Το γεγονός σχολιάζεται στον γερμανικό τύπο, ενώ δεν λείπουν οι επιφυλάξεις για πιθανή διαίρεση σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. H «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) σημειώνει: «Σε ένα πρώτο στάδιο ο στόχος είναι να διευκολυνθούν τα στελέχη επιχειρήσεων από τη Δανία κατά τις επαγγελματικές μετακινήσεις τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι έχουν εμβολιαστεί. Γι’ αυτόν το σκοπό (το διαβατήριο) θα είναι διαθέσιμο από το τέλος Φεβρουαρίου σε συγκεκριμένη ιντερνετική πλατφόρμα. Μέχρι να χρησιμοποιηθεί το ψηφιακό διαβατήριο ως εφαρμογή (App) στο κινητό, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλοι τρεις μήνες.
«Ντοκουμέντο ελευθερίας» χαρακτηρίζει το νέο μέτρο η «Süddeutsche Zeitung» και σημειώνει ότι «οι Δανοί είναι οι πρώτοι που ανακοινώνουν την καθιέρωση ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού». Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt υπενθυμίζει ότι «τον Ιανουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ταχθεί κατά του διαβατηρίου εμβολιασμού, καθώς δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμη επαρκής ποσότητα εμβολίων και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εμβολιαστεί όποιος το επιθυμεί. Επιπλέον, ανέφερε ο ΠΟΥ, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό και κατά πόσον ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλους.
Στην ίδια γραμμή κινείται και η Σουηδία, η οποία, σύμφωνα με το Bloomberg, σκοπεύει να εκδώσει ένα «ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» και ανέθεσε σε τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες να αναπτύξουν την υποδομή για τη διαχείριση των σχετικών προσωπικών δεδομένων.
Εμβόλια: Δοκιμές με συνδυασμούς εμβολίων από διαφορετικές εταιρίες
Οι «πρωτοπόροι» των εμβολίων ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μάχη κατά του ιού, σε μια προσπάθεια να κάνουν ακόμη πιο αποτελεσματικά τα εμβόλιά τους και πιο αποδοτική τη διανομή τους. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε χθες έρευνα για να ελέγξει την ανοσολογική αντίδραση που παράγεται εφόσον συνδυαστούν δύο δόσεις διαφορετικών εμβολίων κατά του κορονοϊού, της AstraZeneca (με την οποία συνεργάζεται) και της αμερικανικής Pfizer. Στην έρευνα θα συμμετάσχουν 820 εθελοντές άνω των 50 ετών και οι ειδικοί θα εξετάσουν το συνδυασμό των δύο εμβολίων κατά του κορονοϊού, που χορηγούνται ήδη στη Βρετανία. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να προστεθούν κι άλλα εμβόλια, μόλις αυτά εγκριθούν στη Βρετανία, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν περίπου τον Ιούλιο.
Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν στο Αζερμπαϊτζάν και σε χώρες της Μέσης Ανατολής δοκιμές σε εθελοντές με τη χρήση του συνδυασμού της δόσης του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της δόσης του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V». Στο μεταξύ, το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» ενδέχεται να εγκριθεί για χρήση στην Ε.Ε. τον Φεβρουάριο ή στην αρχή Μαρτίου, δήλωσε χθες ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων. Στον απόηχο του «φλερτ» μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και της Ρωσίας, η ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, διαβεβαίωσε χθες ότι σύντομα θα υπάρξουν περισσότερα εμβόλια πέρα των τριών που ήδη έχουν εγκριθεί.
Εξαιρετικά αισιόδοξη είναι η εξέλιξη που προκύπτει από νέα, μεγάλη μελέτη για το εμβόλιο που έχουν δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρία AstraZeneca, που δείχνει ότι η πρώτη δόση μειώνει στο 1/3 τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού. Επιπλέον, έπειτα από 22 ημέρες μετά την πρώτη δόση δημιουργούνται τόσο ισχυρά αντισώματα, που, όπως φάνηκε, αποτρέπουν τις νοσηλείες κατά 100%. Παρόμοιες μελέτες για τη μείωση μεταδοτικότητας διεξάγουν οι Pfizer/BioNTech και η Moderna.
Παγκοσμίως επετεύχθη ένα ορόσημο, το οποίο δείχνει την πρόοδο που επιτυγχάνεται κατά της πανδημίας. Οι δόσεις που είχαν χορηγηθεί παγκοσμίως ως την Τετάρτη είχαν φθάσει τα 105 εκατομμύρια περίπου, έναντι 103,5 εκατομμυρίων διαγνωσμένων κρουσμάτων της Covid-19, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των «Financial Times». Ομως, οι νέες μεταλλάξεις προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς και, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχων και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), έχουν καταγραφεί 4.000 μεταλλάξεις της Covid-19 παγκοσμίως από την έναρξη της πανδημίας. Σημειώνει δε πως «υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν πως η βρετανική μετάλλαξη, πέρα από μεταδοτική, είναι και πιο θανατηφόρα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Πιθανή χαλάρωση μέτρων στη Γερμανία
Ο Γερμανός υπουργός Υγείας τάχθηκε χθες υπέρ της έναρξης πριν από το τέλος του χειμώνα μιας χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19. Ο μέσος αριθμός των νέων λοιμώξεων ανά 100.000 κατοίκους πέρασε κάτω από τις 100, στις 87 σήμερα, και πλησιάζει τις 50, το επιθυμητό όριο για τις Αρχές, κάτω από το οποίο μπορεί να εξετασθεί χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν στη Γερμανία. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του επιχειρηματικού κλάδου στη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, οι γερμανικές επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι περιορισμοί λόγω Covid-19 θα διαρκέσουν ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Κορωνοϊός 04/02: Στα 1.070 τα νέα κρούσματα, 25 νεκροί και 249 διασωληνωμένοι
Καστοριά: Εικόνα απόλυτης καταστροφής μετά την έκρηξη που ισοπέδωσε το ξενοδοχείο «Τσάμης»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr