Ειδικοί και κυβέρνηση διατηρούν στάση αναμονής προτού προχωρήσουν σε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα που να επηρεάζουν μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της πρωτεύουσας και πιθανώς να σχετίζονται με τις μετακινήσεις τους.
«Είναι υψηλά τα νούμερα, αλλά ακόμη η Αττική δεν έχει πατήσει την κόκκινη γραμμή. Θα έλεγα ότι είναι στο κίτρινο προς πορτοκαλί. Γι’ αυτό η ψυχραιμία και η σωστή ενημέρωση του κόσμου με οδηγίες που θα τον καθοδηγούν πώς να συμπεριφερθεί έχουν μεγάλη σημασία», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. Προσθέτει δε ότι ο στόχος είναι η πανδημία να παρουσιάσει σημάδια πτώσης στις νέες διαγνώσεις, ει δυνατόν σε διψήφια νούμερα, ώστε μετά να ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως είναι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Oι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Covid-19, καθώς και τα κυβερνητικά στελέχη βρίσκονται σε συνεχή παρακολούθηση των κρίσιμων δεδομένων, δηλαδή τα νέα κρούσματα, τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις, τους θανάτους, που αποτυπώνουν την εξέλιξη της πανδημίας, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.
Προς τα τέλη της εβδομάδας, οι ειδικοί θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα εάν τα μέτρα στην Αττική, τα πρώτα από τα οποία ανακοινώθηκαν την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου και ακολούθησαν δέσμες επιπλέον στοχευμένων μέτρων, δείχνουν να έχουν την επιθυμητή επίδραση. Οι περιορισμοί που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, την Παρασκευή στοχεύουν στην ανακοπή της μετάδοσης σε συνθήκες όπου ευνοούνται οι υπερμεταδόσεις.
Τέτοιες «εστίες» είναι και οι πλατείες και άλλοι εξωτερικοί χώροι όπου συγχρωτίζονται παρέες μετά το κλείσιμο των μπαρ. Γι’ αυτό και η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα εκτιμάται ότι θα «διαλύσει» τέτοιες συνήθειες.
Μέχρι σήμερα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Λεκανοπέδιο απέχουν αρκετά από ένα lockdown, όπως αυτό που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Οπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο κ. Γώγος, τα μέτρα που έχουν επεξεργαστεί τόσο οι επιστήμονες στην Επιτροπή όσο και η κυβέρνηση ξεδιπλώνονται ανάλογα με τα ημερήσια κρούσματα, το πού βρίσκεται το «R», πόσο εκθετική είναι η αύξηση και συνυπολογίζονται οι δυνατότητες του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Πρέπει να υπάρχει το μαξιλάρι ελεύθερων κλινών.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Τώρα έχουμε πίεση του συστήματος στην Αθήνα, αλλά υπάρχουν και ελεύθερες κλίνες. Είμαστε στην κόψη του μαχαιριού. Σε μία επιδημία που μπορεί να ξεφύγει ανά πάσα στιγμή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι», αναφέρει.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, οι ΜΕΘ συνολικά ανέρχονταν σε 941 με τον στόχο να είναι 1.200 σε σύντομο διάστημα, προσλαμβάνοντας μόνιμο προσωπικό και παρέχοντας εκπαίδευση για ΜΕΘ. Πηγές του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι σε 14 μήνες οι ΜΕΘ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και επικεφαλής της Επιτροπής για την Ενίσχυση των ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου, διαβεβαίωσε ότι όσον αφορά στις κλίνες ΜΕΘ ειδικά για τον κορονοϊό στην Αττική διαθέσιμο, κενές, ήταν το 40%.
Πάντως, το ενδεχόμενο ενός ολιγοήμερου lockdown απομακρύνεται προς το παρόν, όπως διαβεβαιώνουν διαρκώς όλοι οι υπεύθυνοι. Δύο μέτρα μοιάζουν να ακολουθούν στη «λίστα» της κλιμάκωσης. Πρώτον, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας ευρύτερα στους εξωτερικούς χώρους, πιθανόν καθολικά για το Λεκανοπέδιο.
Το συγκεκριμένο μέτρο, βέβαια, κατά ορισμένους επιστήμονες δεν αναμένεται να αποδώσει πολλά, με δεδομένο ότι η χρήση της σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως είναι οι πλατείες, ή οι ουρές αναμονής για ΜΜΜ και είσοδο σε καταστήματα, έχει ήδη καταστεί υποχρεωτική.
Δεύτερον, η εφαρμογή ενός συστήματος δικαιολόγησης των μετακινήσεων μέσω SMS για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. «Και αυτό όμως θα το δούμε με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης στιγμής», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς την Παρασκευή στη Βουλή. Ως πιθανό μέτρο, πάντως, που έχει πέσει στο «τραπέζι» είναι και αυτό των οριζόντιων περιορισμών μετακινήσεων για συγκεκριμένες ώρες (τις βραδινές).
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr