Ανοδικός είναι ο ρυθμός των νεαρότερων ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Μέχρι χθες, οι διασωληνωμένοι ασθενείς από 18 έως 39 ετών ανέρχονταν σε 15. Τα δυσάρεστα αυτά νούμερα, μαζί με τον αριθμό των θανάτων που για ακόμη μία ημέρα κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα – 84 χθες, 1.088 θάνατοι συνολικά από την 1η Νοεμβρίου – καθώς και των νοσηλειών που έχουν οδηγήσει τις ΜΕΘ στη βόρεια Ελλάδα σε πληρότητα 99% εξακολουθούν να κρατούν τη χώρα μας σε ύψιστο επιδημιολογικό συναγερμό. Οι ειδικοί εκφράζουν, πάντως, μια συγκρατημένη αισιοδοξία για επερχόμενη πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων, με τη σταθεροποίηση να είναι πλέον σαφής.
Θλίψη στην τοπική κοινωνία Σερρών αλλά και σε όλη την Ελλάδα σκόρπισε ο θάνατος 25χρονου που νοσούσε από τον νέο κορονοϊό. Ο νεαρός καταγόταν από τη Δήμητρα Σερρών και σύμφωνα με τις πληροφορίες νοσηλεύτηκε αρχικά στο Γενικό νοσοκομείο Σερρών, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου διασωληνώθηκε, αλλά δεν τα κατάφερε.
Ευάλωτη ομάδα
O πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του χωριού στις Σέρρες και φίλος του άτυχου νέου ανέφερε σε δηλώσεις του (protothema.gr) ότι ο 25χρονος είχε υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς πριν κάποια χρόνια και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή. Πιθανόν το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε τον οδήγησε να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές από την Covid-19.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγα 24ωρα πριν είχε προηγηθεί ο θάνατος του 39χρονου Δημήτρη Μπέλλου, γνωστού και ως Dj Decibel.
Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 15 άτομα μεταξύ 18 και 39 ετών νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία μέχρι χθες το μεσημέρι. Οι θάνατοι αυτού του ηλικιακού γκρουπ ανέρχονται συνολικά από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα, τον περασμένο Φεβρουάριο, σε δέκα άτομα. Σοκάρουν, ωστόσο, τα δεδομένα που έδωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου. Οπως επεσήμανε από τους περισσότερους από 1.000 θανάτους που καταγράφηκαν από την 1η Νοεμβρίου, 117 είχαν ηλικία κάτω των 65 χρόνων. Επίσης, 183 άτομα μέσα στον Νοέμβριο κάτω των 65 ετών χρειάστηκε να διασωληνωθούν.
Βαριά επίπτωση
Τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του ιού επισημαίνει η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Σωτηρία” και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Μίνα Γκάγκα. “Απολύτως γεροί άνθρωποι πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο και από όλες τις λοιμώξεις”, αναφέρει στον “Ε.Τ.” και προσθέτει ότι όπως συναντάται βαριά επίπτωση σε νέους και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, έτσι αντίστοιχα η Covid-19 δεν είναι… θανατική καταδίκη για όποιον ηλικιωμένο την κολλήσει.
Σύμφωνα με την κα Γκάγκα, στο νοσοκομείο Σωτηρία έχουν διαχειριστεί και ηλικιωμένους, με βαριά υποκείμενα νοσήματα και κατάφεραν και εξήλθαν νικητές από τη “μάχη” με τον ιό. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας που αναμενόταν χθες να λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” μετά από νοσηλεία 12 ημερών.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
“Εξακολουθούν οι νέοι που νοσούν βαριά με τη νόσο και όσοι καταλήγουν να είναι πολύ λίγοι. Είναι, όμως, τόσο μεγάλος ο αριθμός των κρουσμάτων, που μοιραία κολλάνε όλο και περισσότεροι οι οποίοι δεν θα νοσήσουν ήπια. Δεν παύει, βέβαια, να είναι τρομακτικό να χάνονται νέοι άνθρωποι”, επισημαίνει η κα Γκάγκα.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κα Παπαευαγγέλου ερωτηθείσα σχετικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση ανέφερε ότι η αύξηση των νέων που νοσούν βαριά ή χάνουν τη ζωή τους είναι απόρροια της έκρηξης των κρουσμάτων.
Οσον αφορά στις αιτίες που οδηγούν κάποιους νέους να νοσούν βαριά και άλλους να είναι ασυμπτωματικοί, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Σωτηρία” υποστηρίζει πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτία. “Είναι θέμα ανοσοποιητικού. Πρόκειται για ένα ισχυρό σύστημα που μπορεί να κατασταλεί ή να διεγερθεί. Υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους προκαλείται μια υπερδιέγερση του ανοσοποιητικού”, αναφέρει.
Πάντως, σύμφωνα και με τα διεθνή δεδομένα, η παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας και σε άτομα κάτω των 50 ετών μπορεί να συντελέσει σε μεγάλη επιβάρυνση εάν κολλήσουν την Covid-19.
Θετικά μηνύματα
Σαφής σταθεροποίηση και πρώτες ενδείξεις μείωσης των κρουσμάτων είναι τα καλά νέα με τα οποία ξεκίνησε η εβδομάδα. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 1.388 νέα περιστατικά κορονοϊού, από τα οποία τα 300 στη Θεσσαλονίκη και τα 252 στην Αττική. Την περασμένη Δευτέρα ο αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν σε 2.198. “Τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν”, τόνισε η κα Παπαευαγγέλου χθες, προσθέτοντας ότι η σύγκριση της 2ης με την 3η εβδομάδα του Νοεμβρίου δείχνει σαφή σταθεροποίηση των διαγνώσεων.
“Η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε και εάν γίνει αυτό”, επεσήμανε με τη σειρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η υπερφόρτωση του Συστήματος Υγείας, όμως, είναι γεγονός, για αυτό και από τους ειδικούς απευθύνεται έκκληση για τήρηση των μέτρων ώστε να μη φτάσει το ΕΣΥ να αδυνατεί να παράσχει τη βέλτιστη φροντίδα στους ασθενείς.
«Πόλεμος»
“Αναμένουμε και τις επόμενες ημέρες, δυστυχώς, να έχουμε αυξημένα επίπεδα θανάτων και διασωληνωμένων και σημαντική πίεση στο Σύστημα Υγείας”, ανέφερε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι η πληρότητα στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας έφτανε χθες στο… 99% και πανελλαδικά στο 86%. Σε ελάχιστα καλύτερη κατάσταση είναι τα νοσοκομεία της Αττικής, με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ να φτάνει χθες το 81%. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κα Παπαευαγγέλου, οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό συνολικά σε όλες τις κλίνες έφταναν χθες τους 4.400.
“Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να δούμε την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες και μία σταθερή μείωση των κρουσμάτων, προκειμένου να αξιολογηθεί από τους ειδικούς το επιδημιολογικό φορτίο στην Επικράτεια. Οπως έχει πει κι ο πρωθυπουργός, θα αξιολογήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία και τις αντοχές, φυσικά, του Συστήματος Υγείας, πριν πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχέση με το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων.
“Ανεδαφική” χαρακτήρισε τη συζήτηση για άρση του lockdown στο τέλος του μήνα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας (Mega). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τέλος αυτής της εβδομάδας η κυβέρνηση θα ανοίξει τη συζήτηση για το πότε και πώς θα γίνει η απελευθέρωση των μέτρων.
Ο ιός συντηρείται εντός των οικογενειών
Παρά τη σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, υπάρχουν νομοί της βόρειας Ελλάδας ως επί το πλείστον που δεν έχουν την αναμενόμενη βελτίωση, όπως τόνισαν τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Ο τελευταίος ειδικότερα χαρακτήρισε πολύ βαρύ το φορτίο στη Θεσσαλία και Περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας. Ενδεικτικά, η Μαγνησία χθες κατέγραψε 124 νέα περιστατικά, η Λάρισα 61, τα Τρίκαλα 39. Αντίστοιχα, η Πέλλα δήλωσε επιπλέον 88 κρούσματα, η Ημαθία 65, η Καβάλα 51, η Πιερία 47, οι Σέρρες 43.
Εντός των οικογενειών συντηρείται ο κορονοϊός, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πέτσας. “Ο ιός -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων-30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών. Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια”, τόνισε.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr