Το πολύ ηχηρό “καμπανάκι” που χτύπησε ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων, Νίκος Σύψας, σήμερα το πρωί (Σκάι) αναφέροντας ότι ο δείκτης θετικότητας στην Αττική είναι στο 4 – το όριο ασφαλείας που θέτει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC) – έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων και άλλων μελών της Επιτροπής που αποτυπώνουν το μεγάλο προβληματισμό για το λεκανοπέδιο.
Στη χθεσινή ημερήσια έκθεση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, το 46% του συνόλου των περιστατικών εντοπίζονταν στην Αττική. Παράλληλα, από τα 5881 ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα αυτή τη στιγμή, τα 2304 βρίσκονται στην Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Οι νέες διαγνώσεις κορωνοϊού στην Αττική κατανέμονται ως εξής: 27 στην Ανατολική Αττική, 48 στο Βόρειο Τομέα Αθήνας, 15 στη Δυτική Αττική, 26 στο Δυτικό Τομέα Αθήνας, 64 στον Κεντρικό Τομέα Αθήνας, 17 στο Νότιο Τομέα Αθήνας, 36 στον Πειραιά και ένα κρούσμα στα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Παρόμοιο με τον αριθμό κρουσμάτων “μερίδιο” έχει το λεκανοπέδιο και στην πληρότητα των νοσοκομείων. Ειδικότερα, από τις νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19, το 46% γίνεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης και της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
Παράλληλα με την Αττική, σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και για τη βρετανική μετάλλαξη που καταγράφει τουλάχιστον 26 κρούσματα στην Ελλάδα.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έχει συγκαλέσει στις 13.30 σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, με αντικείμενο το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού Sars-CoV-2.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι Καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Εν μέσω κλίματος της ανησυχίας για τα παραπάνω, καθώς και εξαιτίας των ανακοινώσεων για μειωμένες παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη, αναμένονται σήμερα οι αποφάσεις των ειδικών για το επόμενο βήμα στη χαλάρωση των μέτρων. Η συνεδρίαση της Επιτροπής έχει ξεκινήσει, με κύριο θέμα της το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την 1η Φεβρουαρίου, χωρίς να έχει αποκλεισθεί εντελώς να ανοίξουν την επόμενη εβδομάδα.
Την εβδομάδα που έρχεται δεν αποκλείεται να επιτραπούν οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος, που παραμένουν σε απαγόρευση, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Παράλληλα, αυξημένη πιθανότητα να ανοίξουν έχουν τα πρακτορεία Οπάπ. Τα ζήτημα της άρσης απαγόρευσης των μετακινήσεων ανάμεσα σε Περιφερειακές Ενότητες καθώς και το άνοιγμα των χιονοδρομικών, επίσης, μπορεί να τεθούν προς συζήτηση, δε φαίνεται όμως να προχωρούν τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται το απόγευμα και κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, όπως κάθε Παρασκευή.
Κορωνοϊός – Θωμαΐδης: Τα λύματα δείχνουν 20.000 φορείς στην Αττική
Κορωνοϊό: Συναγερμός για την μετάλλαξη – Εκτακτη σύσκεψη στο υπ. Υγείας συγκάλεσε ο Κικίλιας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr