Με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να πιάσει «τοίχο» καθώς θα δίνει όσες δόσεις λαμβάνει. Συνεπώς, το εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση σημαντικών καθυστερήσεων από τις εταιρίες είναι η μείωση της ταχύτητας των εμβολιασμών που διενεργούνται.
Με βάση τις επίσημες ενημερώσεις των φαρμακευτικών εταιριών για τα εμβόλια που έχουν ήδη εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα έχει εμβολιαστεί ένα εκατομμύριο ή λίγο παραπάνω πολίτες, που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το σύνολο των δόσεων έως και το τέλος Μαρτίου που θα παραλάβει συνολικά η Ελλάδα είναι 2,34 εκατομμύρια. Με δεδομένο ότι είναι εμβόλια δύο δόσεων, αντιστοιχούν σε 1,17 εκατ. πολίτες. Η επίτευξη, βέβαια, της εμβολιαστικής κάλυψης του 10% του πληθυσμού δεν εξαρτάται μόνο από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων αλλά και από την πρόθεση των πολιτών, που αποτελεί τον αστάθμητο παράγοντα της επιχείρησης.
Οι πρώτες ενδείξεις, ωστόσο, από την πρόθεση εμβολιασμού κατά της Covid-19 είναι ιδιαίτερα θετικές. Η ζήτηση στην ηλικιακή ομάδα 80 έως 84 ετών είναι πολύ μεγάλη, για αυτό και δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, όσους δηλαδή είναι από 75 έως 79 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των πολιτών 80 έως 84 ετών που έχουν κλείσει ραντεβού ανερχόταν έως την Πέμπτη σε 145.000, ενώ τα προγραμματισμένα ραντεβού για τους πολίτες άνω των 85 ανέρχονταν σε 172.000. Οταν παρατηρείται κάμψη στη ζήτηση, τότε επιλέγεται να ανοίγει η δυνατότητα για ραντεβού και για άλλη ομάδα, με τους εμβολιασμούς να «τρέχουν» παράλληλα. Υπενθυμίζεται ότι τα ραντεβού άνοιξαν με διαφορά έντεκα ημερών για τους πολίτες από 85 ετών και άνω και για όσους είναι 80-84. Για το δεύτερο γκρουπ είναι διαθέσιμα τα ραντεβού από την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου.
Εως και την Πέμπτη το πρωί είχαν εμβολιαστεί περίπου 85.000 πολίτες άνω των 85 ετών, είχε προχωρήσει σημαντικά ο εμβολιασμός στην ηλικιακή ομάδα 80-84 και καλύφθηκαν περίπου 91.000 υγειονομικοί και 15.000 φιλοξενούμενοι και προσωπικό στους οίκους ευγηρίας. Τα δεδομένα αυτά κρατούν την Ελλάδα στη 10η θέση εμβολιασμών στον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στη χώρα μας ακολουθείται με συνέπεια η στρατηγική διαφύλαξης της δεύτερης δόσης, κάτι που δεν άλλαξε την τελευταία εβδομάδα εν μέσω καθυστερήσεων από την εταιρία Astrazeneca, ούτε και θα αλλάξει, όπως προκύπτει από πληροφορίες, σε περίπτωση που η συγκεκριμένη ή άλλη εταιρία δεν τηρήσει το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Ετσι, το μοναδικό plan B που έχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να πατά… φρένο όταν οι ροές των παραδόσεων πηγαίνουν πιο αργά. Το ίδιο σκεπτικό υπάρχει και πίσω από την ενεργοποίηση εμβολιαστικών κέντρων που γίνεται με σταδιακό ρυθμό. Δεν υπάρχει δηλαδή λόγος, όπως αναφέρουν άνθρωποι που χειρίζονται τον σχεδιασμό της εμβολιαστικής κάλυψης, όσο ο όγκος των εμβολίων δεν είναι μεγάλος να υπάρχουν ανοιχτά εμβολιαστικά κέντρα που θα προβαίνουν σε ελάχιστους εμβολιασμούς την ημέρα.
Οι υπεύθυνοι, πάντως, θεωρούν ότι οι μειωμένες δόσεις που αναλογούν μόνο από την Astrazeneca για το πρώτο τρίμηνο δεν αποτελούν ιδιαίτερα μεγάλη χασούρα, με το συνολικό πλάνο των εμβολιασμών να μη βγαίνει κατά πολύ εκτός προγράμματος.
Σημειώνεται ότι ο στόχος παραμένει έως τις αρχές του καλοκαιριού να έχει θωρακιστεί με τον εμβολιασμό το πιο ευάλωτο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Οπως προκύπτει από τα τελευταία δεδομένα του χρονοδιαγράμματος που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την εμβολιαστική κάλυψη, Μάριος Θεμιστοκλέους, έως τα τέλη Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει λάβει από την Pfizer περίπου 1,4 εκατ. εμβόλια, από τη Moderna 240.000 και από την Astrazeneca 700.000 εμβόλια, με πιθανά επιπλέον 140.000.
Ειδικά για τον Φεβρουάριο αναμένονται λίγο περισσότερες από 400.000 δόσεις από την Pfizer, 410.000 δόσεις από την Astrazeneca και 115.000 δόσεις από τη Moderna.
Η προτεραιοποίηση του πληθυσμού που έχει διαμορφωθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παραμένει η ίδια, ακόμη και εάν υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων, καθώς οι ηλικιωμένοι έχουν την πιο βαριά επίπτωση από τον κορονοϊό και πιθανότητες για να έχουν μοιραία έκβαση. Αυτό που είναι πιθανό να γίνεται, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων και στο β’ τρίμηνο, είναι στις ομάδες ευπαθών ομάδων να γίνεται προτεραιοποίηση μέσα στην προτεραιοποίηση, με κριτήριο την ηλικία.
Τον Φεβρουάριο οι 70άρηδες, επιτάχυνση από Απρίλιο
Ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας που εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί των πολιτών άνω των 70, τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου, καθώς θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με Covid-19. Οι ηλικιωμένοι από 75 έως 84 ετών ανέρχονται σε περίπου 830.000 ενώ οι ηλικιωμένοι 70 έως 74 ετών υπολογίζονται σε 550.000. Οσον αφορά στους ασθενείς που διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με την Covid-19 πρόκειται για 50.000-80.000 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτήν την ομάδα ανήκουν, μεταξύ άλλων, οι μεταμοσχευμένοι, οι αιμοκαθαρόμενοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι ογκολογικοί ασθενείς που βρίσκονται υπό θεραπεία, οι πάσχοντες από πολύ σοβαρές πνευμονολογικές παθήσεις, όσοι πάσχουν από σοβαρή νεφρική νόσο, καθώς και τα άτομα με σύνδρομο Down.
Ολοι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, πάντως, αποτελούν το «στοίχημα» της άνοιξης. Εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες πάσχουν από χρόνιες ασθένειες με υψηλό κίνδυνο εάν νοσήσουν. Aπό τις αρχές Απριλίου θεωρείται ότι θα δοθεί ώθηση στους εμβολιασμούς που θα μπορούν να γίνονται ανά ημέρα, καθώς αναμένεται μεγάλη αύξηση των παραδόσεων τον Απρίλιο από τις εταιρίες Pfizer και Astrazeneca. Από τις αρχές Απριλίου αναμένεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson, μονοδοσικό και ευκολότερο όσον αφορά στις συνθήκες αποθήκευσης και διανομής, καθώς και εκείνο της εταιρίας CureVac.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr