Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού πρέπει να προχωρά με λελογισμένη κυκλοφορία του κορωνοϊού στην κοινότητα και όχι με υψηλούς αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς έτσι θα είναι πιο εύκολο και γρήγορο να επιτευχθεί η επιδιωκούμενη συλλογική ανοσία.
Με αυτό ως δεδομένο, τα περιοριστικά μέτρα είναι δεδομένο ότι θα διατηρηθούν και μετά τις 7 Ιανουαρίου.
Προς το παρόν, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δείχνουν θετικά ως προς το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών. Οπως λένε χαρακτηριστικά, εάν συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες η πτωτική πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξει έστω η πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Οι επιστήμονες θα περιμένουν, βέβαια, να φανεί η επίπτωση των εορτασμών του εορτασμού των Χριστουγέννων – χρειάζονται επτά έως δέκα ημέρες – ώστε να έχουν την πλήρη εικόνα εάν η κινητικότητα προκάλεσε “ρήγμα” στην πτωτική εν μέσω lockdown καμπύλη.
Σε γενικές γραμμές, πάντως, φαίνεται πως δεν παρουσιάστηκαν ακραίες συμπεριφορές παραβίασης των μέτρων τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Η επιστροφή, βέβαια, των μαθητών στα θρανία, που έχει τεθεί ως προτεραιότητα τόσο από τους ειδικούς όσο και από την κυβέρνηση, δε σημαίνει και το τέλος του lockdown. Η αναστολή των υπόλοιπων οικονομικών δραστηριοτήτων δεν αποκλείεται να συνεχίσουν έως και τον Φεβρουάριο.
Η υποχώρηση του δεύτερου κύματος της επιδημίας είναι ιδιαίτερα αισθητή όσο προχωρά το lockdown αλλά απέχει πολύ από την πλήρη εξασθένησή του. Χθες, για δεύτερο 24ωρο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χαμηλό, σε σχέση με ό, τι καταγράφεται εδώ και 2,5 μήνες, τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Ειδικότερα, ανακοίνωσε 342 κρούσματα κορωνοϊού ενώ άλλα 262 κρούσματα είχαν ανακοινωθεί την επομένη των Χριστουγέννων.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Τα νούμερα, όμως, δεν είναι αντιπροσωπευτικά της επιδημίας, καθώς οι ρυθμοί των τεστ φαίνεται να ακολουθούν τους…εορταστικούς ρυθμούς των ημερών.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία παραμένει σε υψηλά ακόμη επίπεδα – 469 χθες – δείχνοντας ιδιαίτερη αντίσταση. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι και οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία θα πέσουν περίπου στους 300 μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
Αυτό, όμως, προϋποθέτει να μην αυξηθούν τα κρούσματα καθώς θα ανέβει και ο αριθμός όσων χρειάζονται νοσηλεία και Εντατική. Οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, επίσης, μειώνονται με αργό ρυθμό και παραμένουν συνολικά σε όλες τις κλίνες (απλές και ειδικές δηλαδή ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης) περί τις 2500.
Η Αττική έχει πλέον … περάσει μπροστά από τη Θεσσαλονίκη και συγκεντρώνει τα βλέμματα των υγειονομικών και επιστημονικών αρχών. Χθες, συγκέντρωσε 105 νέα περιστατικά, ενώ η Θεσσαλονίκη 70. Πιο αναλυτικά, στο δυτικό τομέα Αθηνών εντοπίστηκαν 25 νέες διαγνώσεις, ενώ μεγάλη είναι η επιβάρυνση και στο κέντρο της Αθήνας – 21 κρούσματα χθες. Ο βόρειος τομέας Αθηνών κατέγραψε 15 κρούσματα χθες, ο νότιος τομέας 11 μολύνσεις και ο Πειραιάς 12.
Κορωνοϊός: Η… καλή Πρωτοχρονιά, αρχή χαλάρωσης μέτρων
Κορωνοϊός – εμβόλιο: Νοσηλεύτρια απαντά για τον «ορό στο φιαλίδιο» – «Εχετε μαύρα μεσάνυχτα»
Καλαμάτα: Ιερέας διακόπτει τη λειτουργία και «πετάει έξω» πιστούς που δεν φορούσαν μάσκα!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr