Συμμετοχή της CIA στη δολοφονία του Τζον Κένεντι, της Μαφίας, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Λίντον Τζόνσον, του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, της KGB ή συνδυασμού όλων των ανωτέρω είναι ορισμένες από τις θεωρίες που έχουν γραφεί τις έξι δεκαετίες που πέρασαν, καθώς μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης δεν έχει πειστεί ότι ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ήταν ο μόνος δολοφόνος του πιο δημοφιλούς προέδρου των ΗΠΑ, που εξακολουθεί να συζητείται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον!
Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πως η δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963 και οι θεωρίες που διατυπώθηκαν γι’ αυτήν αποτέλεσαν τη «μαγιά» για τις πιο απίθανες ιστορίες συνωμοσίας και τα μελλοντικά fake news. Το γεγονός θεωρείται κομβικό σημείο για την παντοδυναμία αλλά και αμφισβήτηση των media, καθώς μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο της εποχής. Ζωντανά καλύφθηκε και η δολοφονία του συλληφθέντος Οσβαλντ δύο μέρες αργότερα από τον Τζακ Ρούμπι.
Το 1964, η Επιτροπή Γουόρεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Οσβαλντ ενήργησε μόνος του και ότι κανένα αξιόπιστο στοιχείο δεν μπορούσε να στηρίξει τη συνωμοσία για τη δολοφονία του προέδρου. Η Επιτροπή ανέφερε ότι συμφωνούσαν οι υπουργοί της κυβέρνησης, ο διευθυντής του FBI, Τζέι Εντγκαρ Χούβερ, και ο διευθυντής της CIA, Τζον Μάκον, με τα συμπεράσματα.
Η Επιτροπή διατύπωσε την περίφημη «θεωρία της μοναδικής σφαίρας», της λεγόμενης και «μαγικής σφαίρας»: η σφαίρα που προκάλεσε το διαμπερές -αλλά όχι μοιραίο- τραύμα στο λαιμό του προέδρου, εν συνεχεία πέρασε μέσα από το κάθισμα του συνοδηγού της λιμουζίνας και τραυμάτισε τον κυβερνήτη του Τέξας, Τζον Κόναλι. Το 1969, ωστόσο, ο εισαγγελέας της Νέας Ορλεάνης, Τζιμ Γκάρισον, αμφισβήτησε τη «θεωρία της μίας σφαίρας» με στοιχεία από το φιλμ του Ζαπρούντερ. Ο εισαγγελέας ισχυρίστηκε πως το φιλμ έδειχνε ότι μία τέταρτη βολή ήταν η θανατηφόρα. Η πίεση της κοινής γνώμης και του Τύπου ανάγκασε τη Βουλή των Αντιπροσώπων να αναθέσει το 1976 νέα έρευνα σε επιτροπή, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Οσβαλντ δεν ήταν πιθανότατα ο μόνος εκτελεστής του Κένεντι.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Ποιος σκότωσε τον Κένεντι
Οσβαλντ: Ο συγγραφέας Βίνσεντ Μπουλιόζι υποστηρίζει ότι ο Οσβαλντ ήταν ένα μοναχικό άτομο, με εμμονές, που πίστευε ότι σκοτώνοντας έναν εχθρό του Φιντέλ Κάστρο θα ωφελείτο η Κούβα.
Μαφία: Σύμφωνα με αυτήν, εγκέφαλος της δολοφονίας ήταν ο αρχινονός της Μαφίας, Κάρλος Μαρτσέλο, ο οποίος ήλεγχε το οργανωμένο έγκλημα από το Ντάλας έως τη Νέα Ορλεάνη.
KGB: Ο άλλοτε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των σοβιετικών μυστικών υπηρεσιών Μιχάι Πατσέπα υποστήριξε πως η ΚGB ανέθεσε στον Οσβαλντ το ρόλο του εκτελεστή.
CIA: Ο συγγραφέας Πάτρικ Νόλαν υποστήριξε σε βιβλίο του ότι μια ακροδεξιά ομάδα πρακτόρων της CIA δολοφόνησε τον Τζoν και τον Ρόμπερτ Κένεντι.
Λίντον Τζόνσον: Ο τότε αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ήταν ο υπαίτιος της δολοφονίας του Κένεντι επειδή ο πρόεδρος δεν ήθελε να τον υποστηρίξει στις προεδρικές εκλογές του 1964.
Φιντέλ Κάστρο: Ο Μπράιαμ Λατέλ, ανώτερος αξιωματούχος της CIA, υποστήριξε ότι ο Οσβαλντ είχε ταξιδέψει στην Πόλη του Μεξικού ένα μήνα πριν από τη δολοφονία του Κένεντι και είχε συναντήσει ανθρώπους του Κάστρο.