ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δήλωσαν ότι «το Eurogroup συμφωνεί ότι για το 2021 είναι κατάλληλη μια υποστηρικτική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ δεδομένης της απώλειας παραγωγής μέχρι σήμερα και των αρνητικών κινδύνων» και ότι «οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να παραμείνουν υποστηρικτικές σε όλα τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021». Η ανακοίνωση τόνισε επίσης ότι «τα περισσότερα μέτρα το 2020 επικεντρώθηκαν στην αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αντιμετωπίζοντας την κατάσταση της δημόσιας υγείας και την αποζημίωση εργαζομένων και επιχειρήσεων για απώλειες εισοδήματος λόγω μέτρων κλειδώματος και διαταραχών της αλυσίδας» και ότι «το επίκεντρο της πολιτικής απάντησης σταδιακά μετατοπίζεται προς τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης».
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ των Οικονομικών προειδοποίησαν ότι η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη δεν θα είναι ομοιόμορφη. Αυτό θα δυσκολέψει θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επιτύχουν την επιθυνητή συναίνεση για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας. Εάν οι οικονομίες στο Βορρά αρχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τον Νότο, θα μπορούσαν να αντισταθούν στα μέτρα τόνωσης στην Ε.Ε., ζητώντας την προοδευτική άρση τους. Θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τις απαιτήσεις τους από τις κυβερνήσεις του Νότου να εισαγάγουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα δάνεια και επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
ΣΤΙΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά περιουσιακών στοιχείων κατά 500 δισ. ευρώ και θα το κρατήσει σε ισχύ έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2022, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης. Αντιδρώντας στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank, Jens Weidmann, δήλωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό» το ποσό του δημόσιου χρέους που κατέχει η ΕΚΤ να μη γίνει πολύ μεγάλο. Σύμφωνα με τον Weidmann, η υπερβολική παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές χρέους θα μπορούσε να «εξισορροπήσει τις διαφορές στα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων» και «να εξασθενίσει την πειθαρχία της αγοράς». Κατά τη συζήτηση για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ στην Ε.Ε. τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, η ολλανδική κυβέρνηση ζήτησε τη σύνδεση δανείων και επιχορηγήσεων από το Ταμείο με τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες υποδοχής.
Η ΤΩΡΙΝΗ συναίνεση αναφορικά με τα μέτρα τόνωσης σημαίνει ότι οι χώρες της ευρωζώνης με υψηλά επίπεδα χρέους και ελλείμματος δεν θα υποστούν πίεση από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες το 2021. Ωστόσο, σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα χρέους τους θα αυξηθούν και θα είναι πιο δύσκολο να μειωθούν, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές. Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει προσωρινά την επιβολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θέτει τα όρια χρέους και ελλείμματος για τα μέλη της Ε.Ε. Αυτό επέτρεψε στις εθνικές κυβερνήσεις να εισαγάγουν (αναπτυξιακές) πολιτικές για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την προστασία των θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19. Οι Βρυξέλλες είπαν ότι δεν σκοπεύουν να επιβάλουν το σύμφωνο το 2021, κάτι που θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις να μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις από την εν εξελίξει πανδημία.
ΤΟ 2020, το δημόσιο χρέος θα υπερβεί το 100% του ΑΕΠ σε 7 από τα 19 μέλη της ευρωζώνης. Στην Ελλάδα, θα υπερβεί το 200% του ΑΕΠ. Τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία (που είχαν ήδη υψηλά επίπεδα χρέους και πριν από την πανδημία) ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Το Eurogroup προειδοποίησε επίσης ότι τα μέλη της Ε.Ε. πρέπει να «ακολουθήσουν δημοσιονομικές πολιτικές με στόχο την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους».
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια, η παρέμβαση της ΕΚΤ στις αγορές χρέους έχει διατηρήσει το κόστος δανεισμού για τις χώρες της ευρωζώνης εντός ανεκτών περιθωρίων. Ωστόσο, ο συνδυασμός των βαθύτερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και των υψηλότερων επιπέδων χρέους σε ένα πλαίσιο χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης θα μπορούσε, στο μέλλον, να εγείρει ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, ιδίως στη Νότια Ευρώπη.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Θεσσαλονίκη: Εμπρηστική επίθεση σε κατάστημα εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας τα ξημερώματα
Καιρός: Σε εξέλιξη στα δυτικά η κακοκαιρία – Σε ποιες περιοχές θα επεκταθεί
Τραγωδία στο Ηράκλειο: Πέθανε ο 26χρονος που μαχαιρώθηκε 7 φορές από τον πατέρα
Επίθεση στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Ωραιόκαστρο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr