Το πακέτο μέτρων που αναμένεται να ενισχύει τις απαγορεύσεις στις «πορτοκαλί» περιοχές, προκειμένου να μην… κοκκινίσουν, αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Στο μεταξύ, η επέλαση της επιδημίας επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους. Επιπλέον 1.690 κρούσματα καταγράφηκαν χθες, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να ανεβαίνει στους 128 μέχρι και χθες το βράδυ, οδηγώντας τις ΜΕΘ σε… ασφυκτική πίεση.
Οι λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι που παρακολουθούν την επιδημία στη χώρα μας παρέδωσαν το βράδυ της Πέμπτης μια σειρά από εισηγήσεις για μέτρα που θεωρούν ότι θα ανακόψουν τις αλυσίδες μετάδοσης στην «πηγή» τους. Οι τελικές κυβερνητικές αποφάσεις ελήφθησαν χθες και αναμενόταν να ανακοινωθούν χθες το μεσημέρι, ωστόσο μετατέθηκαν για σήμερα εξαιτίας του σεισμού. Τα «σκληρά» νούμερα της επιδημίας, όμως, ανέβηκαν αρκετά, γεγονός που δεν αποκλείει να γίνονται αλλαγές ακόμη και μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η εστίαση βρίσκεται στο επίκεντρο του έκτακτου σχεδίου ενός μήνα, όπως το αποκάλεσε ο κ. Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης, λόγω της σύνδεσης της διασποράς του ιού με τη διασκέδαση.
Ετσι, όπως προκύπτει από πληροφορίες, ενώ οι μαραθώνιες συσκέψεις που έκαναν τις περασμένες ημέρες οι ειδικοί μεταξύ τους κατέληξαν σε μία πρόταση να κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9 ή 9.30 το βράδυ και να ακολουθεί απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ σε όσες περιφερειακές ενότητες βρίσκονται στο «πορτοκαλί», η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις τελευταίες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα στην εστίαση. Ειδικότερα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για ολικό κλείσιμο της εστίασης για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως ενός μήνα, με στόχο να «πέσουν» οι μολύνσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ένα μέτρο που ισχύει ήδη στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 4, το «κόκκινο».
Αγνωστο παραμένει και το τι θα γίνει για την απαγόρευση μετακινήσεων εκτός των επιβαρυμένων περιφερειακών ενοτήτων που είναι στο «πορτοκαλί» – επίσης ισχύει ήδη για τις «κόκκινες». Ενώ το συγκεκριμένο μέτρο θεωρούνταν σίγουρο ότι θα επιβληθεί, οι πληροφορίες τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ μοιράζονταν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, με πολλούς να εκτιμούν ότι ένας τέτοιος περιορισμός απομακρύνεται από το «τραπέζι». Και αυτό καθώς με την ισχύ της απαγόρευσης βραδινής κυκλοφορίας δεν θα μπορεί κανείς να μετακινηθεί εκτός της περιοχής διαμονής του. Ωστόσο, πρόκειται για μια απαγόρευση που έχει νόημα, καθώς οι μετακινήσεις προς όμορους νομούς είναι πολλαπλές και ανεξάρτητες από τη βραδινή διασκέδαση, π.χ. εκδρομές το Σαββατοκύριακο.
Η χρήση της μάσκας παντού, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και σε όσες βρίσκονται σε χαμηλό κίνδυνο, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιβληθεί. Οι ειδικοί έχουν προτείνει ακόμη ένα οριζόντιο μέτρο για όλη τη χώρα, και αφορά στην αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επαναπροσδιορίζεται και ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας όσον αφορά στα χρώματα. Ειδικότερα, συζητείται να μειωθούν οι ζώνες επικινδυνότητας σε δύο, προκειμένου να μη δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 1.690 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, πέντε θύματα της νόσου Covid-19 (με τον συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι χθες να ανέρχεται σε 620) και 128 διασωληνωμένους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετείχε χθες στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου και της διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Αντρέα Αμον.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη χρήση των rapid tests αντιγόνου, τα οποία η Ελλάδα ήδη χρησιμοποιεί, και στην ενσωμάτωσή τους στην ευρωπαϊκή στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Κυριακίδου ενημέρωσε για τη διάθεση ποσού 100 εκατ. ευρώ για την προμήθεια rapid tests που θα μοιραστούν στα κράτη-μέλη.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Κικίλιας συμφώνησε με την ευρεία χρήση των rapid tests αντιγόνου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες που προμηθεύτηκε τα εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας tests και ήδη τα χρησιμοποιεί με πολύ καλά αποτελέσματα.
«Πίεση στο Σύστημα Υγείας»
«Με μαθηματική ακρίβεια θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας», επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ομιλία του στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την Covid-19 σημείωσε ότι ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα υπολογίζεται τριπλάσιος από τα 8.437 ενεργά κρούσματα, ενώ τόνισε ότι ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται είναι περίπου 1.000.
«Τις τελευταίες επτά ημέρες στις ηλικίες άνω των 55 ετών είχαμε περίπου 1.000 κρούσματα», επεσήμανε στην προσπάθειά του να εξηγήσει τον επερχόμενο αντίκτυπο στο ΕΣΥ.
Μάλιστα, παρέθεσε στοιχεία τα οποία ήδη αποδεικνύουν ότι νοσοκομεία σε ορισμένες περιοχές έχουν γεμίσει. Ειδικότερα, αναφορικά με την πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ανά περιοχή έχει ως εξής: Στη Δυτική Μακεδονία 100%, στην Κεντρική Μακεδονία 46%, στην Ηπειρο 40%, στην Αττική 61%, στη Θεσσαλονίκη 60% και στη Θεσσαλία 40%.
Ο γνωστός καθηγητής αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο εμβόλιο, και επικαλούμενος τον Αμερικανό επιστήμονα Αντονι Φάουτσι, είπε ότι «μπορεί να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο».
Οι αριθμοί
- 1.690 νέα κρούσματα καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας
- 37.196 είναι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας
- 620 θάνατοι συνολικά έχουν διαπιστωθεί, οι 5 χθες
- 128 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι και 286 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr