Αυτό άλλωστε αναφέρουν και τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι επιστήμονες που θεωρούν ότι αυτή την στιγμή είμαστε στην πιο κρίσιμη φάση και δεν μπορεί να γίνεται λόγος για το αν κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτά ή κλειστά μαγαζιά και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υπάρχει χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην κανονικότητα η οποία χωρίς το εμβόλιο δεν θα έρθει.
Σε αυτό αναφέρθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε: «είναι πολύ λάθος να έχουμε στο μυαλό μας και να μετράμε αντίστροφα σε σχέση με τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι το Πάσχα το κάναμε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας.
Πρέπει να είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση έχει ένα γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να βγούμε από αυτήν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Θα ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται. Τα καλά νέα είναι να σώζονται ανθρώπινες ζωές. Και το Πάσχα χάρη στην πειθαρχία των Ελλήνων και τα μέτρα που έλαβε το κράτος δεν είχαμε απώλειες.
Η πρόκληση σήμερα για όλους είναι συντεταγμένα να υλοποιήσουμε το σχέδιο που υπάρχει πάντοτε με τη συνδρομή των ειδικών γιατρών, των λοιμωξιολόγων και θα έλεγαν αν θέλει κανείς να μετράει και αντίστροφα κάτι, να μετράει μέχρι να έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα, τα οποία θα δοθούν δωρεάν στους πολίτες. Επαναλαμβάνω το πότε θα ανοίξει και τι έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα και με τις εισηγήσεις των ειδικών».
Επίσης στην ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ επεσήμανε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου: «Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1 Δεκεμβρίου αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο».
Τη λήψη μέτρων τύπου Κίνας και την επιβολή αυστηρότερου lockdown για δύο εβδομάδες πρότεινε ως μέτρο πρότεινε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού και να αποσυμφορηθεί το εθνικό σύστημα υγείας.
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Περιμέναμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μια μείωση, ωστόσο τα κρούσματα επιμένουν. Έχει αρχίσει να ελαττώνεται ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, ωστόσο είμαστε ακόμα πολύ ψηλά» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.
«Ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας, ήδη από τον Αύγουστο, είναι ότι υπάρχει διασπορά σε όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι πρέπει να γίνουμε πολύ πιο αυστηροί. Πρέπει το lockdown να γίνει πιο αυστηρό, όπως στην Κίνα. Στη Γιουχάν έβγαινε μια φορά την εβδομάδα ένας άνθρωπος να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Αυτό πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να λειτουργούμε κάθε μέρα σαν να είναι Κυριακή. Ένα lockdown τύπου Γιουχάν για δύο εβδομάδες, θα μπορούσε να αποσυρμφορήσει την κατάσταση και να ανακόψει τη μετάδοση του ιού», τόνισε ο κ. Βατόπουλος και πρόσθεσε ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, θα θρηνήσουμε θύματα που δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δε θα μπορούν να νοσηλευτούν», επισήμανε ο κ. Βατόπουλος.
Η θέση του Ε.Τ.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού παραμένει σταθερά υψηλός. Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα βράζουν από κορωνοϊό και θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει μια δραστική μείωση των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων, που φθάνει πανελλαδικά τα 500 άτομα.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Είναι σαφές ότι όσο το Εθνικό σύστημα Υγείας παραμένει σε κόκκινο συναγερμό δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε κίνηση για το άνοιγμα της αγοράς, ούτε βεβαίως και των σχολείων.
Ο πρωθυπουργός το επεσήμανε μιλώντας χθες στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις για την άρση των περιορισμών θα ληφθούν σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας. Με απλά λόγια, πρώτα θα πρέπει να ελεγχθεί η κατάστασης της δημόσιας υγείας και μετά θα προχωρήσει η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Για αυτό καλό είναι να σταματήσει και η πολυφωνία που υπάρχει για αυτό το θέμα, δηλαδή για το πότε και με ποιον τρόπο θα ανοίξει η αγορά, καθώς τον πρώτο λόγο έχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας.
Είναι προφανές ότι το πλήγμα στην οικονομία λόγω της πανδημίας είναι πολύ μεγάλο, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο αν υπάρξει βιαστικό άνοιγμα της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας, που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων. Πολύ περισσότερο όταν έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα και μέχρι να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για χρήση από ένα ικανό μέρος του πληθυσμού που θα οδηγήσει σε ανοσία.
Γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να τηρούμε πιστά τα μέτρα, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση της δημόσιας υγείας και αμέσως μετά κυβέρνηση και ειδικοί θα κρίνουν το πότε και το πώς θα ανοίξουμε ξανά την οικονομία.
Κορωνοϊός: Το υπουργείο Υγείας επίταξε δύο ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη
Συντάξεις: Βήμα-βήμα η αίτηση για τα αναδρομικά θανόντων και ο αναλυτικός πίνακας με τα ποσά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr