Παράλληλα, κ κ. Γκάγκα περιγράφει μία πραγματικά πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά με κορωνοϊό. «Σήμερα έχουμε ανοίξει πέντε κλινικές και δύο μονάδες, οπότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Εμείς ως γιατροί έχουμε άγχος για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα με τα κρούσματα, να τους νοσηλεύσουμε καλά και να προλάβουμε θανάτους» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.
«Θα περίμενα ότι, έπειτα από αυτούς τους μήνες που έχουμε τα μέτρα, που έχουμε μάθει, που βλέπουμε τα πράγματα, θα ήμασταν ως πολίτες πιο έτοιμοι, να είμαστε προσεκτικοί και να σταματήσουμε την πανδημία. Αν έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα και οι ασθενείς μένουν δύο και τρεις εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση, και διπλάσια νοσοκομεία να είχαμε, να τα βγάλουμε πέρα» εξηγεί.
Και συνεχίζει: «Ήλπιζα ότι τώρα θα ήμασταν καλύτερα απ’ ό,τι την άνοιξη, δεν είμαστε. Ο ρυθμός εισόδου στο νοσοκομείο, πραγματικά μας φοβίζει. Έρχονται 15-15 τα περιστατικά, που για εμάς είναι τρομακτικό. Ο αριθμός μας φοβίζει πολύ. Με το που ανοίγει η μονάδα, γεμίζει. Ο ρυθμός μας φοβίζει πολύ και είναι στο χέρι μας να το σταματήσουμε».
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό
«Δεν έχουμε εμβόλιο, δεν έχουμε κατάλληλα φάρμακα. Τα μέτρα δημόσιας υγείας είναι αυτά που μπορούν να σταματήσουν την πανδημία και για την υγεία, και για την οικονομία. Ο ρυθμός είναι γρήγορος και μας τρομάζει» τονίζει επίσης.
Η Αττική ένα βήμα πριν από ολιγοήμερο lockdown – Τι λέει στον «Ε.Τ.» η Παγώνα Λάγιου
«Πρόβα τζενεράλε» για ένα πιθανό διευρυμένο και ολιγοήμερο lockdown στην Αττική αποτελεί η τελευταία δέσμη μέτρων που ξεκινά να εφαρμόζεται από αύριο.
Το Λεκανοπέδιο συγκεντρώνει το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και αρκετά «αδύναμα» σημεία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη λήψη ειδικών μέτρων με στόχευση στις «πηγές» υπερμεταδόσεων, ειδικά μεταξύ αγνώστων. Μόνο μέσα στην περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν δύο φορές επιπλέον μέτρα, τα οποία θα δείξουν εάν φέρουν αποτέλεσμα σε δύο εβδομάδες, ωστόσο δεν αποκλείεται εάν οι δείκτες επιδεινώνονται να αναβαθμίζονται οι περιορισμοί σε διαστήματα πριν από το πέρας του δεκαπενθημέρου.
Διαβάστε ακόμα: Ποια μέτρα ισχύουν από αύριο στην Αττική
Ενας από τους παράγοντες που ευνοούν την αυξημένη μεταδοτικότητα στην Αττική είναι ο συγχρωτισμός που παρατηρείται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, δηλαδή της άφιξης και αναχώρησης στους χώρους εργασίας. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η υπερσυγκέντρωση επιβατών εγκυμονεί κίνδυνο διασποράς, ακόμη και εάν τηρείται η χρήση της μάσκας. Στη δραστική μείωση του συγχρωτισμού στα ΜΜΜ στοχεύει η υποχρεωτική τηλεργασία για το 40% του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Ο όγκος των κατοίκων του Λεκανοπεδίου οδηγεί αναπόφευκτα και στη μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων. Επιπλέον, οι πολλαπλές μετακινήσεις εντός του νομού αλλά και σε όμορες περιοχές εκτός Αττικής αποτελούν έναν παράγοντα κινδύνου για πολλαπλές μεταδόσεις. Συγκεντρώσεις σε πλατείες, διαφόρων ειδών εκδηλώσεις και υπαίθρια θεάματα είναι, κατά τους ειδικούς, πηγές εν δυνάμει υπερμεταδόσεων. Για τον λόγο αυτό αυτοί είναι οι τομείς για τους οποίους επιβλήθηκαν μέτρα. Το ίδιο και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εάν δεν τηρούνται τα μέτρα, που ορίζουν αποστάσεις, συγκεκριμένο αριθμό ατόμων στα τραπέζια, αποφυγή ορθίων.
ΜΕΘ
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Οι παράμετροι, πάντως, που κρίνουν τις αποφάσεις για αυξομειώσεις στην ένταση και έκταση των περιοριστικών μέτρων είναι η διαθεσιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι ηλικιακές ομάδες που βρίσκονται στο επίκεντρο των επιδημικών εξάρσεων και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των όποιων συρροών. Εάν δηλαδή πρόκειται για γνωστές επαφές με δυνατότητα ιχνηλάτησης ή «ορφανά» κρούσματα στην κοινότητα που δύνανται να οδηγήσουν σε μεγάλες αλυσίδες που δεν είναι εύκολο να προληφθούν ώστε να περιοριστούν.
Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό
Το νέο «πακέτο» μέτρων που ανακοινώθηκε την Παρασκευή αναμένεται να αναβαθμιστεί, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν δείξουν τάση σταθεροποίησης και να ακολουθήσει νέος γύρος περιοριστικών μέτρων στην Αττική που θα προσιδιάζει στην καραντίνα που επεβλήθη τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο. Τα πιθανά σενάρια είναι πολυάριθμα και οι προσπάθειες της κυβέρνησης κινούνται στο μέτρο του εφικτού. Οι ειδικοί πάντως έχουν συζητήσει ακόμη και την επιβολή ολιγοήμερης (δύο εβδομάδες) καραντίνας μόνο για το Λεκανοπέδιο, κάτι που θα «έριχνε» τη μετάδοση και θα οδηγούσε σε ένα «ξαλάφρωμα» των εντατικών μέχρι να ενσκήψει η εποχική γρίπη. Τα ενδιάμεσα στάδια, πάντως, πριν να οδηγηθεί εκεί το Λεκανοπέδιο -κάτι που αναμφίβολα θα αποτελούσε πλήγμα στην οικονομία- θεωρούνται δεδομένα. Ενας στοχευμένος περιορισμός μετακινήσεων μέσω ενδεχομένως χρήσης SMS για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες είναι ένα ακόμη σενάριο στο «τραπέζι», το οποίο δεν απέκλεισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εάν απαιτηθεί.
ΠΑΓΩΝΑ ΛΑΓΙΟΥ στον Ε.Τ.: Η πορεία της επιδημίας και η υγεία μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια όλων μας
Σε ήπιες εξάρσεις που δεν θα «τεστάρουν» τις αντοχές του ΕΣΥ προσανατολίζονται όλες οι προσπάθειες ειδικών και κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι επόμενοι μήνες αναμένονται δύσκολοι συνδυαστικά και με το επερχόμενο κύμα εποχικών ιώσεων. Η κ. Παγώνα Λάγιου, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Harvard και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αναλύει όλα τα σημερινά και μελλοντικά επιδημιολογικά δεδομένα. Τονίζει δε ότι κανένα μέτρο δεν θα αποδώσει εάν δεν συνεργαστεί η ελληνική κοινωνία.
Τι θεωρείτε ότι άλλαξε την πορεία σταθεροποίησης της επιδημίας όπως διαφαινόταν στις αρχές Σεπτεμβρίου;
Μετά τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων κατά την περίοδο των διακοπών, είχαμε την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα. Αυτό είχε ως συνέπεια τόσο την επαναφορά της πυκνότητας του πληθυσμού στα προ των διακοπών επίπεδα όσο και την εισαγωγή φορέων, κυρίως νεαρής ηλικίας. Τυπικό παράδειγμα η Αττική.
Ποια είναι κατά την άποψή σας τα πιθανά σενάρια για το φθινόπωρο και τον χειμώνα; Φοβάστε ένα επόμενο δυνατό κύμα ή μια πορεία με εξάρσεις και υφέσεις όπως μοιάζει να ακολουθείται κατά τη δεύτερη φάση της επιδημίας, από την άρση του lockdown και έπειτα;
Στις επιδημίες δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς πιθανά σενάρια. Θα σας πω, όμως, ότι προφανώς προτιμώ ήπιες εξάρσεις που δεν θέτουν σε κίνδυνο τις αντοχές του συστήματος Υγείας. Προς τα εκεί στοχεύουν και όλες οι προσπάθειες.
Πώς θα ανατραπεί η έντονη μετάδοση στην Αττική; Μέχρι ποιο σημείο πρέπει να φτάσει η αυστηροποίηση των μέτρων για να δούμε διαφορά; Τι επιπλέον μέτρα αναμένεται να ενεργοποιηθούν;
Πριν μιλήσουμε για επιπλέον μέτρα, ας τονίσουμε πως το σημαντικότερο είναι η ευλαβική τήρηση των ήδη υπαρχόντων. Στη φαρέτρα μας υπάρχει ευρύ φάσμα μέτρων, από ήπια έως πιο αυστηρά που ενεργοποιούνται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τίποτα δεν αποδίδει, όμως, αν δεν έχουμε τη συνεργασία του πληθυσμού. Η πορεία της επιδημίας και η υγεία μας βρίσκονται κυριολεκτικά στα χέρια όλων μας.
Θεωρείτε ότι η χρήση της μάσκας όπου δεν είναι εφικτό να υπάρχει απόσταση είναι ένα ισχυρό όπλο; Πόσο ρίχνει η μάσκα τη μετάδοση;
Ναι, είναι. Τα μόνα τεκμηριωμένα αποτελεσματικά μέτρα που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας είναι τα μέτρα υγιεινής, οι αποστάσεις και οι μάσκες. Με αυτά τα μέτρα θα πρέπει να προχωρήσουμε αναμένοντας τα εμβόλια και τις προόδους στη θεραπεία της νόσου. Σε καθολική και σωστή χρήση μάσκας ο κίνδυνος της μετάδοσης μειώνεται δραματικά.
Γνωρίζουμε ότι έχουν νοσήσει περισσότεροι από 14.000 Ελληνες. Ο υπολογισμός βάσει μαθηματικών μοντέλων για την πραγματική διασπορά στον ελληνικό πληθυσμό ποιος είναι;
Θα μπορούσα να σας δώσω μια πολύ αδρή εκτίμηση της τάξης του 1% του πληθυσμού. Το μήνυμα όμως που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι υπάρχει διασπορά του ιού στον πληθυσμό και όλοι πρέπει να λειτουργούμε σαν να είμαστε δυνητικοί φορείς, τόσο εμείς όσο και οι γύρω μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr