναλαμβάνουν την μετάδοση του «μηνύματος» σε ολόκληρο το σώμα μας προκειμένου αυτό να αμυνθεί.
Όπως έδειξε η έρευνα του 2015, κάποια άτομα που παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα νόσων όπως η γρίπη, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, παρουσίαζαν μια μειωμένη αντίδραση των ιντερφερονών που οφειλόταν σε γενετικές μεταλλάξεις.
Μάλιστα, ένα 10% των 987 εξετασθέντων έφερε μια μετάλλαξη που οδηγούσε τα κύτταρά τους στην παραγωγή των λεγόμενων «αυτοαντισωμάτων», τα οποία προσκολλώνται στις ιντερφερόνες και τις απομακρύνουν από το κυκλοφορικό σύστημα, μέσω του οποίου μεταφέρονται στα διάφορα όργανα.
Παρόλα τα ενδιαφέροντα ευρήματα, η σχετική έρευνα έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της: το ποσοστό των ασθενών, για την βαριά νόσηση των οποίων φταίνε οι γενετικές μεταλλάξεις, είναι σχετικά χαμηλό, ενώ και η υπόθεση με τις μεταλλάξεις δεν είναι απλή, καθώς μπορεί να αφορούν διαφορετικά γονίδια και να παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους από ασθενή σε ασθενή.
Αν και προχωρούν με αργό ρυθμό για να έχουν επιρροή στην τρέχουσα συνθήκη της πανδημίας, οι μελέτες αυτές και η εντατικοποίησή τους έχουν δώσει σίγουρα μια κατεύθυνση στους επιστήμονες, ώστε να αντιμετωπίσουν στο μέλλον εγκαίρως και περισσότερο εξατομικευμένα και αποτελεσματικά τα πιθανά κρούσματα μιας επόμενης μολυσματικής νόσου.
ΠΗΓΗ: BBC
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δημήτρης Λιγνάδης: «Δεν ξέρω πέρα απ’ όσα ακούγονται ως φήμες» – Ο διάλογος με την ανακρίτρια
#ΜeToo: Τσουνάμι… καταγγελιών για σεξουαλική βία – Καταθέτει ως μάρτυρας ο Σπύρος Μπιμπίλας
Η συνέντευξη Χάρι – Μέγκαν εξόργισε την Ελισάβετ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr