Η επιδημία ακολουθεί αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης και οι ειδικοί δεν συζητούν για άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων όσο οι αριθμοί και ειδικά οι «σκληροί», δηλαδή νοσηλείες, διασωληνώσεις, θάνατοι, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σε χθεσινή σύσκεψή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν «έβαλε κάτω» κανένα μέτρο, παρά μόνο όσον αφορά στα σχολεία, τα οποία όπως φαίνεται οδηγούνται και αυτά σε άνοιγμα με τη νέα χρονιά.
Διαφωνία
Οι ειδικοί προσανατολίζονται στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων από τη νέα χρονιά, καθώς τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια, σύμφωνα με πληροφορίες, για άνοιγμα των σχολικών αιθουσών, πριν από τα Χριστούγεννα.
Η συζήτηση μεταξύ των ειδικών της επιτροπής θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, με τις απόψεις να διίστανται, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που καταγράφονται στο σχολικό περιβάλλον. Οσο παρέμεναν ανοιχτά, τα σχολεία δεν είχαν καταγράψει υψηλή μεταδοτικότητα μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας, εν αντιθέσει με την πορεία των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, η καταγραφή κρουσμάτων ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όμως ο όγκος των μετακινήσεων των γονέων για τη μεταφορά των παιδιών από και προς τα σχολεία ήταν η αιτία που οδήγησε εξαρχής στην απόφαση για αναστολή της λειτουργίας τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μερίδα των ειδικών που συμμετέχουν στην επιτροπή του υπουργείου Υγείας επιμένουν στην ανάγκη για άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων, γι’ αυτό και επιθυμούν να δουν πώς θα διαμορφωθεί η επιδημιολογική καμπύλη μέχρι και λίγο πριν από την 14η Δεκεμβρίου.
Οι ενστάσεις που αποτυπώνονται αφορούν την επιστροφή στην αύξηση του αριθμού των μετακινήσεων από τους γονείς που θα μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αλλά και στα επιδημιολογικά δεδομένα που ακόμα δεν επιτρέπουν χαλάρωση των μέτρων.
Ηδη από τις προηγούμενες μέρες, καθηγητές Λοιμωξιολογίας έχουν διατυπώσει δημόσια την άποψή τους να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν από τις 7 Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που υπάρχει λόγω έντονης κινητικότητας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει εκφράσει την επιθυμία της να ανοίξουν τα σχολεία, σημειώνοντας ότι η φυσική παρουσία στη τάξη δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τηλεκπαίδευση, όσο επιτυχημένα κι αν εφαρμόζεται. Παρ’ όλα αυτά, υπογραμμίζει ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί εις βάρος της δημόσιας υγείας.
Επιπλέον, οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για άνοιγμα των σχολείων νωρίτερα από τη νέα σχολική χρονιά, με την εισήγηση των ειδικών και τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης να λαμβάνονται τις επόμενες μέρες.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Οι διασωληνωμένοι
Από τους αριθμούς που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ είναι εμφανές ότι η επιδημία στη χώρα μας παρουσιάζει αντίσταση στα περιοριστικά μέτρα και ο ρυθμός πτώσης της επιδημιολογικής καμπύλης είναι πολύ πιο αργός σε σχέση με ό,τι αναμενόταν όταν επιβλήθηκε το lockdown. Οπως φαίνεται, το επιδημιολογικό φορτίο είναι τεράστιο, γι’ αυτό και απαιτεί περισσότερο χρόνο για να ανακοπεί. Οι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τον αριθμό των διασωληνωμένων που χθες κατέρριψε κάθε «ρεκόρ» και ανέβηκε στους 622. Αυτός ο αριθμός δεν επιτρέπει στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να συζητήσουν για άνοιγμα της κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες δεν έγινε κουβέντα ούτε για το λιανεμπόριο που θεωρείται πιο ασφαλές σε σχέση με άλλους τομείς κινητικότητας, καθώς ομόφωνα τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να «καταστρωθεί» σχέδιο εξόδου από την καραντίνα.
Με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, η επιδημία όσον αφορά στις νέες διαγνώσεις παρουσιάζει πολύ μικρή πτώση. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 1.882 νέα κρούσματα, ενώ την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας είχαν δηλωθεί 2.018 νέα περιστατικά. Ο χθεσινός αριθμός των μοριακών διαγνωστικών ελέγχων ανήλθε σε 18.904 και των rapid tests σε 10.895. Την περασμένη Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί 21.211 μοριακοί έλεγχοι και 10.307 rapid tests.
Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία παραμένουν στο επίκεντρο των κρουσμάτων. Ενδεικτικά, η Θεσσαλονίκη κατέγραψε χθες 428 νέα περιστατικά κορονοϊού, η Λάρισα 121, η Πιερία 110, οι Σέρρες 76, η Δράμα 75, η Ημαθία 71, η Πέλλα 69.
Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους «εκτινάχθηκε» χθες στους 622, ενώ, δυστυχώς, επιπλέον 100 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους σε ένα 24ωρο.
Η Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας του καθηγητή στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, τις οποίες παρουσίασε το voria.gr, η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει έως τα τέλη του χρόνου πολύ επιβαρυμένη. Οπως προκύπτει από τις προβλέψεις του, ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα που θα καταγραφούν την τελευταία ημέρα του 2020 στη χώρα μας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, καταγράφοντας περίπου 200 κρούσματα από τα συνολικά 700-800 εκείνης της ημέρας.
Οι παραπάνω εκτιμήσεις του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη βασίζονται σε τρεις παραδοχές: τα σχολεία δεν θα ανοίξουν πριν από τον Ιανουάριο, το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει σταδιακά και με μέτρα από τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ η εστίαση θα παραμείνει κλειστή εκτός από τα εστιατόρια που θα λειτουργούν αποκλειστικά με καθήμενους και αισθητά χαμηλότερη πληρότητα από αυτήν που έχουν κανονικά, κάπου μεταξύ 30%- 50%.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Παράταση του lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου – Τι θα ανοίξει τη Δευτέρα
Αυτός είναι ο νέος ανελκυστήρας της Ακρόπολης – Ανάβαση σε 32 δευτερόλεπτα [εικόνες]
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr