Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, προκαλεί ανησυχία η σχέση του αριθμού κρουσμάτων-θανάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα μας.
«Είμαστε χειρότερα από το Βέλγιο. Εδώ είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των θανάτων το τελευταίο διάστημα, παρόλο που στο Βέλγιο έχουν πέντε φορές περισσότερα διαπιστωμένα κρούσματα. Η σχέση θανάτων προς κρουσμάτων πρέπει να μας ανησυχεί. Αλλά και το κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να βρίσκουμε τα κρούσματα» τόνισε μιλώντας στο Mega.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα Κάπα Research: Τι λένε οι Ελληνες για εμβόλιο, μάσκα, μέτρα
«Τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν κάπως, αλλά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πολλά. Υπάρχουν και τα μη διαπιστωμένα. Πρέπει να κάνουμε έντονη προσπάθεια να τα μειώσουμε σοβαρά τα κρούσματα. Ακόμα δεν μπήκαμε στον χειμώνα, η κορύφωση είναι μπροστά μας» τόνισε, σημειώνοντας ότι το lockdown δεν είναι η λύση.
«Απορώ γιατί δεν εφαρμόστηκε στην Αθήνα η χρήση μάσκας παντού. Είναι ένα απλό μέτρο, το οποίο θα διευκολύνει και την κατανόηση των πολιτών, γιατί είναι πολύπλοκα τα μέτρα, και για παράδειγμα, δεν ξέρουν οι πολίτες μερικές φορές τι ισχύει και που» υπογράμμισε αναφορικά με τα μέτρα που θεωρεί ότι πρέπει να ληφθούν στην Αττική, η οποία είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένη.
Από την πλευρά του, ο κ. Κούβελας, επισήμανε, πώς κατά την διάρκεια του lockdown έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα δημόσιας υγείας. Τόνισε τη σημασία των αποστάσεων, της προσωπικής υγιεινής και της χρήσης μάσκας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, διευκρινίζοντας κάποιες διαφορές μεταξύ τους.
«Το καλό μέτρο, το πραγματικό είναι η απόσταση. Η μάσκα προστατεύει αλλά δίνει ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Αν κάποιος φορά ψεύτικη μάσκα, και κολλήσει τη μούρη τους σε κάποιον που νοσεί, θα κολλήσει» εξήγησε.
Διαβάστε επίσης: Τέλος η πλάκα και τα μεταμεσονύχτια «πάρτι» στις πλατείες – Τα νέα μέτρα στην Αττική
Παράλληλα, έκανε λόγο ότι στην χώρα μας εκλείπει η πρωτοβάθμια Υγεία κατ’ οίκον, κάτι που σημαίνει ότι «όποιος αρρωστήσει πάει στο νοσοκομείο. Αν συμβεί αυτό θα υπάρξει κατάρρευση του συστήματος Υγείας».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Τέλος, υποστήριξε ότι τα εμβόλια θέλουν μεγάλο χρόνο για να αναπτυχθούν και να ελεγχθούν, ενώ συνέστησε στον κόσμο να εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, ούτως ώστε «να μην έχουμε κρούσματα και από δεύτερη ασθένειας ταυτοχρόνως».
Οι ειδικοί επιμένουν πως πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, παρά το γεγονός πως στην τελευταία σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, διαπίστωσαν θετικά σημάδια από την εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική.
Η 30ή Σεπτεμβρίου, έχει οριστεί ως η ημέρα, που θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν νέα, σκληρότερα μέτρα, που αυτομάτως θα επιτείνουν τη διάρκεια των τρεχόντων μέτρων ή θα πάμε σε οριζόντιο lockdown.
Τα νέα μέτρα που έρχονται
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα μέτρα που φέρονται να επεξεργάζονται οι ειδικοί είναι:
- Πρώτον, η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Είναι ένα μέτρο που εδώ και καιρό έχουν προτείνει ανοιχτά οι λοιμωξιολόγοι, καθώς θεωρούν πως θα περιορίσει πολύ περισσότερο την εξάπλωση της πανδημίας.
- Δεύτερον, ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6:00 το πρωί, όπου η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με SMS.
- Τρίτον, αποστολή SMS για τις μετακινήσεις όλων των πολιτών άνω των 65 ετών.
Σε ισχύ από σήμερα τα νέα μέτρα – Ποια καταστήματα κλείνουν
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (25/9), ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα με τα 163 να εντοπίζονται στην Αττική, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει άμεσα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου για την Αττική.
«Προς το παρόν, δεν τίθεται θέμα πιο αυστηρών μέτρων» επισήμανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος τόνισε ότι το προτελευταίο μέτρο που θα ληφθεί πριν από ένα ενδεχόμενο lockdown, είναι το κλείσιμο των σχολείων.
Στόχος των νέων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός του συνωστισμού στις πλατείες από άτομα νεαρής ηλικίας καθώς όπως διαπιστώνουν οι υγειονομικοί τα νεαρά άτομα είναι αυτά που πολλαπλασιάζουν τις μολύνσεις στην πρωτεύουσα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr