Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων με Covid-19 στα νοσοκομεία είναι τα 65 έτη, με τη διαφορά στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ηλικιακές ομάδες 40-64 και 65 ετών και άνω να μικραίνει.
Η επιδημία έχει πλέον μετατοπιστεί στα άτομα 40 έως 65 χρόνων, που δυστυχώς έχουν περισσότερες πιθανότητες να βαρύνουν. Παράλληλα, χιλιάδες παιδιά με κορονοϊό έχουν νοσήσει μέσα στον Νοέμβριο, εξακολουθώντας, όμως, να αντιπροσωπεύουν το ίδιο -και χαμηλότερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες- ποσοστό κρουσμάτων. Οι «σκληροί» δείκτες της επιδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Χθες, οι διασωληνωμένοι «εκτινάχθηκαν» στους 443, ακόμη 63 ασθενείς έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους και τα κρούσματα κορονοϊού ανήλθαν σε 2.422.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που περιλαμβάνουν οι καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, μέχρι χθες οι διασωληνωμένοι από 40 έως 64 ετών αντιπροσώπευαν το 46% του συνόλου των διασωληνωμένων. Οι ασθενείς από 65 και άνω που νοσηλεύονταν με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους αντιπροσώπευαν μέχρι χθες το 52,2%. Επίσης, οκτώ διασωληνωμένοι (ποσοστό 1,8%) ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών. Πριν από ένα μήνα, στις 17 Οκτωβρίου, μόλις ένας ασθενής 18-39 ετών νοσηλευόταν διασωληνωμένος, ενώ η ομάδα 40-64 αντιπροσώπευε το 32,5% των διασωληνωμένων, με τη μεγαλύτερη επίπτωση του ιού να εντοπίζεται στους ασθενείς από 65 και άνω (66,3% του συνόλου των διασωληνωμένων ανήκε σε αυτές τις ηλικίες).
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι ηλικιωμένων είναι δεκάδες καθημερινά, συνεπώς η «ψαλίδα» ανάμεσα στους διασωληνωμένους 40-64 ετών και 65 και άνω «κλείνει» σε ένα βαθμό λόγω του γεγονότος ότι πολλοί άνω των 65 καταλήγουν.
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι ο ιός «σαρώνει» και ανθρώπους μεταξύ 40 και 50, ακόμη και νεότερους, πολλές φορές με άσχημη έκβαση.
«Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, 42 και 52 ετών, μάχιμους συναδέλφους μας γιατρούς. Αυτό μας δείχνει πόσο πραγματικά ο καθένας μας είναι ευάλωτος. Κανένας μας δεν είναι υπεράνω αυτής της λοίμωξης», ανέφερε κατά την προχθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι οι γιατροί των ΜΕΘ βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε λίγες ώρες από την Τρίτη έως και την Τετάρτη τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού έχασαν πέντε άτομα σε ηλικίες μεταξύ 45 και 53 ετών, συμπεριλαμβανομένης της 50χρονης χειρίστριας ιατρικών μηχανημάτων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, όμως δεν είναι λίγοι οι νέοι ασθενείς χωρίς υποκείμενα που αναμετρώνται με τον ιό μέσα στα νοσοκομεία.
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε κατά την ενημέρωση της Τρίτης αναλυτικά στοιχεία για τις ηλικίες των ασθενών, σύμφωνα με τα οποία έχει αντιστραφεί η εικόνα των δύο προηγούμενων μηνών. Η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον καθηγητή, στη σχετική συρρίκνωση των 19-39 και τη σχετική αύξηση στην ηλικιακή ομάδα των 40-65. Η μείωση της επίπτωσης των 19-39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown, ενώ η αύξηση της σχετικής επίπτωσης των 40-65 φαίνεται ότι ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση των 65 και άνω και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση.
Τα παιδιά
Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω από 18 παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που είχε παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Μέχρι και χθες, τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών που έχουν νοσήσει με κορονοϊό ανέρχονταν σε 5.551. Πριν από ένα μήνα, στις 17 Οκτωβρίου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε παιδιά 0-17 ετών ανερχόταν σε 1.717, αντιπροσωπεύοντας, όμως, το ίδιο ποσοστό (7,3% έναντι 7,4% χθες) του συνόλου των περιστατικών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά είναι η λογική συνέπεια της «έκρηξης» της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα.
Αντίστοιχα αυξημένες είναι και οι νοσηλείες παιδιών, χωρίς όμως να καταγράφονται πολλά περιστατικά που νοσούν βαριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και τα τέλη Ιουνίου είχαν νοσηλευτεί πανελλαδικά 24 παιδιά. Από το τέλος του καλοκαιριού και έπειτα, ειδικά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, το ποσοστό νοσηλειών σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών αυξήθηκε. Ενδεικτικά από το καλοκαίρι και έπειτα, στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» νοσηλεύτηκαν τουλάχιστον 40 παιδιά, μόνο όμως δύο ήταν πιο σοβαρά.
Τα διεθνή, πάντως, δεδομένα σε σχέση με το ρόλο των παιδιών στη μετάδοση δεν έχουν αλλάξει. Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε προχθές ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση όταν ξεκινά από παιδί είναι χαμηλή, ιδιαίτερα όταν το πρώτο κρούσμα μέσα στο σπίτι είναι παιδί κάτω των εννέα ετών. Τα σχολεία έκλεισαν καθώς η διασπορά του ιού είναι μεγάλη στην κοινωνία και η κινητικότητα λόγω λειτουργίας των σχολείων θα μπορούσε να την αυξήσει περαιτέρω.
Κρούσματα
Συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά το ΕΣΥ, καθώς η επίπτωση της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες αποτυπώνεται σε νοσηλείες και θανάτους. Χθες, οι διασωληνωμένοι ανέβηκαν στους 443 και ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που απεβίωσαν εξαιτίας του ιού στους 1.228. Σήμερα είναι η 12η ημέρα ισχύος του lockdown και οι ημερήσιες διαγνώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο.
Ειδικότερα, χθες καταγράφηκαν 2.422 περιστατικά, αριθμός υψηλός, και περίπου στο ίδιο «ύψος» με την περασμένη Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, όταν και καταγράφηκαν 2.384 περιστατικά. Οι ειδικοί, βέβαια, περιμένουν σταθεροποίηση προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, ώστε μετά να αρχίσει η πτώση των νέων διαγνώσεων.
Η Θεσσαλονίκη για μία ακόμη ημέρα χθες κατέγραψε τα περισσότερα περιστατικά (595) και ακολούθησε η Αττική με 513 περιστατικά. Η Λάρισα δήλωσε 159 κρούσματα, οι Σέρρες 103, η Δράμα 87 και η Πέλλα 76. Στη Βόρεια Ελλάδα «πέφτουν» και περιοχές που μέχρι πρότινος παρέμεναν σε πολύ καλή επιδημιολογική κατάσταση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Γρεβενών, που έχει, επίσης, «κοκκινίσει». Χθες κατέγραψε 30 νέα περιστατικά.
Πολλαπλές είναι και οι ενδονοσοκομειακές συρροές. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, 1.500 υγειονομικοί νοσούν και λείπουν από τα νοσοκομεία με αναρρωτική άδεια, καθώς και 500 είναι σε προληπτική καραντίνα. Δηλαδή 2.000 εργαζόμενοι βρίσκονται σε απομόνωση. Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι υγειονομικοί που έχουν κολλήσει στη Βόρεια Ελλάδα ξεπερνούν τους 700, ενώ στα νοσοκομεία της Αττικής οι εργαζόμενοι που νοσούν είναι 201 και 188 υγειονομικοί είναι σε καραντίνα.
Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού και έως και την 30/6/2021, με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.
Συνταξιούχοι γιατροί στο δυναμικό του ΕΣΥ
Στο πλαίσιο ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας, με απόφαση του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσονται στο δυναμικό του ΕΣΥ συνταξιούχοι ιατροί, των αναγκαίων ειδικοτήτων, και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα. Για την απασχόλησή τους συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης με το διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας για χρονικό διάστημα έως την 30/6/2021. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης.
Μεταξύ των ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην τροπολογία και στοχεύουν στην αντιμετώπιση των αναγκών της πανδημίας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των νοσοκομείων και κάθε οργανικής μονάδας του Εθνικού Συστήματος Υγείας εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.
Η ανάθεση των καθηκόντων του προσωπικού αυτού μπορεί να αφορά σε ιατρικά, νοσηλευτικά, ή βοηθητικά καθήκοντα, διαφορετικά της ειδίκευσής του, λόγω έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης συνδρομής στη δημόσια υγεία από την έξαρση της πανδημίας. Για την απασχόληση του προσερχόμενου προς ανάληψη υπηρεσίας ιατρικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης, με το διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.
Οι αριθμοί
- 65 έτη η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων
- 46% των διασωληνωμένων ηλικίας 40-64 ετών
- 52,2% των διασωληνωμένων από 65 ετών και πάνω
- 8 διασωληνωμένοι από 18 έως 39 ετών
- 5.551 το σύνολο των κρουσμάτων σε παιδιά 0-17 ετών
- 24 παιδιά νοσηλεύτηκαν μέχρι τα τέλη Ιουνίου
- 40 παιδιά και πλέον έχουν νοσηλευτεί από το καλοκαίρι στο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού»
- 2.422 κρούσματα χθες
- 2.413 εγχώρια
- 595 στη Θεσσαλονίκη
- 513 στην Αττική
- 63 θάνατοι χθες
- 1.228 θάνατοι συνολικά
- 443 διασωληνωμένοι
- 392 ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr