Η Αττική μοιάζει ένα βήμα πιο κοντά στο «κόκκινο» και τελευταίο επίπεδο προληπτικών μέτρων, το οποίο προσομοιάζει σε lockdown, καθώς προβλέπει αναστολή λειτουργίας σχεδόν του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων. Είναι, όμως, μακριά κατά τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και μάλιστα δείχνει έντονα σημάδια αποσυμφόρησης. Ενδεικτικά και σύμφωνα με πληροφορίες, το κέντρο της Αθήνας από εκεί που συμμετείχε στο σύνολο των περιστατικών κορονοϊού της Αττικής με το 50% των περιστατικών, την εβδομάδα που πέρασε «έπεσε» στο 37%.
Μέχρι στιγμής, τα μέτρα που έχουν επιβληθεί τόσο για την Αττική όσο και για άλλες περιοχές δεν αλλάζουν. Η μοναδική διαφορά είναι ότι ορίζεται ωράριο για την εστίαση για το σύνολο της χώρας, πλην των περιοχών που είτε βρίσκονταν σε επιδημιολογική επιτήρηση είτε σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, για τα οποία ίσχυαν μέχρι σήμερα περιορισμοί. Δηλαδή με ωράριο μέχρι τη 1 τη νύχτα και από τις 5 το πρωί θα λειτουργούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε «πράσινες» περιοχές, που βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο κινδύνου. Οσον αφορά στη χρήση της μάσκας, αυτή είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς με συγχρωτισμό για όλα τα επίπεδα, και για το τρίτο στο οποίο βρίσκεται η Αττική. Καθολική χρήση παντού ισχύει μόνο στο τελευταίο επίπεδο, αυτό του αυξημένου κινδύνου.
Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό περιλαμβάνει 4 επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας: Επίπεδο 1: ετοιμότητας, επίπεδο 2: επιτήρησης, επίπεδο 3: αυξημένης επιτήρησης και επίπεδο 4: αυξημένου κινδύνου. Τα μέτρα θα είναι οριζόντια για τις Περιφερειακές Ενότητες και θα αξιολογούνται τα δεδομένα εάν ένας δήμος παρουσιάζει διαφορετικά επιδημιολογικά δεδομένα. «Είναι μακρινό το να διαφοροποιήσουμε ένα δήμο αλλά το κρατάμε ως εναλλακτική», επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ε.Τ.» και αναφερόμενος και στην περίπτωση του Λεκανοπεδίου.
Γεμίζουν οι ΜΕΘ
Η επιδημία εξακολουθεί να κινείται σε υψηλό επίπεδο, γύρω από τα 400 κρούσματα καθημερινά. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 391 κρούσματα της νόσου Covid-19, από τα οποία τα 161 στην Περιφέρεια Αττικής. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέβηκε σημαντικά και έσπασε το «ρεκόρ» όλους τους μήνες της πανδημίας, φτάνοντας τους 98 χθες. Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται, ενώ οι θάνατοι δείχνουν τάση σταθεροποίησης στους πέντε με έξι κατά μέσο όρο την ημέρα. Οσον αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της Αττικής, ανέφερε ότι η Επιτροπή θα περιμένει ακόμη μία εβδομάδα για να την αξιολογήσει.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε χθες στην εταιρία μπαχαρικών «Ηλιος», καθώς εντοπίστηκαν 13 θετικά κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των υπαλλήλων της στο τμήμα παραγωγής.
Εύκολη η πρόσβαση στην πλατφόρμα
Φιλική για τα κινητά τηλέφωνα είναι πλατφόρμα με το χάρτη προστασίας, ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει εύκολη πρόσβαση ανά πάσα στιγμή. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση υγειονομικών μεγεθών και θα επικαιροποιείται ανά 15 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής επιδημιολόγων ή και συχνότερα όταν επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Οπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, η πλατφόρμα αυτή χρειαζόταν να δημιουργηθεί καθώς διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. «Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ιδέα «δανείστηκε» η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Κοινωνία των Πολιτών και ήταν ιδέα του επικεφαλής μιας start-up επιχείρησης. «Είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες που υποβάλλουν πολίτες και φορείς. Τις αξιολογούμε και υλοποιούμε όσες είναι συμβατές με το σχεδιασμό μας και παράγουν προστιθέμενη αξία. Δουλεύοντας όλοι μαζί μπορούμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους», επεσήμανε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας Covid-19 για ιχνηλάτηση των επαφών, απάντησε ότι είναι κάτι που μελετάται. «Προτού κάτι βγει είναι πολύ καιρό στο εργαστήριο», πρόσθεσε ο κ. Πιερακάκης.
Από την έντυπη έκδοση