Με την αποκλιμάκωση στη Θεσσαλονίκη να είναι σαφής, το Λεκανοπέδιο Αττικής έχει βρεθεί πάλι στο επίκεντρο της επιδημίας και ενδέχεται να είναι αυτό που να βάλει περαιτέρω “φρένο” στο άνοιγμα κομμωτηρίων και βιλιοπωλείων καθώς και του λιανεμπορίου μέσω της μεθόδου του click away.
Σε διάστημα μίας εβδομάδας, από την Κυριακή 3-1 έως και χθες καταγράφηκαν συνολικά σε όλη την Ελλάδα 5037 περιστατικά κορωνοϊού. Απο αυτά τα 1939 εντοπίστηκαν σε όλη την Αττική (συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού).
Στις καθημερινές καταγραφές, το κέντρο της Αθήνας έχει τις περισσότερες μολύνσεις, σε αναλογία όμως του πληθυσμού η δυτική Αττική παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Το Περιστέρι είναι ο δήμος των δυτικών προαστίων που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και έχει μπει στο “μικροσκόπιο” των αρχών. Πειραιάς και ανατολική Αττική είναι, επίσης, από τις περιοχές που την τελευταία εβδομάδα σηκώνουν μεγάλο φορτίο.
Οι χθεσινές εικόνες συνωστισμού σε υπαίθριους χώρους και παραλίες της Αττικής, έχουν εντείνει την ανησυχία για επερχόμενη αύξηση των κρουσμάτων μετά τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά καθώς και τα Θεοφάνεια. Οι σερί πολλαπλές συνευρέσεις ενδέχεται να κρατήσουν την οικονομία για ημέρες ακόμη κλειστή προκειμένου να μην υπάρξει ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης της επιδημίας. Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση του καθηγητή παθολογικής φυσιολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκου Σύψα (Σκάι), σύμφωνα με την οποία η κοσμοπλημμύρα του Σαββατοκύριακου στην ύπαιθρο μπορεί να οδηγήσει σε παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες ακόμη.
Τα δύο ανησυχητικά στοιχεία που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους είναι οι περισσότερες μολύνσεις σε νεαρές ηλικίες και η αυξητική τάση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της Αττικής, σύμφωνα με όσα ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής.
«Ανησυχεί ιδιαίτερα, η μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη και κυρίως η αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα των νεαρών ενηλίκων 25-35 ετών, που προφανώς οφείλεται και στην αυξημένη κινητικότητα της ομάδας αυτής κατά τη διάρκεια των γιορτών.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Μάθαμε πια καλά και γνωρίζουμε με μαθηματική ακρίβεια, ότι αν δεν προσέξουν πολύ, ιδιαίτερα οι συνάνθρωποί μας της τρίτης ηλικίας, ο αόρατος αυτός εχθρός θα μεταδοθεί μέσω της ενδοοικογενειακής μετάδοσης μέσα στις επόμενες 2-3 εβδομάδες, σε εκείνους που εμφανίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης», ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Παρακολουθώντας τους πιο σκληρούς δείκτες που είναι ανεξάρτητοι από τον αριθμό των τεστ που διενεργούνται, όπως είναι οι νέες εισαγωγές, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των νοσηλευόμενων, παρατηρούμε μία μικρή αλλά όχι σημαντική μείωση. Ανησυχεί ιδιαίτερα όμως η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων ασθενών στην Αττική από 450 σε 550, δηλαδή κατά περίπου 20%-25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα».
Μικρή αύξηση παρατηρείται και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής και προβλέπεται μία περαιτέρω αύξηση, που συνήθως έπεται επτά με δέκα ημέρες μετά την αύξηση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες Covid-19.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έως χθες στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν 570 ασθενείς σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς, ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων δείχνουν μια σταθεροποίηση και όχι μια συνεχόμενα πτωτική πορεία, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στην τήρηση των μέτρων.
Κορωνοϊός – Σύψας: Δεν αποκλείεται να… κλείσουν ξανά τα σχολεία
«Βόμβα» Αρκουμανέα: Προετοιμαζόμαστε για 3ο κύμα – Οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι δύσκολοι
Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα λύματα της Αττικής – «Το ΕΣΥ δεν θα αντέξει τρίτο κύμα»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr