ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: «Δεν ξέρω πέρα απ’ όσα ακούγονται ως φήμες» – Ο διάλογος με την ανακρίτρια

Δημήτρης Λιγνάδης: «Σκηνοθετούσε ακόμα και τις σχέσεις των παιδιών» - Τι αποκάλυψε δικηγόρος θύματος

Newsroom eleftherostypos.gr

Ενώπιον της ανακρίτριας βρέθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης και η εκπομπή «Ευτυχείτε», το πρωί της Δευτέρας μετέδωσε το διάλογο που φέρεται να είχε ο ηθοποιός – σκηνοθέτης μαζί της.

Σύμφωνα με την εκπομπή του Open, ο Δημήτρης Λιγνάδης και η ανακρίτρια είχαν το εξής διάλογο:

Ανακρίτρια: Κύριε Λιγνάδη υπάρχει ένταλμα σε βάρος σας… Κατηγορείστε για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή… Τα καταγγελλόμενα αποτυπώνονται σε δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν εις βάρος σας στην εισαγγελία. Γνωρίζετε επ’ αυτών;

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι κυρία ανακρίτρια, δεν έχω γνώση, δεν ξέρω… πέρα απ’ όσα ακούγονται ως φήμες… δεν γνωρίζω για μηνύσεις…

[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]

Ανακρίτρια: Υπάρχουν δύο… καταγγέλθηκαν τελεσμένα αδικήματα βιασμού κατά συρροή, το δεύτερο είναι για το 2010. Πρόκειται για… Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτών; Επί των καταγγελιών; Είναι βαρύτατες οι κατηγορίες αυτές κύρια Λιγνάδη…

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι, δεν γνωρίζω… Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες… Δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ενημερωθεί… Έθεσα εαυτόν αμέσως στη διάθεσή σας, στη διάθεση των αρχών. Για αυτό και παρουσιάστηκα αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος, δεν με αναζήτησε η αστυνομία, δεν είχα ή έχω να κρύψω κάτι! Είμαι ειλικρινής απέναντί σας, σε όλη αυτή την ιστορία… δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ούτε να κρυφτώ ούτε να διαφύγω, ούτε κάτι άλλο…

Βαριές κατηγορίες με θύματα ανηλίκους

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου η ώρα της Δικαιοσύνης έφτασε για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός οδηγήθηκε χθες στα δικαστήρια της Πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπου ζήτησε και πήρε προθεσμία από την ανακρίτρια, ώστε να προετοιμάσει την απολογία του.

Ο Δ. Λιγνάδης μετήχθη στα δικαστήρια λίγο μετά τις 10:00 το πρωί, χωρίς να πει λέξη στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Πλέον κρατείται έως την Τετάρτη, οπότε θα οδηγηθεί ξανά στην Ευελπίδων για να απολογηθεί.

Οπως δήλωσε ο δικηγόρος του σκηνοθέτη, Νίκος Γεωργουλέας, «ακολουθήθηκε η δικονομική διαδικασία για την εκτέλεση του εντάλματος και περισσότερες πληροφορίες θα μπορούμε να δώσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο όταν έχουμε πλήρη ενημέρωση». Ερωτηθείς για τη στάση του εντολέα του απέναντι στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, απάντησε πως αρνείται πλήρως όλες τις καταγγελίες.
Πάντως, οι πράξεις που αποδίδουν οι εισαγγελικές αρχές στον Δημήτρη Λιγνάδη συνιστούν (εφόσον επιβεβαιωθούν, βεβαίως) βαρύτατα εγκλήματα. Η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί σε βάρος του αφορά βιασμό κατά συρροή και φέρεται να έχει τελεστεί σε βάρος ανήλικων αγοριών. Η δικογραφία, αυτή τη στιγμή, αφορά σύμφωνα με πληροφορίες δυο καταγγελίες βιασμών: Αφενός την αναφορά του 25χρονου άνδρα που υποστηρίζει πως βιάστηκε σε ηλικία 14 ετών στο σπίτι του καλλιτέχνη και κατέθεσε μήνυση την περασμένη Παρασκευή και αφετέρου μία ακόμη καταγγελία, επίσης από νεαρό άνδρα 23 ετών, που αναφέρει πως έπεσε θύμα βιασμού το 2015, σε ηλικία 17 ετών.

Τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι σοκαριστικά: Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εντοπίζει σύμφωνα με πληροφορίες «σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή» σημειώνοντας την «ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων». Γίνεται λόγος για «μεθοδική και συστηματική προσέγγιση» των θυμάτων από τον σκηνοθέτη, ο οποίος «καλλιεργούσε κλίμα εμπιστοσύνης» μαζί τους, «εκμεταλλευόμενος την επαγγελματική του ιδιότητα». Στη μήνυσή του, άλλωστε, ο 25χρονος που καταγγέλλει πως έπεσε θύμα βιασμού περιγράφει πως ο Δ. Λιγνάδης πλησίασε τον ίδιο και την παρέα του τάζοντάς τους ότι θα κάνει τα όνειρά τους πραγματικότητα και θα τους προωθήσει στο χώρο του θεάτρου.

Στο ένταλμα σύλληψης, κατά τις ίδιες πηγές, γίνεται επίσης λόγος για «εμμονή και εγκληματική ροπή του κατηγορούμενου για πολλά έτη», καθώς επίσης πως οι περισσότεροι ανήλικοι παθόντες ήταν κυρίως αλλοδαποί!

Ο φάκελος της δικογραφίας έχει εμπλουτιστεί τις τελευταίες ημέρες με μαρτυρικές καταθέσεις, κάποιες από τις οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για την πορεία της δικαστικής έρευνας. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται η κατάθεση μίας γυναίκας που σήμερα είναι περίπου 40 ετών και η οποία ανήκει στο στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα αυτή είχε σχέση με τον Δ. Λιγνάδη και είχε δει περιστατικά της εγκληματικής του δράσης, ενώ φέρεται να κατήγγειλε πως ο σκηνοθέτης την είχε απειλήσει να μην πει τίποτα στις Αρχές, ειδάλλως θα της έκανε κακό!

Ακόμη μία σημαντική κατάθεση δόθηκε από έναν φίλο του 25χρονου, που φέρεται να επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του… Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εν λόγω μάρτυρας (που ήταν 16 ετών όταν συνέβη ο φερόμενος βιασμός του φίλου του το 2010) κατέθεσε πως ήταν στην ίδια παρέα με τον μηνυτή και βρέθηκε επίσης στο σπίτι του σκηνοθέτη, όταν αυτός τους έδωσε ναρκωτικά και αλκοόλ και τους πρότεινε ομαδική συνεύρεση. Φέρεται να ανέφερε πως ο ίδιος δεν έπεσε θύμα του καταγγελλόμενου, διότι αποχώρησε, δήλωσε όμως σίγουρος για την αλήθεια των ισχυρισμών του μηνυτή.

Οπως δηλώνει ο δικηγόρος του 25χρονου, Γιάννης Βλάχος, ο εντολέας του ζει μόνιμα στο εξωτερικό, ωστόσο είναι έτοιμος να καταθέσει στις ελληνικές αρχές όποτε του ζητηθεί.

«Αυτό που συνέβη δεν έχει φύγει ποτέ από την ψυχή του. Εχει όμως την αίσθηση ότι με την ενέργειά του αυτή να προσφύγει στις Αρχές μπορεί να απέτρεψε αντίστοιχα εγκλήματα στο μέλλον», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο δικηγόρος του μηνυτή και μάλιστα αποκάλυψε πως μία ή δύο μέρες μετά το βιασμό ο κατηγορούμενος τον πήρε τηλέφωνο και του πρότεινε να ξανασυναντηθούνε! «Ο εντολέας μου αντέδρασε έντονα, τον έβρισε και του είπε πως αν τον ξαναενοχλήσει, θα τον καταγγείλει στην Αστυνομία. Ο κατηγορούμενος τον εκλιπάρησε, έπεσε στα πόδια του και κλαίγοντας του είπε πως είναι άρρωστος και θα πεθάνει εάν υποστεί αυτή τη βάσανο», πρόσθεσε ο κ. Βλάχος.

Αναφέρει επίσης πως από τις πολλές καταγγελίες που έχουν ήδη κατατεθεί, προκύπτει ένας κοινός τρόπος δράσης, ο οποίος μοιάζει να επαναλαμβάνεται σε περισσότερα περιστατικά.

Οι περιγραφές του 25χρονου στη μήνυση είναι εξωφρενικές: Αναφέρει πως ο σκηνοθέτης τον νάρκωσε, ρίχνοντάς του κάτι στο ποτό και στη συνέχεια τον βίασε, παρόλο που ο ίδιος προσπαθούσε μάταια να αντισταθεί…

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη καταγγελία, αυτή για βιασμό 17χρονου αγοριού από τον Δημήτρη Λιγνάδη, αυτή φέρεται να προέκυψε μετά την αρχική μήνυση του Βασιλη Κ. στις 5 Φεβρουαρίου, η οποία έχει παραγραφεί, ωστόσο από αυτήν προέκυψαν ενδείξεις για άλλα πρόσωπα, όπως ακριβώς είχε συμβεί με τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου.

Οπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 η δικηγόρος του Βασίλη Κ., Μαρία Κουρτέση, η κατάθεση αυτή δόθηκε από ένα νεαρό παιδί και μετά από αυτήν η Εισαγγελία είχε στα χέρια της αρκετά στοιχεία-ενδείξεις για δεύτερο βιασμό. «Εάν το κατηγορητήριο είναι πλέον αυτών, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να το γνωρίζουμε».

Ο Βασίλης, μετά τη σύλληψη του Δ. Λιγνάδη, έκανε μία ανάρτηση στην σελίδα του στο facebook, την οποία αναδημοσιεύουμε, χωρίς περαιτέρω σχόλια: «Πιστεύω στην ελληνική Δικαιοσύνη. Δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίας. Πιστεύω στην κατάλληλη στιγμή. Δεν πιστεύω στη συγκάλυψη πάνω σε τέτοιου είδους θέματα. Δεν το διανοούμαι. Ξέρω τον αδίστακτο και τον χειριστικό όμως. Αυτόν που θα έκανε τα πάντα να σε ξεγελάσει. Αυτόν που δεν πίστευε ότι θα κατηγορηθεί λόγω του κοινωνικού στάτους των θυμάτων. Το βίωσα. Το βιώσαμε, γιατί είμαστε δυστυχώς πολλοί. Μην το ξεχνάς. Τον αδίστακτο. Δεν έχω καμία σχέση με την πολιτική. Δε γνώριζα ούτε πρόσωπα ούτε ονόματα μέχρι πρότινος. Μη χρησιμοποιείτε το όνομα μου για πολιτικές σκοπιμότητες. Παρά μόνο αν χρειάζεται για να αλλάξετε το νόμο. Ετσι θα μας δικαιώσετε και θα σας συγχωρέσουμε. Σκεφτείτε μόνο τα παιδιά».

Ανακοίνωση μετά τη σύλληψη του Δημ. Λιγνάδη εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης: «H Δικαιοσύνη έχει πλέον το λόγο. Είμαστε βέβαιοι ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σε αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η χώρα έχει Κράτος Δικαίου και η κυβέρνηση θα συνδράμει, με όποιον τρόπο της ζητηθεί, θέτοντας στη διάθεση των δικαστικών αρχών τις υπηρεσίες της. Υποθέσεις τέτοιου είδους δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι καθήκον όλων των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, ώστε να αντιμετωπιστούν νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτά που καταγγέλλονται. Είναι ευθύνη και καθήκον μας απέναντι στα θύματα. Η σιωπή που επικρατούσε για τόσα χρόνια έσπασε. Ηρθε η ώρα της Δικαιοσύνης».

Αυτήν τη στιγμή, ο Δ. Λιγνάδης κρατείται στη ΓΑΔΑ από το βράδυ του Σαββάτου, οπότε και παρουσιάστηκε αυτοβούλως όταν, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, οι Αρχές τον ενημέρωσαν πως εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Ο σκηνοθέτης είχε μάλιστα «επισκεφθεί» νωρίτερα την Ασφάλεια αυτοβούλως (γύρω στις 15:45) και αποχώρησε ένα τέταρτο αργότερα, όταν ενημερώθηκε ότι εκείνη τη στιγμή δεν είχε ακόμη εκδοθεί ένταλμα, κάτι που συνέβη λίγες ώρες αργότερα.

Πιθανότατα, ο σκηνοθέτης προετοιμάζει τους υπερασπιστικούς του ισχυρισμούς εν όψει της απολογίας του το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά από την οποία ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν εάν πρέπει να προφυλακιστεί μέχρι τη δίκη ή όχι.

Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Κορωνοϊός – Γώγος: Πιθανή παράταση του lockdown κατά μια εβδομάδα στην Αττική – Τι είπε για σχολεία, λιανεμπόριο και Πάσχα

Κορωνοϊός: Σε «κόκκινο» συναγερμό παραμένει όλη η Αττική – Ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ

#ΜeToo: Τσουνάμι… καταγγελιών για σεξουαλική βία – Καταθέτει ως μάρτυρας ο Σπύρος Μπιμπίλας

Η συνέντευξη Χάρι – Μέγκαν εξόργισε την Ελισάβετ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημήτρης Λιγνάδης: Ποιοι είναι οι συγκρατούμενοί του – Όλοι καταδικασμένοι για σεξουαλικά εγκλήματα

Μιχάλης Μάρδας

«Ηθοποιός-διαμεσολαβητής ήθελε να με στείλει στο δωμάτιο του Λιγνάδη»: Καταγγελία από Κύπριο ηθοποιό

Evanthia Karra

Καινούργιου σε Κούγια: Ντροπή σας, δεν σας φοβόμαστε – Κούγιας σε Καινούργιου: Δεν εννοούσα εσάς

Μιχάλης Μάρδας

Μενδώνη για Λιγνάδη: Καμία απόπειρα συγκάλυψης – Αναγνωρίζω το λάθος μου στην συνέντευξη τύπου

Μιχάλης Μάρδας

Κούγιας: Καταθέτει μηνύσεις και αγωγές κατά πάντων – Η αναφορά σε Καπουτζίδη και παρουσιάστρια του ΟΡΕΝ

Ανδρέας Ντίνης

Κούγιας: Είμαστε αγανακτισμένοι με τον κ. Λιγνάδη για το περιεχόμενο του βουλεύματος

Μιχάλης Μάρδας

Δημήτρης Λιγνάδης: Νέες αποκαλύψεις από χορευτή που συνεργάστηκε μαζί του στον «Billy Eliot»

Μιχάλης Μάρδας

Υπόθεση Λιγνάδη – Συγκλονίζει ο 23χρονος στην ερώτηση γιατί τώρα: «Μου πήρε χρόνο να αποδεχθώ τον βιασμό»

Μιχάλης Μάρδας

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ακόμη μια γυναίκα κατηγορεί τον κυβερνήτη για σεξουαλική παρενόχληση

Tinad