Σήμερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πιθανόν λάβει αποφάσεις για σκληρότερα μέτρα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα που βρίσκονται ένα βήμα πριν από το… βαθύ κόκκινο, τη στιγμή που η πίεση στα νοσοκομεία εντείνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων διατηρείται υψηλός.
Σύμφωνα με το μοντέλο υπολογισμού των φορέων κορονοϊού από τα λύματα, οι συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοι φορείς στην Αττική υπολογίζονται σε 80.000-90.000, όπως ανέφερε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης (ΣΚΑΪ). Το μοντέλο αυτό, όπως έχει εξηγήσει ο ίδιος ο καθηγητής, έχει πολλές αβεβαιότητες.
Ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε ότι αναμένει αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εφαρμογή του lockdown, κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πτώση των δεικτών, που στην αρχή θα είναι σημαντική και στη συνέχεια βασανιστικά αργή. Ο καθηγητής προχώρησε, πάντως, στην αισιόδοξη εκτίμηση ότι εάν τα περιοριστικά μέτρα εφαρμοστούν πιστά είναι εφικτή η πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα.
Εθνικό δίκτυο
Η επιδημιολογία των λυμάτων αποτελεί πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου στην κοινότητα και συμπληρώνει αποτελεσματικά την κλασική ιατρική επιδημιολογική επιτήρηση και κλινική διάγνωση. Για το λόγο αυτόν, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του Sars-CoV-2 στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.
«Tο Εθνικό Δίκτυο θα συνεισφέρει στη στοχευμένη απόκριση και αναμένεται να συνδράμει τις υγειονομικές αρχές και την Πολιτεία στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων σχετικά με επικείμενα ή εν εξελίξει επιδημικά κύματα. Στο πλαίσιο του Δικτύου, θα εφαρμόζεται κοινή μεθοδολογία έτσι ώστε τα αποτελέσματα να είναι συγκρίσιμα, ενώ, επιπλέον, για τη συστηματική καταγραφή και παρακολούθηση των μετρήσεων ιικού φορτίου στις διάφορες πόλεις θα δημιουργηθεί ψηφιακή πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει βάση δεδομένων και υπολογιστικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση και επεξεργασία των αποτελεσμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.
Συμμετοχές
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Στο Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, το οποίο θα συντονίζει ο ΕΟΔΥ, συμμετέχουν το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία και την Κρήτη, καθώς και το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα με την ανάλυση των δειγμάτων για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2, το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιεί ολιστική χημική ανάλυση, με στόχο την ταυτοποίηση ποσοτικών αλλαγών στη χρήση φαρμακευτικών και άλλων χημικών ουσιών (απολυμαντικών, βιοκτόνων, αλλά και άλλων χημικών καθημερινής χρήσης) κατά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, την περίοδο της άρσης των μέτρων και την επόμενη περίοδο επανεμφάνισης της νόσου. Από το σύνολο των δεδομένων, θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την επίπτωση της πανδημίας στη συνολική δημόσια υγεία του πληθυσμού της χώρας.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.327 κρούσματα, που αντιστοιχούν σε σύνολο 50.879 τεστ, μοριακά και rapid. Τα 676 περιστατικά εντοπίστηκαν στην Αττική, με τα 195 εξ αυτών στο κέντρο της Αθήνας. Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών κατέγραψε 124 μολύνσεις, ενώ μεγάλη παρουσιάζεται τις τελευταίες τρεις ημέρες η επιβάρυνση της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής. Τη χθεσινή ημέρα κατέγραψαν 26 κρούσματα. Η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να «ανεβαίνει», με τον αριθμό των διασωληνωμένων να ανέρχεται χθες σε 281, αριθμός ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με προχθές (284 διασωληνωμένοι) αλλά που παραμένει υψηλός.
Συνεδρίαση
Σήμερα το πρωί είναι η τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Με δεδομένο ότι για την Αττική ανακοινώθηκαν και ξεκίνησαν να εφαρμόζονται σκληρότερα μέτρα ήδη από τα μέσα της εβδομάδας, δεν αναμένεται κάποια αλλαγή όσον αφορά στην περίπτωση του Λεκανοπεδίου. Στο επιδημιολογικό «μικροσκόπιο» των επιστημόνων, όμως, αναμένεται να μπει τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και η Αχαΐα, οι οποίες δεν αποκλείεται να ανέβουν επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού, μπαίνοντας σε ένα σκληρότερο καθεστώς lockdown, το οποίο σήμερα ισχύει για την πόλη της Πάτρας. Παρόμοιες αποφάσεις δεν αποκλείονται, επίσης, για Ρέθυμνο και Χαλκιδική. Η χθεσινή κατανομή των κρουσμάτων στις παραπάνω περιοχές έχει ως εξής: 129 κρούσματα στην Αττική, 94 στην Αχαΐα, 23 στη Χαλκιδική, 12 στο Ρέθυμνο. Παράλληλα, 25 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Λάρισα, 24 στο Ηράκλειο, 23 στη Βοιωτία, 18 στην Κάλυμνο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr