Η εβδομάδα που μπαίνει θα «καθαρίσει» την επιδημιολογική εικόνα, καθώς τα νούμερα που θα ανακοινώνονται από αύριο αναμένεται να δώσουν το γιορτινό αποτύπωμα στην επιδημία.
Οι επιστήμονες παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί και, όπως φαίνεται, τόσο το υπόλοιπο του Ιανουαρίου όσο και ο Φεβρουάριος θα «περάσουν» με όποιο άνοιγμα να περιορίζεται στα σχολεία και στη δυνατότητα για click away.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος, άλλωστε, που ήδη έχει διαπιστωθεί σε τουλάχιστον οκτώ άτομα και στην Ελλάδα, είναι από τους παράγοντες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εισηγήσεις για άρση των μέτρων, μιας και φαίνεται να είναι κατά 58% πιο μεταδοτικό, συνεπώς μπορεί να οδηγήσει σε πίεση το ΕΣΥ. Επιπλέον, η Αττική, που ξεπερνά κατά πολύ πλέον τη Θεσσαλονίκη και καταγράφει ένα στα τρία νέα κρούσματα, έχει ανοίξει νέο κύκλο ανησυχίας.
Ανησυχητικές παράμετροι
Σύμφωνα με τον παθολόγο-λοιμωξιολόγο, καθηγητή Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπο Γώγο, η επιδημία μπορεί να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ωστόσο υπάρχουν τέσσερις ανησυχητικές παράμετροι που τους κρατά να εισηγηθούν το άνοιγμα της… κάνουλας για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η εορταστική περίοδος που πέρασε είναι ο πρώτος αστάθμητος παράγοντας και απαιτεί πολύ προσεκτικές κινήσεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τον αριθμό των συγκεντρωμένων στα σπίτια και τον βαθμό συγχρωτισμού τους. Τις ημέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η κινητικότητα φαίνεται να αυξήθηκε κατά 20% έως και 30%, οπότε, εφόσον η κινητικότητα αντανακλά σε επαφές, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, μια λογική εξήγηση θα ήταν να διαφανεί αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων κατά 20%.
Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι σε 900 ημερήσια κρούσματα, για παράδειγμα, θα προστεθούν επιπλέον 180, φτάνοντας τις 1.080 θετικές διαγνώσεις ημερησίως. Με δεδομένο ότι το 15% των μολύνσεων οδηγείται στο νοσοκομείο, όπως υπολογίζεται από τους ειδικούς, προκύπτουν 162 νέες εισαγωγές. Μέχρι και την Παρασκευή οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία υπολογίζονταν σε 130-140. Η μικρή, όπως μπορεί να φαίνεται, αύξηση αυτή είναι σημαντική, καθώς το ζητούμενο είναι η συνεχής αποκλιμάκωση των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και όχι η συνεχής τροφοδότησή τους, που μπορεί να οδηγήσει πολύ γρήγορα τον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ να ανέβει πάλι στους 500.
Στην Αττική παρατηρείται μίνι έξαρση τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας -μικρή μεν, που προβληματίζει δε- άνοδο των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία. Το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται στο επίκεντρο, καταγράφοντας καθημερινά τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο στην επίπτωση ανά 100.000 πληθυσμού η Δυτική Αττική διατηρεί τα «σκήπτρα».
Ενδεικτικά, την περασμένη Παρασκευή στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών καταγράφονταν 7,58 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ανατολική Αττική 6,37 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού, στη Δυτική Αττική… 21,75 κρούσματα/100.000 κατοίκων, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών 4,56, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών 4,49, στον Νότιο Τομέα Αθηνών 3,59 και στον Πειραιά 8,69 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού.
«Εχουμε να κάνουμε με ένα ποτήρι που δεν είναι γεμάτο, αλλά ξεχειλίζει πολύ εύκολα», επισημαίνει χαρακτηριστικά στον «Ε.Τ.» ο κ. Γώγος, θέλοντας να δείξει το πόσο οριακή είναι η κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Αργή αποσυμφόρηση
Γι’ αυτό και η δεύτερη παράμετρος που οδηγεί τους ειδικούς να είναι… εγκρατείς στις εισηγήσεις τους είναι η παρατηρούμενη αργή αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας. Εχει φανεί ότι σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου lockdown ο αριθμός των νοσηλευθέντων καθώς και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ κατεβαίνει με επώδυνα αργό ρυθμό. Υπενθυμίζονται προβλέψεις των ειδικών της Επιτροπής πριν από τις γιορτές σύμφωνα με τις οποίες την 25η Δεκεμβρίου οι διασωληνωμένοι θα ανέρχονταν σε 300. Κι όμως, σχεδόν 15 ημέρες μετά, έως και την Παρασκευή που πέρασε, ο συγκεκριμένος «σκληρός» δείκτης είχε πέσει λίγο από το όριο των 400.
«Η μεγάλη επιβάρυνση σε συστήματα υγείας με μεγάλη παράδοση είναι δίδαγμα. Τα παγκόσμια δεδομένα είναι πολύ άσχημα. Κι αυτό μας δίνει σημαντικά μηνύματα. Ενδεικτικά, αναφέρω την Αγγλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ», αναφέρει ο κ. Γώγος, κατατάσσοντας την παγκόσμια εμπειρία στους παράγοντες για τους οποίους οφείλουν οι ειδικοί στην Ελλάδα να είναι επιφυλακτικοί στις αποφάσεις τους.
Η στρατηγική «εβδομάδα – εβδομάδα» αποτελεί πιο ασφαλή προσέγγιση, τόσο κατά τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων όσο και κατά την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς οι μακροχρόνιες προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας είναι υποθετικές.
Ο Δ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ
Η εορταστική περίοδος από μόνη της δεν φαίνεται να είναι αρκετή για ένα νέο, πολύ μεγάλο, επιδημικό κύμα, όπως εκτιμά ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής. «Είχαν μικρή διάρκεια και δεν ήταν ανοιχτή η εστίαση, για παράδειγμα. Δηλαδή δεν έχουμε να κάνουμε με μια χαλάρωση παρατεταμένη και πολυδιάστατη, όπως έγινε στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι. Η Αγγλία διανύει τρίτο κύμα, ωστόσο είχαν ανοίξει όλα τα καταστήματα και για αρκετά μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί πολύ μεγάλος συγχρωτισμός», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο κ. Παρασκευής.
ΑΠΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΤΟΥΜΠΑΪ: Η επικίνδυνη μετάλλαξη προσγειώθηκε Ελλάδα
Από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν σε lockdown… διαρκείας είναι το ζήτημα της μετάλλαξης που έχει εμφανιστεί και στην Ελλάδα σε ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ντουμπάι. Μέχρι την Παρασκευή είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ περιστατικά με τη μετάλλαξη Β117 (ο ένας εκ των οποίων προερχόμενος από το Ντουμπάι). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκκρεμούσε η μοριακή ανάλυση -υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί δύο έως τρεις ημέρες- ακόμη τεσσάρων ύποπτων δειγμάτων.
Η συγκεκριμένη ανάλυση πραγματοποιείται για όλους τους θετικούς ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Ελλάδα από άλλες χώρες. Οποιος αποδεικνύεται θετικός σε έλεγχο στο αεροδρόμιο ελέγχεται με μοριακό τεστ και στη συνέχεια το δείγμα οδηγείται σε ειδική ανάλυση που πραγματοποιείται στο Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).
Η μελέτη των δειγμάτων χρηματοδοτείται από την «Εμβληματική Δράση» και είναι ύψιστης σημασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο επιστημονικού συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ, Δημήτρη Θάνο, να συνεχίσει απρόσκοπτα η χρηματοδότηση, καθώς πρόκειται για προσθήκη σημαντικής γνώσης στη γονιδιωματική επιδημιολογία. Η πλήρης γνώση, δηλαδή, των υγειονομικών αρχών σε σχέση με το ποιο στέλεχος υπάρχει οδηγεί σε έξυπνη πολιτική. Για παράδειγμα, εάν διαπιστωθεί η επικράτηση του πιο μολυσματικού στελέχους στη Βόρεια Ελλάδα ή αλλού, θα μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις για στοχευμένα τοπικά lockdowns.
Παρόλο που δεν φαίνεται η νέα αυτή μετάλλαξη να είναι πιο παθογόνα, σταδιακά προστίθενται δεδομένα και από αξιόπιστες επιστημονικές δημοσιεύσεις (το «Lancet» π.χ.) σύμφωνα με τα οποία είναι πιο μεταδοτική κατά 58%.
ΜΕΘ: Ο στόχος για 50% διαθεσιμότητα και η προσπάθεια για νέες Εντατικές
Διαθεσιμότητα κατά 50% των ΜΕΘ για κάθε περιοχή είναι το «ιδανικό» ποσοστό που θέλουν οι ειδικοί για να αισθάνονται πιο ασφαλείς ώστε να εισηγηθούν ευρύτερο άνοιγμα. Αυτή τη στιγμή, η πληρότητα των ΜΕΘ σε πανελλαδικό επίπεδο μπορεί να μην απέχει πολύ από τον παραπάνω στόχο. Ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία το ποσοστό διαθεσιμότητας κλινών ΜΕΘ και ανά περιοχή, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους. Κι αυτό καθώς σε μια περιφερειακή ενότητα ή σε μια τοπική κοινότητα μια εστία επιδημικής έξαρσης μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη κάλυψη των κρεβατιών ΜΕΘ στα νοσοκομεία. Σημειώνεται, πάντως, ότι το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή προσπάθεια δημιουργίας νέων Εντατικών, ενώ έχει έτοιμα τα επιχειρησιακά σχέδια σε περίπτωση αύξησης των ασθενών στα νοσοκομεία.
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr