Συγγραφέας και δημοσιογράφος, εκδότης, εφοπλιστής, μα πάνω από όλα ευφυέστατος και πολυσχιδής, κατάφερε να έχει μια ζωή γεμάτη απολαύσεις και ωραίες γυναίκες, εκ των οποίων παντρεύτηκε τις πέντε! «Οι γάμοι μου κρατούσαν από 2 έως 3 χρόνια. Οταν χωρίζαμε, ανταλλάσσαμε δώρα, κάναμε πάρτι…», είχε αναφέρει στο παρελθόν.
Ο πρώτος του γάμος ήταν με τη Γαλλίδα Σιμόν ντε Γκρεζ, κόρη στρατηγού, με την οποία χώρισε όταν ο πατέρας της είπε στον Χατζηφωτίου να τον βάλει στον γαλλικό στρατό. Ο δεύτερος γάμος δεν άργησε να έρθει, αφού στο πρόσωπο της Δανάης Κύρου-Σωσσίδη -γόνο της οικογένειας Κύρου της εφημερίδας «Εστία»- βρήκε τον μεγάλο έρωτα. Μαζί απέκτησαν και ένα παιδί, τη Μανίτα, ωστόσο ο Ζάχος Χατζηφωτίου δεν μπόρεσε να «συμβιβαστεί» στην οικογενειακή ζωή και χώρισε ξανά. Ο επόμενος γάμος ήταν πάλι στο Παρίσι με την πριγκίπισσα Ιρίνα της Ρουμανίας, η οποία δούλευε στον οίκο Dior.
Η Καρέζη
Λίγο μετά και από αυτόν τον χωρισμό έρχεται στη ζωή του η Τζένη Καρέζη, η γυναίκα που τον γοήτευσε από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους στο Λονδίνο. «Η Τζένη Καρέζη με χώρισε από την πριγκίπισσα, την Ιρέν. Λύσσαξε… Επαιρνε το αεροπλάνο κάθε Δευτέρα, που δεν είχε θέατρο, και ερχόταν σ’ εμένα για μία νύχτα για να το μάθει η πριγκίπισσα. Το πρόσωπο της Τζένης ήταν πιο όμορφο από της Αλίκης», είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε συνέντευξή του.
Η Τζένη Καρέζη, με τη σειρά της, είχε περιγράψει τη γνωριμία τους, σε συνέντευξή της, αμέσως μετά τον γάμο: «Μου τον σύστησαν σε ένα ελληνικό σπίτι. “Χαίρω πολύ”, είπαμε αμφότεροι. Ξανασυναντηθήκαμε λίγο μετά, την Πρωτοχρονιά, εδώ στην Αθήνα, που ο Ζάχος ήρθε για διακοπές. Ξαναχαρήκαμε πολύ. Και έναν μήνα αργότερα, κεραυνοβόλα, βιαστικά, αμερικάνικα αν θέλετε, το συναποφασίσαμε να χορέψουμε στη Φιλοθέη». Παντρεύτηκαν στις 7 Μαΐου του 1962, σε μια εντυπωσιακή τελετή, με κουμπάρα την πλοιοκτήτρια Μάγια Καλλιγά, με 500 επίσημους καλεσμένους και 5.000 ακόμη να σπεύδουν στην εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης για να δουν τον κοσμικό γάμο που έγινε για πολύ καιρό αντικείμενο συζήτησης. Η παρουσία τους ήταν τόσο έντονη, που η Χωροφυλακή αναγκάστηκε να πάρει ειδικά μέτρα για να τους περιορίσει. Και ενώ τον πρώτο καιρό όλοι έκαναν λόγο για ένα ζευγάρι που έχει βρει τα πατήματά του και είναι εξαιρετικά δεμένο, το πέρασμα του χρόνου έφερε τριβή. Ηταν η εποχή που ο Ζάχος Χατζηφωτίου έκανε τότε τα πρώτα του βήματα στον χώρο της ναυτιλίας και έπρεπε να βρίσκεται στο γραφείο του από τις εννέα το πρωί μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Αντίθετα, η Τζένη Καρέζη πήγαινε στο θέατρο το απόγευμα και τελείωνε μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τα όσα είχε αποκαλύψει κατά περιόδους ο ίδιος ο Ζάχος, αυτό το πρόγραμμα κάποια στιγμή κούρασε το ζευγάρι και προκάλεσε φθορά στη σχέση. Επειτα από πέντε χρόνια κοινής ζωής αποφάσισαν να χωρίσουν, κάτι που έκαναν με διακριτικότητα και χωρίς ακρότητες. «Ως φίλοι λειτουργούσαμε καλύτερα και παραμείναμε φίλοι μέχρι το τέλος της ζωής της», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο παρελθόν. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου, όμως, δεν αρκέστηκε στους τέσσερις γάμους και αποφάσισε να παντρευτεί την καλλονή και πρώην «Μις Ελλάς» το 1973, Κατερίνα Παπαδημητρίου, στη Μύκονο. Αποτέλεσαν ένα από τα πιο σικ ζευγάρια της εποχής, ωστόσο ο κοινός τους βίος δεν διήρκεσε για πολύ.
Η Ντενίση
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Λάτρης του γυναικείου φύλου, ο Ζάχος Χατζηφωτίου έζησε θυελλώδεις έρωτες με αρκετές ακόμη γυναίκες, την ταυτότητα των οποίων δεν αποκάλυψε ποτέ. Χαρακτηριστικά, σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στο «Happy Day στον ALPHA», είχε δηλώσει ότι για δύο χρόνια υπήρξε ζευγάρι με τη Μιμή Ντενίση χαρακτηρίζοντάς την «ωραίο τύπο, περιβόλι».
Η αγάπη για τη Μύκονο
Φανατικός της dolce vita, ο Ζάχος Χατζηφωτίου αγάπησε το «νησί των ανέμων» όσο λίγοι. Πρωταγωνίστησε σε όλα τα κοσμικά πάρτι της δεκαετίας του ’70, ενώ σε κάθε του συνέντευξη μιλούσε για το μέρος στο οποίο έζησε και δόξασε. «Πρωτοπήγα το 1940, το καλοκαίρι με τη Μελίνα, τη Βλάχου και τη Μεραβίλια. Οσοι είναι καλοί μαθητές ξέρουν καλή Γεωγραφία, εμείς όμως δεν ήμασταν καλοί μαθητές, ένα νησί ξέραμε μόνο, τη Μύκονο, ενώ η Ελλάδα έχει 120 νησιά! Πού να ψάχναμε να βρούμε άλλο τόπο;», είχε δηλώσει αποκαλύπτοντας ότι του είχαν ζητήσει να γίνει μέχρι και δήμαρχος. «Τότε που πηγαίναμε εμείς δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα το νησί. Μόνο λάμπες. Και μόνο κάποιος που είχε προμηθευτεί γεννήτριες. Τότε, να φανταστείς, όταν βλέπαμε από το καράβι να καταφθάνουν μανάδες και πατεράδες με παιδιά και καροτσάκια, πηγαίναμε και τους διώχναμε λέγοντας πως “αυτό το μέρος δεν είναι για εσάς, άντε με το καλό να πάτε στην Αίγινα”», είχε επίσης παραδεχτεί.
Σήμα κατατεθέν το ωραίο ντύσιμο και τα κοκάλινα γυαλιά
Κάθε του εμφάνιση σχολιαζόταν, μεταξύ άλλων, για τις στιλιστικές του επιλογές. Ενας άνδρας που παρέδιδε μαθήματα στιλ και ήταν μετρ στο να φοράει σωστά το μεταξωτό μαντίλι, λάτρευε την υψηλή ραπτική. «Από παιδί είχα μάθει να ντύνομαι πολύ καλά. Αλλωστε, ο πατέρας μου ήταν πολύ πλούσιος. Από το 1908 διατηρούσε αποθήκες κάνοντας χονδρεμπόριο υφασμάτων. Μία από τις αποθήκες του ήταν κοντά στην Καπνικαρέα. Τα υφάσματα στο σπίτι τα είχαμε τζάμπα. Ο ράφτης δεν κόστιζε τίποτα», είχε αναφέρει.
«Πριν από πολλά χρόνια ραβόμουν στο Μιλάνο από έναν σπουδαίο ράφτη. Μέχρι και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τα κοστούμια του εκεί τα έραβε. Τον είχε στείλει και συστήσει ο Νάσος Μπότσης της “Απογευματινής”. Αργότερα προμηθευόμουν κοστούμια, σμόκιν και σακάκια από σπουδαίες μπουτίκ στο εξωτερικό. Ενα από τα προνόμια ανθρώπων που είχαν χρήματα και μπορούσαν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη ήταν αυτό», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του στον Δημήτρη Δανίκα. Σήμα κατατεθέν και τα γυαλιά οράσεως που προτιμούσε, κοκάλινα και μεγάλα, τα προμηθευόταν από τη Γαλλία, ένα ακόμη στοιχείο που τον έκανε εκκεντρικό, μοναδικό, ασυναγώνιστο!
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας και βροχές την Κυριακή