«Ηλικιωμένοι μας ζητούν να αποχαιρετίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα»
«Κρυφτήκαμε πίσω από μάσκες και στολές και γίναμε ευδιάκριτοι. Μένουμε κάθε μέρα εδώ δυνατοί κορονοσκοποί. Τα πράγματα στα νοσοκομεία είναι δύσκολα. Μεγάλοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι μας αγκαλιάζουν, ζητούν να πάρουμε τα αγαπημένα τους πρόσωπα να τα αποχαιρετήσουν», είπε μιλώντας στο Open, η πνευμονολόγος του νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, Σταματούλα Τσικρικά.
«Μεγάλοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι μας αγκαλιάζουν, ζητούν να πάρουμε τα δικά τους πρόσωπα να τα αποχαιρετήσουν», ενώ, αναφορικά με το εάν οι γιατροί αναγκάζονται να επιλέξουν ασθενείς, ανάλογα με την ηλικία τους, η γιατρός σημείωσε πως «δεν βρισκόμαστε στο σημείο να επιλέγουμε».
Αναφερόμενη σε ένα από τα περιστατικά που τη συγκλόνισαν είπε: «Με συγκλόνισε ο χαμός του 42χρονου συναδέλφου που κατέληξε, στην είδηση κάθε θανάτου από COVID συγκλονιζόμαστε».
«Το σπίτι μας είναι εδώ, ο ασθενής είναι οικογένειά μας. Στηρίξτε μας για να μπορέσουμε και εμείς να στηρίξουμε το σύστημα», ανέφερε.
«Άκουσα ότι έγινε λάθος με τα χάπια»
«Λέγεται πως διαγνώστηκε με κορωνοϊο. Ο φίλος μου έπασχε από καρδιακή ανεπάρκεια. Είχε κάνει μπαλονάκι στα 19 και από εκεί και πέρα έως σήμερα ακολουθούσε αγωγή. Ήταν μια χαρά στη ζωή του κάναμε παρέα τα τελευταία χρόνια και δεν το ήξερα καν ότι έχει καρδιά, εγώ όταν άκουσα ότι πήγε στο νοσοκομείο έμαθα από τον πατέρα μου ότι είχε θέμα με την καρδιά του», είπε στενή φίλη του 25χρονου Θοδωρή Παυλίδη από τις Σέρρες στο protothema.gr.
«Η καρδιά του ήταν αυτή η οποία δεν άντεξε. Επίσης τον είχαν διασωληνωμενο συνεχώς αυτό ξέρω πως δημιουργεί φλεγμονές στα πνευμόνια αν δεν έχεις ανάγκη το επιπλέον οξυγόνο που προφανώς κ δεν το είχε. Άκουσα ότι έγινε λάθος με τα χάπια. Είναι πολλά από πίσω την πραγματική αλήθεια την ξέρουν μόνο οι γιατροί. Προχθές πριν πεθάνει χαροπαλευε ήταν πολύ δύσκολα οι γιατροί είπαν ότι μετράμε ώρες…. ενώ καθώς είχε μπει στο νοσοκομείο υπήρχε σταδιακή βελτίωση», σημείωσε.
«Μείναμε άγρυπνοι»
«Οι διοικητές των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη έχουν χάσει τον ύπνο τους», εξομολογήθηκε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.
Περιγράφοντας τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Κεντρική Μακεδονία και συγκεκριμένα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση και ο αριθμός των ασθενών που έρχονται στα νοσοκομεία με μόνο μια πάθηση και κυρίως τη δύσπνοια, είναι μεγάλος. «Αισθανόμαστε πόνο, γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια και αισθανόμαστε φόβο συχνά ότι δεν θα καταφέρουμε», σημείωσε σε δραματικό τόνο.
Ο κ. Καπραβέλος μοιράστηκε και τη χθεσινή νύχτα που έμειναν άγρυπνοι οι γιατροί διότι κινδύνευε η ζωή μιας 48χρονής γυναίκας που έχει νοσήσει από κορωνοϊό. Χρειάστηκε να μεταφερθεί άλλος ασθενής που νοσεί βαριά στην καρδιοχειρουργική πτέρυγα ΜΕΘ, όπου χρησιμοποιείται ως μια δεξαμενή ανακούφισης για να χρησιμοποιηθεί εκείνο το κρεβάτι στη 48χρονη και να σωθεί η ζωή της.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Η εικόνα σήμερα, είναι με λιγότερες εισαγωγές πράγμα που δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, όμως η κατάσταση παραμένει οριακή. Για άλλη μια φορά, ο κ. Καπραβέλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να γίνουν προσλήψεις σε προσωπικό. «Εκπαιδεύουμε επικουρικούς που μπορεί να φύγουν σε λίγο καιρό», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ, για τις ιδιωτικές κλινικές, ανέφερε ότι δεν έχουν τις υποδομές να στηρίξει το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, «δεν ήταν προετοιμασμένοι» όπως είπε ενδεικτικά.
«Χρειαζόμαστε 3-4 εβδομάδες για να ηρεμήσουμε», υπογράμμισε μιλώντας για τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει η υποψία και η προφύλαξη για το τρίτο κύμα πανδημίας, ώστε να μη συμβούν πάλι τα ίδια. Δεν έκρυψε και τον φόβο του για την Αθήνα, λέγοντας ότι όσο κρυώνει ο καιρός τα πράγματα θα δυσκολέψουν.
Πέρα από τα επιδημιολογικά κριτήρια που δείχνουν ως μεγάλο ένοχο της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη τις καιρικές συνθήκες, όπου ευνοείται και αναπτύσσεται ο ιός σε κρύες θερμοκρασίες, ο κ. Καπραβέλος σχολίασε ότι ένα μεγάλο κομμάτι οφείλεται και σε ανευθυνότητα. «Βλέπουμε ακόμα να γίνονται πάρτι και θυμώνουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Κατά τον κ. Καπραβέλο το παιχνίδι χάθηκε τον Οκτώβριο «όταν ο ιός έκανε πάρτι και υποτιμήσαμε το βαθμό συμμόρφωσης των πολιτών».
Για τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών είπε ότι «είμαστε όλοι μια ομάδα, είναι δικά μας παιδιά στον ιδιωτικό τομέα, δεν έβρισκαν δουλειά στο δημόσιο και πήγαν εκεί. Δεν έχει την υποδομή ο ιδιωτικός τομέας, τον επιστρατεύσαμε αλλά δεν ήταν προετοιμασμένος».
Συναγερμός στα μεγάλα σούπερ μάρκετ – Γιατί έστειλαν ανοιχτή επιστολή στους καταναλωτές
Κορωνοϊός – Δερμιτζάκης: Παράταση lockdown ως τις 7 Δεκεμβρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr