«Αν τώρα δεν πάρουμε μέτρα και δεν κάνουμε πιστή εφαρμογή και τήρηση, θα χρειαστούν νέα μέτρα, τα οποία θα είναι δύσκολα να τα διαχειριστεί η οικονομία», τόνισε ο περιφερειάρχης και προσέθεσε ότι «θα πάμε σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού και θα μπούμε σε lockdown. Αυτό αφορά κυρίως τη Θεσσαλονίκη».
Ο κ. Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων που έχει πέσει στα 30-39 έτη, επεσήμανε ότι «κανένας μας δεν είναι άτρωτος. Η Θεσσαλονίκη θα περάσει σήμερα στο επίπεδο 3, το πορτοκαλί επίπεδο. Θα πρέπει να τεθούν νέα μέτρα, όπως τηλεργασία στο 40% των εργαζομένων, κλείσιμο καταστημάτων νωρίτερα, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε περισσότερους χώρους.»
«Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα, θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ οδυνηρές αποφάσεις. Είναι καθαρά θέμα του πώς εφαρμόζονται τα μέτρα».
Τέλος, ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε: «Ναι, θα πάμε σε lockdown, αν δεν αντιληφθούμε όλοι ότι η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη».
Η κατάσταση σε όλη την Ελλάδα
Στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου αναμένεται να μπουν Ιωάννινα και Καστοριά, οι οποίες παίρνουν σειρά μετά την Κοζάνη, και στο «πορτοκαλί» η Θεσσαλονίκη.
Η ραγδαία εξάπλωση της Covid-19 στην Ελλάδα, που χθες έσπασε κάθε ρεκόρ καταγράφοντας 667 νέα κρούσματα, φέρνει αναβαθμίσεις στο επίπεδο επικινδυνότητας και άλλων περιοχών.
Η επικύρωση της αλλαγής χρωματισμού αναμένεται να έρθει σήμερα, όπως επισημαίνουν αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης, μετά την απογευματινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.
Οι ανακοινώσεις, αν δεν υπάρξει ταχύτατη επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης σε αυτές τις περιοχές, θα γίνουν την ερχόμενη Παρασκευή. Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ακολουθήσουν την αλλαγή επιπέδου Κόρινθος, Σέρρες, ίσως και Βοιωτία, περιοχές που, επίσης, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις κρουσμάτων. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απηύθυνε χθες έκκληση στους κατοίκους όλων των παραπάνω περιοχών για πιστή τήρηση των μέτρων.
Ενεργά
Το τοπικό lockdown στα Ιωάννινα και την Καστοριά, οι οποίες από το πορτοκαλί περνούν στο κόκκινο επίπεδο, προέρχεται από την ανάλυση των δεδομένων τις τελευταίες 14 ημέρες, καθώς η πρώτη περιοχή παρουσιάζει 263 ενεργά κρούσματα και 124 η δεύτερη. Νούμερα ανησυχητικά ανά 100.000 κατοίκους, ενώ αντίστοιχα ανησυχητική είναι η ανάλυση της διασποράς του ιού στον πληθυσμό. Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι είναι υψηλοί οι επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές και υπάρχουν πολλά και διάσπαρτα clusters (εστίες επιδημικής έξαρσης), με την αύξηση να γίνεται επιθετική, συνεπώς επικίνδυνη.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Σε αυξημένη επιτήρηση, από το κίτρινο επίπεδο επιτήρησης στο πορτοκαλί αυξημένης επιτήρησης, θα μπει η Θεσσαλονίκη, η οποία παρουσιάζει 652 ενεργά κρούσματα.
Ενδεικτικό για την επικείμενη αλλαγή επιπέδου κινδύνου διασποράς του ιού σε κάποιες περιοχές είναι το σημερινό έκτακτο ταξίδι του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, στην Καστοριά και την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συσκέψεις με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καστοριά και Αργος Ορεστικό φαίνεται να εμφανίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Σέρρες, Βοιωτία, Κορινθία
Σύμφωνα με στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, «σειρά» στην αλλαγή επιπέδου θα πάρει η Κορινθία από το κίτρινο στο πορτοκαλί και οι Σέρρες από το πράσινο που είναι σήμερα στο κίτρινο. Και για τις δύο περιοχές, ο κ. Χαρδαλιάς έχει επισημάνει τον κίνδυνο. Η Κορινθία από την περασμένη Κυριακή έως και χθες έχει δηλώσει 50 κρούσματα και οι Σέρρες 61 περιστατικά για το ίδιο διάστημα. Στις Σέρρες κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί ανάμεσα και σε φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Σερρών.
Η Βοιωτία είναι η περιοχή που ακολουθούσε στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με επιπλέον 30 κρούσματα, τα 22 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστές συρροές. Μία από αυτές είναι εκκοκκιστήριο στη Λιβαδειά, όπου η ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένου κρούσματος από άλλο εργοστάσιο αποκάλυψε άλλους 18 ασθενείς Covid-19, χτυπώντας «καμπανάκι» στις υγειονομικές υπηρεσίες.
Η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας είναι από τις περιοχές που καταγράφουν ιδιαίτερη κινητικότητα την τελευταία εβδομάδα. Ειδικότερα, από την περασμένη Κυριακή 11/10 έως και χθες, η περιοχή της Βοιωτίας έχει δηλώσει 68 κρούσματα.
Λάρισα, Καβάλα
Αλλες περιοχές που την τελευταία εβδομάδα καταγράφουν πολλαπλές νέες μολύνσεις είναι η Λάρισα, καθώς και η Καβάλα, ενώ ψηλά στον μολυσματικό χάρτη είναι η Πέλλα, για την οποία όμως τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από μία κυρίως εστία, συνεπώς η κατάσταση μοιάζει περισσότερο ελεγχόμενη.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, η Λάρισα σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο 2, η Καβάλα στο επίπεδο 1 και η Πέλλα στο επίπεδο 3.
Σήμερα, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν στις 5 το απόγευμα σύσκεψη για την αξιολόγηση του Χάρτη. Θα γίνει αποτίμηση των στοιχείων και για τις 74 Περιφερειακές Ενότητες ώστε να «ανέβουν» ή «κατέβουν» επίπεδο επικινδυνότητας αναλόγως της διασποράς των κρουσμάτων. Σύμφωνα με όσα είχαν αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, κατά την παρουσίαση του Χάρτη, αυτός θα επικαιροποιείται κάθε 14 ημέρες.
Ωστόσο, όταν μια περιοχή «αναβαθμίζεται», μπορεί να γίνεται και νωρίτερα. Επίσης, η αξιολόγηση από τους επιστήμονες θα πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα.
Χθες, και μετά την έκρηξη του αριθμού των νέων κρουσμάτων, πραγματοποιήθηκε βραδινή τηλεδιάσκεψη -η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί- υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Νίκου Χαρδαλιά και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 667 κρούσματα κορονοϊού, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ μέχρι σήμερα το οκτάμηνο της επιδημίας. Από αυτά, τα 250 εντοπίζονται στην Αττική και τα 125 στη Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα εξακολουθεί να είναι το κέντρο βάρους, παρουσιάζοντας τάσεις αποσυμπίεσης, ωστόσο με ισορροπία εξαιρετικά εύθραυστη, όπως επεσήμαναν οι κύριοι Γκίκας Μαγιορκίνης και Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Ο κεντρικός τομέας Αθηνών βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας στην Αττική, με τους κατοίκους να πρέπει να είναι προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων.
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) που βρίσκονταν χθες στο μετρό του Συντάγματος -κάθε ημέρα επισκέπτονται και άλλη περιοχή της Αθήνας- πραγματοποίησαν συνολικά 3.017 ελέγχους, από τους οποίους εντοπίστηκαν 29 θετικά δείγματα. Εξ αυτών 18 αφορούν σε άνδρες και έντεκα σε γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 34,8 έτη.
Αυτή τη στιγμή, πανελλαδικά υπάρχουν 5.185 ενεργά κρούσματα και 6.618 ιχνηλατημένες στενές επαφές τους σε κατ’ οίκον περιορισμό. Δηλαδή συνολικά 11.595 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα. Αξίζει να σημειωθεί πως από τις 12 Μαρτίου έως χθες, συνολικά είχαν καταγραφεί 26.469 ενεργά κρούσματα, τα οποία μαζί με τις 66.172 στενές επαφές τους είχαν τεθεί σε καθεστώς καραντίνας, δηλαδή 92.641 πολίτες. Παράλληλα, περισσότερα από 120.000 άτομα είχαν τεθεί σε καραντίνα εισερχόμενοι αεροπορικώς στη χώρα, έως την 1η Ιουλίου.
Ενημέρωση με SMS σε όσους κάνουν rapid tests
Νέα καινοτομία στη «μάχη» της Covid-19 ξεκίνησε και αφορά στην ειδοποίηση τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών που υποβλήθηκαν σε rapid tests με μήνυμα στο κινητό.
«Τα κλιμάκια διεξάγουν το τεστ, το αποτέλεσμα έρχεται με μήνυμα στο κινητό των πολιτών και εμείς μπορούμε να καταχωρίζουμε στη βάση μας τα δεδομένα», ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που βρέθηκε στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, όπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούσαν rapid tests αντιγόνου στους πολίτες. «Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ένα μεγάλο θέμα παγκοσμίως είναι πόσοι πολίτες εν μέσω Covid χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οπότε είναι σημαντικό για εμάς, για επιστημονικούς λόγους και για λόγους Δημόσιας Υγείας, να ξέρουμε ποια είναι τα ποσοστά αρνητικών και θετικών δειγμάτων», πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, τόνισε ότι «θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες όλοι μας, επειδή αναμένουμε και εμείς μια αύξηση των κρουσμάτων, να είμαστε προσεκτικοί και είναι πάρα πολύ βασικό να τηρούμε τα μέτρα. Δεν χρειάζεται να πάει μία περιοχή στο κόκκινο ώστε να αρχίσουν οι πολίτες να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να τηρούν τα μέτρα. Πρέπει όλοι μας, σε όλη τη χώρα, καθημερινά, μάσκα, απόσταση και πλύσιμο χεριών».
Η μάχη σε «αριθμούς»
- 667 νέα κρούσματα καταγράφηκαν χθες, εκ των οποίων τα 615 εγχώρια
- 250 στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη, 30 στη Βοιωτία, 20 στην Κοζάνη, 16 στη Λάρισα, 15 στα Ιωάννινα
- 26.469 το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, τα 5.185 ενεργά
- 528 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό, ενώ χθες καταγράφηκαν 8 θάνατοι
- 87 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 260 έχουν βγει από ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr