Η σταθερή έως και ελαφρά πτωτική πορεία των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση τις τελευταίες ημέρες αποτελεί μία ένδειξη ότι πιθανόν η επιδημική έξαρση «συγκρατείται». Ο ρυθμός, βέβαια, των θανάτων είναι μεγάλος – χθες καταγράφηκαν εννέα θάνατοι σε ένα 24ωρο. Τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επεξεργάζονται μέτρα, τα οποία να επιτρέπουν τη συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής αλλά και να επιδράσουν στις εστίες έντονης μεταδοτικότητας της Covid-19. Τα «εργαλεία», όπως τα αποκαλεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είναι δεκάδες, ωστόσο, αναζητώνται λύσεις που να μπορούν να εφαρμοστούν.
Σενάρια
Σύμφωνα με όσα προέκυψαν κατά την ενημέρωση της περασμένης Τρίτης στο υπουργείο Υγείας, αλλά και όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, πιθανά επόμενα βήματα στην Αττική είναι:
* Πρώτον, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας ευρύτερα στους εξωτερικούς χώρους, πιθανόν καθολικά για το Λεκανοπέδιο. Το συγκεκριμένο μέτρο, βέβαια, κατά ορισμένους επιστήμονες δεν αναμένεται να αποδώσει πολλά, με δεδομένο ότι η χρήση της σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό, όπως είναι οι πλατείες ή οι ουρές αναμονής για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και είσοδο σε καταστήματα, έχει ήδη καταστεί υποχρεωτική.
* Δεύτερον, η εφαρμογή ενός συστήματος δικαιολόγησης των μετακινήσεων μέσω SMS για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η επίπτωση του κορονοϊού σε αυτούς, μιας και αποτελούν τις πλέον επικίνδυνες ομάδες για βαριά νόσηση και μοιραία έκβαση.
* Οσον αφορά σε υπόλοιπα μέτρα, γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από ενδεχόμενους τοπικούς περιορισμούς σε συγκεκριμένες επιβαρυμένες γειτονιές της Αθήνας, με ειδικούς και κυβερνητικά στελέχη να εξετάζουν εάν μπορούν τέτοιου τύπου περιορισμοί να είναι εφικτοί. Ο κ. Χαρδαλιάς, πάντως, έχει ξεκαθαρίσει ότι τοπικά lockdowns δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Οι προσπάθειες μέχρι τώρα προσανατολίζονται σε στοχευμένες παρεμβάσεις άλλου τύπου σε επιβαρυμένες γειτονιές. Οπως είναι η ενημέρωση ειδικών ομάδων, το εκτεταμένο τέστινγκ και η εντατικοποίηση των ελέγχων για τήρηση των μέτρων με τη συνεργασία των τοπικών αρχών.
Ως πιθανό μέτρο, πάντως, που έχει πέσει στο «τραπέζι» είναι και αυτό των οριζόντιων περιορισμών μετακινήσεων για συγκεκριμένες ώρες (τις βραδινές), ενώ η επιβολή ωραρίου στο βραδινό εμπόριο, όπως είναι περίπτερα ή άλλα καταστήματα που πωλούν αλκοόλ προκειμένου να σταματήσει ο συγχρωτισμός σε πλατείες ή άλλους ανοιχτούς χώρους, είναι επίσης μία πρόταση που την επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο.
Ενίσχυση
Οι δομές Υγείας, πάντως, ενισχύονται διαρκώς προκειμένου το ΕΣΥ να είναι «ετοιμοπόλεμο» και για τους ασθενείς με κορονοϊό αλλά και όσους νοσήσουν με γρίπη και άλλες ιώσεις. Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Υγείας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη, ορίζει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση εγκαταστάσεων, χώρων και κλινών έως τις 30.09.2020 στις τριτοβάθμιες δομές υγείας του ΕΣΥ και σε στρατιωτικά νοσοκομεία αποκλειστικώς για νοσηλεία προσώπων που νοσούν από κορονοϊό, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και την διαθεσιμότητα των νοσοκομείων. Με απόφαση των διοικητών των παραπάνω δομών καθορίζεται η διαδικασία μεταφοράς των ασθενών που δεν πάσχουν από κορονοϊό από τις ανωτέρω κλινικές σε άλλους χώρους νοσηλείας σε άλλες δημόσιες δομές. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, δύναται να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, καθ’ υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠΥ.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Πτωτική τάση
«Είμαστε σε κρίσιμη φάση για τον κορονοϊό αλλά χάρη στα μέτρα που έχουμε λάβει αλλά και εξαιτίας της ατομικής ευθύνης των πολιτών, η Ελλάδα τα καταφέρνει καλύτερα σε αριθμό κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με άλλες χώρες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, παρουσιάζοντας, μάλιστα, σχετικά διαγράμματα στα οποία απεικονίζεται η σαφής πιο πτωτική τάση της επιδημίας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόσο όσον αφορά στις νέες διαγνώσεις όσο και στον αριθμό των θυμάτων.
«Παίρνουμε πρόσθετα μέτρα όποτε είναι αναγκαίο. Τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί, με τα περισσότερα να καταγράφονται στην Αττική», σημείωσε ο κ. Πέτσας.
Επιπλέον μέτρα
Στα τέλη Σεπτεμβρίου θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα της επιδημίας στο Λεκανοπέδιο Αττικής, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. «Προφανέστατα, εάν δεν αποδώσουν, θα πρέπει να δούμε περισσότερα μέτρα για να μην ξεφύγει η πανδημία», εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Ο κ. Αρκουμανέας πρόσθεσε ότι δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων το ενδεχόμενο lockdown, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει, όπως είπε, ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών.
Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε επιπλέον 342 κρούσματα, από τα οποία τα 213 στην Περιφέρεια Αττικής. Οι νέοι θάνατοι κατέγραψαν χθες ρεκόρ για τρίτη φορά τους μήνες της επιδημίας στη χώρα μας και έφτασαν τους εννέα σε ένα 24ωρο. Συνολικά, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη μάχη για τη ζωή τους ανέρχονταν μέχρι χθες το βράδυ σε 366. Οι διασωληνωμένοι μέχρι χθες ανέρχονταν σε 68, ενώ την περασμένη Δευτέρα οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 79.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ενημέρωσαν χθες το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας τους αρμόδιους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πορεία του κορονοϊού αλλά και την ετοιμότητα του συστήματος Υγείας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr