Παράλληλα, το «ανακάτεμα» στη σειρά του πληθυσμού, με τους πολίτες 60-64 ετών να ξεκινούν να εμβολιάζονται από τις 12 Φεβρουαρίου – δεδομένου ότι το εμβόλιο της AstraΖeneca δεν θα χορηγείται προς το παρόν για πολίτες άνω των 65 ετών- θα επιφέρει παράλληλα κύματα εμβολιασμού που μπορεί να οδηγήσουν πιο γρήγορα στον στόχο: Την απαιτούμενη συλλογική ανοσία.
Περί τα μέσα του μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών ηλικίας 75-79 ετών, καθώς και των ασθενών με σοβαρά νοσήματα που κρίνονται πολύ υψηλού κινδύνου. Τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα θα «τρέχουν» δύο παράλληλα συστήματα, ένα για τα δύο εμβόλια με τεχνολογία mRna (Pfizer και Moderna) και ένα για το εμβόλιο της AstraΖeneca, οι πρώτες δόσεις του οποίου αναμένονται περίπου στις 8 Φεβρουαρίου. Η προτεραιότητα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού στον εμβολιασμό παραμένει, ανεξάρτητα από τις ειδικές οδηγίες για το τρίτο, κατά σειράν, εγκεκριμένο σκεύασμα (AstraΖeneca). Η προστασία των πλέον ευάλωτων στον νέο κορονοϊό αποτελεί το κύριο ζητούμενο, καθώς έτσι θα αποδυναμωθεί ο ιός ως προς τις φονικές του συνέπειες. Υπενθυμίζεται ότι το 85% των θανάτων από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα αφορά σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Το ίδιο και σχεδόν το 68% των διασωληνωμένων σήμερα στα νοσοκομεία.
Προγραμματισμός
Ο στόχος, συνεπώς, παραμένει μέσα στον τρέχοντα μήνα να μπορούν να ξεκινήσουν τα ραντεβού για τους ευάλωτους πολίτες. Ως πολύ υψηλού κινδύνου για νόσηση με την Covid-19 έχουν εκτιμηθεί, μεταξύ άλλων, οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμοκαθαιρόμενοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία, οι πάσχοντες από πολύ σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση, η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το σοβαρό άσθμα. Επιπλέον, όσοι πάσχουν από σοβαρή νεφρική νόσο, καθώς και τα άτομα με σύνδρομο Down.
Παράλληλα με αυτούς και με δεδομένο ότι αυτόν τον μήνα η Ελλάδα θα διαθέτει 410.000 δόσεις από την AstraΖeneca, οι οποίες δεν προορίζονται ούτε για ηλικιωμένους ούτε για βαριά ασθενείς, θα ξεκινήσουν να «θωρακίζονται» πληθυσμιακές ομάδες που τοποθετούνταν χρονικά στο δεύτερο τρίμηνο. Η πρώτη ηλικιακή κατηγορία για την οποία «ανοίγει» ο εμβολιασμός μετά τις 12 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είναι οι πολίτες 60 έως 64 ετών. Η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναμένεται να αλλάξει από τα τέλη του μήνα και να δοθεί το «πράσινο φως» να χορηγείται το εμβόλιο για όλους τους πολίτες μετά τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις ηλικιακές ομάδες άνω των 65 που αναμένονται από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Προτεραιοποίηση
Στην περίπτωση που τα αποτελέσματα αυτά καθυστερήσουν, στο δεύτερο και παράλληλο σύστημα εμβολιασμών θα συνεχίσουν να εντάσσονται πολίτες κάτω των 65 με βάση την προτεραιοποίηση που έχει καταρτιστεί. Θα μπορούσαν να είναι είτε ασθενείς με κάποιο υποκείμενο νόσημα, αλλά όχι βαριά ασθενείς, είτε νεαρότεροι υγιείς πολίτες που λόγω του επαγγέλματός τους έχουν περισσότερες πιθανότητες έκθεσης στον ιό. Τέτοιοι πιθανόν είναι οι εκπαιδευτικοί, τα Σώματα Ασφαλείας που έως τώρα εμβολιάζονται με αδιάθετες δόσεις, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση. Ο εμβολιασμός αυτών των ατόμων θα βοηθήσει στη δημιουργία γραμμής άμυνας για το καλοκαίρι και τον τουρισμό.
Οι πολίτες που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraΖeneca πιθανόν να προωθηθούν στο mega εμβολιαστικό κέντρο στη Helexpo στην Αθήνα και σε εκείνο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, τμήματα των οποίων θα λειτουργήσουν μέσα στον Φεβρουάριο και θα έρθουν σε πλήρη ανάπτυξη τους επόμενους μήνες. Οι δύο αυτοί χώροι θα περιλαμβάνουν 80 εμβολιαστικά κέντρα και θα έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης έως 20.000 εμβολιασμών την ημέρα. Σημειώνεται ότι τους ερχόμενους μήνες αναμένονται ακόμη δύο mega εμβολιαστικά κέντρα, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα.
Προσδοκία
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός προβλέπει τη διατήρηση των εμβολιασμών ηλικιωμένων και ευπαθών ως επί το πλείστον στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων, καθώς τα άτομα αυτά απαιτούν μια πιο εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση. Ο στόχος είναι τέλος Φεβρουαρίου να έχουν πραγματοποιηθεί επιπλέον 600.000 εμβολιασμοί, τόσο για πρώτη όσο και δεύτερη δόση, οι διπλάσιοι και περισσότεροι δηλαδή σε σχέση με όσους πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο – 271.000 εμβολιασμοί έως τέλη Ιανουαρίου. Εάν αυτός ο στόχος επιτευχθεί, ενδεχομένως το 10% της εμβολιαστικής κάλυψης έρθει και νωρίτερα σε σχέση με αυτό που αναμενόταν. Εως και την Παρασκευή, πάντως, οι εμβολιασμοί που είχαν διενεργηθεί ξεπερνούσαν τις 365.000.
Τις πρώτες ημέρες έναρξης της επιχείρησης «Ελευθερία», διενεργούνταν 5.000 εμβολιασμοί την ημέρα. Γρήγορα ο ημερήσιος ρυθμός ξεπέρασε τους 15.000 – 16.000 εμβολιασμούς και σήμερα πραγματοποιούνται περίπου 21.000 – 22.000.
Στη χώρα λειτουργούν σήμερα 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ να διενεργούν εμβολιασμούς σε καθημερινή βάση. Τον Φεβρουάριο αναμένεται να λειτουργήσουν επιπλέον 300, με τον συνολικό αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων να ανέρχεται σε 700, συμπεριλαμβανομένων των 80 στα mega εμβολιαστικά κέντρα.
Η χώρα μας θα λάβει τη νέα εβδομάδα περίπου 90.000 δόσεις από την Pfizer και από 100.000 δόσεις για τις δύο επόμενες εβδομάδες. Εως το τέλος Μαρτίου από την Pfizer αναμένονται 1.415.000 δόσεις. Από την εταιρία Moderna η συμφωνία περιλαμβάνει έως τα τέλη Μαρτίου 240.000 δόσεις, ενώ από την AstraZeneca αναμένονται 330.000 τον Φεβρουάριο και επιπλέον 540.000 δόσεις τον Μάρτιο.
Από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, και για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, οι μηχανές του εμβολιασμού θα βρίσκονται στο «φουλ», όπως τονίζει στις συνεντεύξεις του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι μήνες δηλαδή που θα εμβολιάζεται μαζικά ο ελληνικός πληθυσμός.
Το «προφίλ» του σκευάσματος της AstraZeneca
Ανεξάρτητα από την προσωρινή σύσταση που δόθηκε για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraΖeneca στους πολίτες κάτω των 64 ετών, επιστήμονες και στελέχη του υπουργείου Υγείας υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο παραμένει ένα ισχυρό «όπλο» έναντι τις πανδημίας. Το ίδιο τόνισε, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή την Τετάρτη, και ο γνωστός καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, την Παρασκευή, το σκεύασμα είναι ασφαλές, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητα ήπιες και τοπικές. Επίσης, προστατεύει το σύνολο σχεδόν των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο.
Το εμβόλιο δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης, ενώ φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν από το περιβάλλον τους και, ως εκ τούτου, συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Ο λόγος για τον οποίο, προς το παρόν, δεν συστήνεται η χορήγηση του εμβολίου για τους άνω των 65 είναι καθώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr