Οι αεροδιακομιδές εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, με τη χώρα να λογίζεται ως μία Υγειονομική Περιφέρεια, υπό την ασφυκτική πίεση που δέχονται οι ΜΕΘ.
Παρά τη σχετική μείωση των κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων διαρκώς αυξάνεται – χθες έφτασαν τους 608. Εκτός από τους τρεις ηλικιωμένους που διακομίστηκαν από τη Δράμα στην Αθήνα, ακόμη πέντε ασθενείς μεταφέρθηκαν από το βράδυ της Τετάρτης έως και χθες από Ανδρο και Πάτμο προς Αττική, Κρήτη και Ρόδο.
Ειδικότερα, το βράδυ της Τετάρτης δύο ασθενείς διακομίστηκαν από τη Ρόδο στην Κρήτη με C-130. Παράλληλα, ένας ασθενής χρειάστηκε νοσηλεία σε νοσοκομείο και μεταφέρθηκε από την Πάτμο στη Ρόδο, σύμφωνα με πληροφορίες. Επιπλέον, ακόμη ένας ηλικιωμένος με Covid-19, του οποίου η κατάσταση της υγείας επιβαρύνθηκε, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο από την Ανδρο στην Αθήνα. Χθες, εκτός από τους τρεις ασθενείς από τη Δράμα, ακόμη ένας μεταφέρθηκε από την Πάτμο στη Ρόδο.
Οι αεροδιακομιδές ήταν μέρος του σχεδίου «οχύρωσης» της νησιωτικής χώρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 50 ασθενείς είχαν διακομιστεί τους προηγούμενους μήνες από τα νησιά. Από τη Βόρεια Ελλάδα όμως, η οποία δοκιμάζεται έντονα από τον περασμένο μήνα, η χθεσινή ήταν η πρώτη αεροδιακομιδή, που σημαίνει ουσιαστικά ότι τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν μπορούν να δεχθούν ασθενείς από όμορους νομούς. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, η συμπρωτεύουσα χθες είχε διαθέσιμες μόλις… δύο κλίνες Εντατικής για κορονοϊό.
Οι τρεις ασθενείς, άνδρες, οι δύο ηλικίας 76 ετών και ο τρίτος 73, νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της Δράμας. Η κατάσταση της υγείας τους ήταν μέχρι χθες ιδιαίτερα κρίσιμη και οι γιατροί έκριναν, ελλείψει κλινών Εντατικής, ότι πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα. Η υγεία των τριών ασθενών με Covid-19 ήταν τόσο σοβαρή που απαιτήθηκαν πέντε ώρες από τη στιγμή που έφτασε το C-130 στο αεροδρόμιο της Καβάλας για να μπορέσουν οι γιατροί να δώσουν το «πράσινο φως» να ταξιδέψουν. Η άφιξή τους στα νοσοκομεία της Αττικής (ένας στο «Αττικό», ένας στο «Σωτηρία» και ένας στον «Ευαγγελισμό») αναμενόταν χθες νωρίς το βράδυ.
Το νοσοκομείο της Δράμας είναι από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας, πλην της Θεσσαλονίκης, που δέχονται ισχυρή πίεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ τρεις ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι στα διαμορφωμένα χειρουργεία, καθώς όλες οι κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες. Τα νοσοκομεία Καβάλας και Σερρών είναι, επίσης, νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκονται στα όριά τους.
Περιοχές με «βαρύ» φορτίο
Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Λέσβος είναι περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, που παρά τη γενική τάση σταθεροποίησης δείχνουν να επιμένουν. Με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 562 νέα περιστατικά κορονοϊού, στην Αιτωλοακαρνανία 42, στη Λάρισα 115, στις Σέρρες 64, στη Μαγνησία 52, στην Αχαΐα 17 και στη Λέσβο 14. Υψηλά στον μολυσματικό «χάρτη» είναι και η Πιερία, με 113 νέα περιστατικά χθες.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις που αφορούν σε 2.018 νέα κρούσματα συντηρούν την εικόνα σταθεροποίησης και ελαφράς πτώσης που παρατηρείται από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας καταγράφηκαν 3.227 νέα περιστατικά. Η σύγκριση των δύο ημερών, όπως κάνουν ειδικοί και κυβέρνηση, δείχνει ξεκάθαρη μείωση, όχι όμως στο βαθμό που να επιτρέπεται χαλάρωση. Και αυτό γιατί οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Ο αριθμός των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους έφτασε χθες τους 608, ενώ καταγράφηκαν επιπλέον 99 θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων έσπασε το «φράγμα» των 2.000 και έφτασε χθες τους 2.001. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 1.000 θάνατοι είχαν ξεπεραστεί μόλις 12 ημέρες πριν, στις 14 Νοεμβρίου. Ο τρέχων μήνας είναι ο πιο φονικός της επιδημίας στην Ελλάδα, καθώς σε 26 ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 1.375 ασθενείς.
Πρόγνωση καιρού: Βροχερός και κρύος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή
Ο μυθικός Ντιέγκο Μαραντόνα πέρασε στην «αιωνιότητα» – Συγκλονιστικές στιγμές στο τελευταίο αντίο