Ετσι, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, ρολά κατεβάζουν κομμωτήρια και άλλες ανοιχτές υπηρεσίες και οι μαθητές επιστρέφουν στην τηλεκπαίδευση.
Οι Περιφερειακές Ενότητες αυτές προστίθενται στη λίστα των περιοχών πολύ αυξημένου κινδύνου, στην οποία ήδη βρίσκονται οι Δήμοι Αγίου Νικολάου, Σαντορίνης και Μυκόνου
-για τα δύο νησιά μένουν ανοιχτοί παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία και δημοτικά- και η Αττική που συνεχίζει να δέχεται το ισχυρό «σφυροκόπημα» του κορονοϊού. Χθες, κατέγραψε 762 κρούσματα σε σύνολο 1.410, με τις ΜΕΘ των νοσοκομείων της να γεμίζουν και να έχουν φτάσει σε πληρότητα το 83%.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την τακτική ενημέρωση χθες, ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει αύξηση την εβδομάδα που πέρασε σε σχέση με την προηγούμενη. Το σύνολο για όλη την Ελλάδα των ασθενών που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους ανερχόταν έως χθες σε 293. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ-Covid για όλη την επικράτεια είναι στο 51%. Η επιδημία για όλη τη χώρα παρουσιάζει σταθερή επιβάρυνση, με τον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο να ανέρχεται σε 1.147κρούσματα την ημέρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27% την εβδομάδα αυτή συγκριτικά με την προηγούμενη.
Τα ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια υπολογίζονται σε 10.000, με τα 5.100 να συγκεντρώνονται στην Αττική. Με δεδομένο, όμως, ότι κυκλοφορούν πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, τα πραγματικά ενεργά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα, όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου.
Πιο αναλυτικά, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.410 περιστατικά κορονοϊού, από τα οποία τα 762 στην Αττική. Μόνο στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 194 κρούσματα. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής ανέφερε ότι οι ημερήσιες καταγραφές στην Αττική παρουσιάζουν σχετική σταθεροποίηση, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση των μολύνσεων στην Αττική την εβδομάδα αυτή σε σχέση με την προηγούμενη είναι σε ποσοστό 20%-30%, μικρότερη σε σχέση με το 50% που εμφάνιζε την περασμένη εβδομάδα συγκριτικά με δύο εβδομάδες πίσω. Δυτικός τομέας και Πειραιάς, όμως, συνεχίζουν να «δίνουν» κρούσματα, με μέση ηλικία τα 40 έτη.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 43 χρόνια, με τα άτομα μεταξύ 20 και 60 να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη νοσηρότητα. Για πρώτη φορά όσοι είναι άνω των 65 ετών έχουν τη χαμηλότερη επίπτωση από την επιδημία, με δεύτερη ομάδα τα άτομα κάτω των 18 ετών, που κατέγραφε σταθερά τα λιγότερα κρούσματα. Ερωτηθείσα από τον «Ε.Τ.», η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι τα κρούσματα στα παιδιά 0-17 ετών παρουσιάζουν αύξηση κατά 10% σε διάστημα ενός μήνα, κάτι που μπορεί να οφείλεται, όπως είπε, στον αυξημένο αριθμό τεστ σε αυτές τις ηλικίες. Επανέλαβε, πάντως, ότι είναι σημαντικό το ποσοστό των ενδοοικογενειακών μεταδόσεων, συστήνοντας, μάλιστα, πολύ μεγάλη προσοχή τις ημέρες της κακοκαιρίας όταν όλα τα μέλη των οικογενειών «κλειστούν» στα σπίτια τους. Επιπλέον, η καθηγήτρια Παιδιατρικής έδωσε στη δημοσιότητα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία το «βρετανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος δεν είναι περισσότερο μεταδοτικό στα παιδιά, όπως είχε αναφερθεί στην αρχή της κυκλοφορίας του.
Τα νέα μέτρα
Με τα ίδια μέτρα που ισχύουν σήμερα παραμένει η Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι υπήρχε έντονη συζήτηση να ενταχθεί στο ίδιο καθεστώς με την Αττική. Οι επιδημιολόγοι και οι λοιμωξιολόγοι της αρμόδιας Επιτροπής στη χθεσινή τους συνεδρίαση εισηγήθηκαν τελικά να μείνει η συμπρωτεύουσα ως έχει, αφού τα στοιχεία δεν παρουσιάζουν δραματική αύξηση. Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η αύξηση των κρουσμάτων την εβδομάδα που πέρασε σε σχέση με την προηγούμενη ανέρχεται σε 20%, ενώ δεν παρουσιάζονται μεγαλύτερες ροές στα νοσοκομεία. Ετσι, τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική παρατείνονται έως τις 22 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα αφορούν σε λειτουργία μόνο click away τις καθημερινές, αναστολή λειτουργίας καταστημάτων και υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακα και απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σ/Κ από τις 6 το απόγευμα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου τίθενται από σήμερα οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας -πλην της Σκύρου-, λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων που έχουν προκύψει, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Η Αχαΐα καταγράφει 732 ενεργά κρούσματα σε σχέση με 206 στις 31/1 και η Εύβοια 501 ενεργά περιστατικά έναντι 236 στις 31/1.
Στο ίδιο επίπεδο παραμένουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Θήρας και ο Δήμος Μυκόνου. Σε όλες τις περιοχές αυτές είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν διά ζώσης στους Δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από σήμερα το πρωί, με εξαίρεση τους Δήμους Μυκόνου και Θήρας, που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.
Στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, του αυξημένου κινδύνου, δηλαδή όπου τα μέτρα είναι ένα επίπεδο πιο χαλαρά σε σχέση με τις παραπάνω περιοχές, βρίσκονται έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου: Οι Δήμοι Εορδαίας, Θηβαίων, Τανάγρας, Σπάρτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, οι Δήμοι Πύδνας-Κολινδρού, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Τεμπών, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ο Δήμος Καλυμνίων και ο Δήμος Καρπάθου. Τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα αίρονται για την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου.
Στις «κόκκινες» περιοχές, το λιανεμπόριο λειτουργεί με τη μέθοδο του click away, τα καταστήματα ένδυσης-υπόδησης με προκαθορισμένο ραντεβού, και το ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας είναι από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.
ΕΛΛΑΔΑ – ΙΣΡΑΗΛ
Κοινή μελέτη για φάρμακο κατά του ιού
Στο μεταξύ, ξεκίνησαν οι επαφές μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την άμεση έναρξη κλινικής μελέτης φαρμάκου κατά του κορονοϊού που δοκιμάζεται στο Ισραήλ και στη χώρα μας. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία για το φάρμακο «EXO-C24» ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Ισραηλινό καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ που παρασκεύασε το πρωτοποριακό φάρμακο.
Η νέα θεραπεία αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ με βάση την ουσία EXO-CD24. Το νοσοκομείο που δοκιμάζει το φάρμακο κάνει λόγο για «τεράστια ανακάλυψη», επισημαίνοντας ότι η ουσία EXO-CD24 του καθηγητή Ναντίρ Αρμπέρ θεράπευσε 29 στους 30 ασθενείς που χορηγήθηκε εντός 3-5 ημερών.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει στις κλινικές δοκιμές, κάτι που έχουν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες.
Το σκεύασμα φέρεται να δρα ευεργετικά στην «καταιγίδα κυτταροκινών», που πιστεύεται ότι ευθύνεται για μεγάλο ποσοστό θνητότητας από τη νόσο Covid-19.
Το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα-μικροσκοπικούς «σάκους» μεταφοράς, που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων – για να μεταφέρουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες. Η πρωτεΐνη αυτή βοηθά στο να ηρεμήσει το ανοσοποιητικό σύστημα από την αντίδραση του κορονοϊού.
Στο 96% η θωράκιση με τη διπλή μάσκα
Η έξαρση της επιδημίας και το «κοκκίνισμα» πολλών περιοχών οδηγούν στη διπλή μάσκα και την επικαιροποίηση των οδηγιών για την ορθή χρήση των μασκών. Οπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου -δήλωση που επιβεβαιώνει χθεσινό δημοσίευμα του «Ε.Τ.»-, το θέμα της μάσκας είναι κάτι που συζητά η Επιτροπή και θα εισηγηθεί πιθανότατα γι’ αυτό την ερχόμενη εβδομάδα. «Νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%», είπε, εξηγώντας ότι «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινη μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr