Επιστήμονες και κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα αποφευχθούν πολύ πιο αυστηρά μέτρα -όπως ένα lockdown λίγων ημερών στην πρωτεύουσα- με τις προσπάθειες, εάν δεν πέσει ο δείκτης μεταδοτικότητας, να προσανατολίζονται στην προστασία των ατόμων άνω των 65 και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Στον απόηχο της αύξησης θανάτων και των διασωληνωμένων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο Μανώλης Δερμιτζάκης δήλωσε χαρακτηριστικά «θα έθετα ένα στόχο τα κρούσματα να πέσουν στα 50 στο επόμενο ενάμιση μήνα» ζητώντας παρεμβάσεις.
«Καλό είναι τα κρούσματα να σταθεροποιηθούν ή να κατέβουν λιγάκι, αρκετό δεν είναι. Χρειάζονται πολλά μέτρα, και κατανοητά, τώρα… Ένα μέτρο που θα μπορούσε να μπει, είναι η χρήση μάσκας παντού μέσα και έξω στο κέντρο της Αθήνας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Όπως αναφέρει η Real News της Κυριακής, ολόκληρη η Αττική παρακολουθείται συνεχώς από τους ειδικούς με έμφαση στο κέντρο της Αθήνας, στον δήμο Πειραιά, στον δήμο Κηφισιάς αλλά και σε άλλους δήμους των βορείων προαστίων όπως οι δήμοι Αμαρουσίου και Φιλοθέης – Ψυχικού.
Την ίδια και σύμφωνα με πληροφορίες, Κάτω Πατησιά, Κυψέλη, Σεπόλια, Κάτω Κυψέλη, είναι μεταξύ των περιοχών με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Οι επιδημιολόγοι παρατηρούν αυξημένο ποσοστό κρουσμάτων ανάμεσα σε ομάδες αλλοδαπών, λόγω των δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζουν και τις δυσκολίες πρόσβασης σε υποδομές υγείας.
Ντόμινο εισαγωγών και διασωληνώσεων
«Αισθάνομαι θλίψη που πεθαίνουν άνθρωποι. Και νιώθω αυτή την αμηχανία, όπως όλοι μας, του τι θα γίνει την επόμενη ημέρα».
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Η κ. Αντωνία Κουτσούκου, διευθύντρια της Α’ Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», του νοσοκομείου που δέχεται από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα τις περισσότερες ροές ασθενών με Covid-19, ανήκει στην ομάδα των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, εκείνων που φροντίζουν τους ασθενείς και προσπαθούν να τους κρατήσουν στη ζωή.
Καθώς η «μάχη» δίνεται ξανά στις Εντατικές, αφού τα αυξημένα κρούσματα του Αυγούστου προκάλεσαν ντόμινο εισαγωγών στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ, αλλά και ανοδική τάση διασωληνώσεων, οι άνθρωποι των ΜΕΘ βρίσκονται ξανά μπροστά σε μία σκληρή πραγματικότητα που σχετίζεται με τον ιό. Βλέπουν τα κρεβάτια που είχαν διατεθεί για Covid να γεμίζουν. Τις μονάδες που διευθύνουν να μετατρέπονται πάλι σε μονάδες κορονοϊού.
Η αλλαγή αυτή έγινε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας και για την κλινική που διευθύνει η κ. Κουτσούκου, η οποία διαθέτει ΜΕΘ. Μέσα σε διάστημα ούτε μίας εβδομάδας, η ΜΕΘ γέμισε με ασθενείς, γεγονός που δείχνει ότι το Σύστημα Υγείας βρίσκεται αντιμέτωπο με μια τεράστια πρόκληση.
Οπως εξηγεί η ίδια, η μονάδα είχε επιστρέψει στην κανονική της, δηλαδή εκτός κορονοϊού, λειτουργία, στα μέσα Ιουνίου. Τους καλοκαιρινούς μήνες παρέμενε ως ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορονοϊό η κρατική του «Σωτηρία». Υπενθυμίζεται ότι οι μήνες του καλοκαιριού δε συνοδεύτηκαν από αυξήσεις στους αριθμούς των διασωληνωμένων. Πλέον, όμως, με την ανησυχητική αύξηση όσων χρειάζονται διασωλήνωση, επιστρατεύτηκαν επιπλέον κλίνες, σύμφωνα με το σχεδιασμό ενίσχυσης του υπουργείου Υγείας.
«Κανείς δεν ξέρει εάν θα ακολουθήσει κάτι χειρότερο, ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, ή βλέπουμε τώρα την κορύφωση των επιστροφών του Αυγούστου και θα ελεγχθεί κάπως η κατάσταση», επισημαίνει η κ. Κουτσούκου. Προσθέτει δε ότι της είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι μέρος της κοινωνίας δεν εμπιστεύεται την Πολιτεία. «Εάν ο εταίρος που είναι η κοινωνία δεν είναι μαζί μας, δεν πάμε πουθενά».
Το μόνο που αλλάζει για την ίδια τώρα σε σχέση με τότε (κατά την πρώτη φάση της πανδημίας) είναι η μεγαλύτερη εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι γιατροί. Είναι, πάντως, νωρίς να φανεί εάν η επίπτωση σε αυτή τη φάση είναι χειρότερη ή καλύτερη για τους ασθενείς συγκριτικά με την πρώτη φάση της επιδημίας μέχρι και τον Μάιο. «Εχουμε όμως μεγαλύτερη εμπειρία και ξέρουμε τι να περιμένουμε. Αν και η επιδημία διαρκώς εξελίσσεται και εμείς μαθαίνουμε ακόμη τον ιό», λέει χαρακτηριστικά.
Η πορεία των ασθενών μέσα στη ΜΕΘ αλλά και πριν εισαχθούν σε αυτή δεν έχει κανόνες. «Συνήθως για ένα διάστημα περίπου επτά ημερών είναι ήσυχοι και μετά έρχεται η επιδείνωση. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Μπορεί να χρειαστεί κάποιος διασωλήνωση και από τη δεύτερη ή την πρώτη ημέρα που θα έρθει στο νοσοκομείο», εξηγεί.
Σε σχέση με τις θεραπείες και τις αγωγές που χορηγούνται στους νοσηλευομένους στις Εντατικές και όσους νοσούν βαριά, η κ. Κουτσούκου επισημαίνει ότι η στρατηγική είναι η καλή κλινική ιατρική. «Υπήρξε πανικός με διάφορα πρωτόκολλα, χωρίς να έχουν από πίσω πολύ καλά σχεδιασμένες μελέτες. Τα δεδομένα σχετικά με φάρμακα που να στοχεύουν στον κορονοϊό είναι ελάχιστα. Γι’ αυτό ασκούμε καλή κλινική ιατρική, χωρίς να περιμένουμε θαύματα από τα φάρμακα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr