Επίσης ο EMA τόνισε ότι δεν διαθέτει αρκετά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές των εταιριών για ενδεχόμενους κινδύνους για τις εγκύους, δήλωσε ο Χάραλντ Ένζμαν, επικεφαλής της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπους (CHMP) του EMA. Ο οργανισμός μπορεί να αλλάξει τη σύστασή του αν καταστούν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες, τονίστηκε.
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται όλη η Ευρώπη μετά τον εντοπισμό μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στη Βρετανία που έχει οδηγήσει τη μία μετά την άλλη χώρες να κλείνουν τα σύνορά τους.
Οι Ελληνες επιστήμονες εμφανίζονται προς το παρόν καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται περισσότερες αναλύσεις μεταδοτικότητας, εκφράζοντας, πάντως, ήδη την άποψη ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος δε φαίνεται ότι θα αποτελέσει «ανάχωμα» στα εμβόλια που αναμένεται να κυκλοφορήσουν.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Αυτό είναι, άλλωστε, κάτι που γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης.
Σήμερα, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα συνεδριάσουν με θέμα τη μετάλλαξη Ν501Υ. Δεν αποκλείεται να εισηγηθούν, στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προσωρινό «μπλόκο» των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι να εξεταστεί η επίδραση της νέας μετάλλαξης στη μετάδοση. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα το πρωί κατόπιν ανακοίνωσης της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έχει τεθεί υποχρεωτική καραντίνα επτά ημερών για όλες τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Επιπλέον, σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συγκληθεί η Επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ (IPCR), προκειμένου να συζητηθεί ο ευρωπαϊκός συντονισμός στη νέα μετάλλαξη, από κοινού με τη λήψη νέων μέτρων.
Ο πανευρωπαϊκός φόβος έγκειται στην αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης που φέρεται να φτάνει έως και το 70%. Μια τέτοια ραγδαία μετάδοση θα μπορούσε εάν επιβεβαιωθεί και εάν εντοπιστεί και στη χώρα μας να οδηγήσει σε περαιτέρω επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς θα προέκυπτε αυξημένος αριθμός μολύνσεων και συνεπώς νοσηλειών.
Η ελληνική επιστημονική κοινότητα, όμως, προς το παρόν διατηρεί στάση αναμονής μέχρι να εξεταστούν λεπτομερώς τα δεδομένα. Ανασκοπήση πρόσφατης ανάλυσης (Genomics Consortium UK (CoG-UK) από τους καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ), αναφέρει ότι η επίδραση των μεταλλαγών συγκεκριμένης ομάδας του Sars-CoV-2 αναφορικά με τη νοσηρότητα, τη μολυσματικότητα ή τα αντιγονικά χαρακτηριστικά του ιού που σχετίζονται με τον εμβολιασμό, είναι υπό διερεύνηση.
Εξηγώντας τι έχει συμβεί απλώνοντας την ανησυχία στην Ευρώπη, οι καθηγητές του ΕΚΠΑ επισημαίνουν ότι από γενετική ανάλυση του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού ταυτοποιήθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο μια ξεχωριστή φυλογενετική ομάδα του κορωνοϊού που ονομάστηκε B.1.1.7. Σε διάστημα των τελευταίων 4 εβδομάδων στελέχη αυτής της ομάδας έχουν εξαπλωθεί εκτεταμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Η ομάδα B.1.1.7 αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο ποσοστό περιστατικών σε διαφορετικές περιοχές της Αγγλίας. Ο αριθμός των κρουσμάτων Β.1.1.7 και ο αριθμός των περιοχών που αναφέρονται μεταδόσεις με στελέχη Β.1.1.7 αυξάνονται διαρκώς.
Τα στελέχη της ομάδας Β.1.1.7 έχουν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλαγών ιδιαίτερα στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης (spike). Οι μεταλλαγές στην εξωτερική πρωτεΐνη (spike) περιλαμβάνουν τη θέση 501 (N501Y) που αφορά την περιοχή του ιού που αλληλεπιδρά με τον υποδοχέα (receptor binding domain, RBD) και πειραματικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι αυξάνει την πρόσδεση με τον υποδοχέα ACE2.
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια» είναι η τοποθέτηση του γνωστού καθηγητή του LSE, Ηλία Μόσιαλο, με αναλυτική του ανάρτηση στο facebook.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και εκπρόσωπος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στην ενημέρωση των πολιτών για τον κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς. Ακόμα και εάν έχουν κάποια επίδραση στην μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία», αναφέρει σε ανάρτησή του.
«Οι μεταλλάξεις των ιών αποτελούν κίνδυνο για το εμβόλιο. Από τη συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχουμε καμία εικόνα ότι θα επηρεάσει το εμβόλιο. Το θέμα είναι σε εξέλιξη και περιμένουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι κάτι που μας απασχολεί», επεσήμανε με τη σειρά του ο καθηγητής Παθολογίας (Mega), Χαράλαμπος Γώγος.
Οι επιστήμονες καλούνται να απαντήσουν σε τρία καίρια ερωτήματα αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη: Πρώτον εάν η Ν501Υ είναι πιο μολυσματική, δεύτερον, εάν προκαλεί σοβαρότερη νοσηρότητα και περισσότερους θανάτους και τέλος, αν νικά ευκολότερα την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσικά αν το ίδιο ισχύει και για εμβόλια κατά της νόσου Covid-19. Η αρμόδια επιστημονική επιτροπή που διαχειρίζεται την πανδημία στη Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως ότι οι απαντήσεις στα προαναφερόμενα ερωτήματα είναι: ναι, όχι και όχι!
Κορωνοϊός: Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το εμβόλιο της Pfizer
Κορωνοϊός και μετάλλαξη: Πόσο επηρεάζει τα εμβόλια – Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων
Προειδοποίηση Πέτσα: Aν δεν δεν τηρηθούν τα μέτρα τα Χριστούγεννα θα επιβληθούν αυστηρότερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr