Παρόλα αυτά κάποιες έχουν μπει και έχουν μείνει στον Άγιον Όρος, παρά τη γενική απαγόρευση. Αυτό συνέβη στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, ανάμεσα στο 1946 και το 1949.
Στο τοπίο της αθωνικής χερσονήσου βασίλευε πάντα η ησυχία, κάνοντας το μέρος εν τη γενέσει του μοναστηριακό.
Έτσι το επέλεξαν οι πρώτοι μοναχοί ήδη από τον 4ο μ.Χ. αιώνα, αλλά κι αργότερα το 866 μ.Χ. όταν χτίστηκε το πρώτο μοναστικό κέντρο, η Μεγάλη Βίγλα.
Το 958 μ.Χ. ο Αθανάσιος Αθωνίτης έφτασε εκεί και με την υποστήριξη του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά ίδρυσε την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας -το σημαντικότερο από τα 20 μοναστήρια που υπάρχουν σήμερα- κι έτσι το Όρος έγινε η χώρα της μοναστικής ζωής.
Από το 539 μ.Χ., το Άγιο Όρος αποτελεί άβατο, δηλαδή ένας τόπος όπου απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες.
Άγιον Όρος: Γιατί απαγορεύεται η είσοδος των γυναικών;
Αν κάποιος θέλει να επισκεφθεί το Άγιον Όρος, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να υποβάλει ένα αντίγραφο του διαβατηρίου ή της ταυτότητάς του στο Γραφείο των Προσκυνητών στο όρος Άθως.
Κάθε ημέρα 100 Ορθόδοξοι και 10 μη Ορθόδοξοι χριστιανοί γίνονται δεκτοί με άδεια να διαμείνουν σε ένα από τα 20 μοναστήρια της χερσονήσου. Στις γυναίκες δεν παρέχεται άδεια και πρέπει να μείνουν πίσω περιμένοντας τους συντρόφους τους να επιστρέψουν σε ένα από τα δύο πλησιέστερα λιμάνια. Το όρος Άθως απαγορεύει την είσοδο στις γυναίκες εδώ και χίλια χρόνια. Δεν τους επιτρέπουν να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη από 500 μέτρα.
Υπάρχει και ένας άλλος λόγος για τον οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις γυναίκες και έχει να κάνει με τις παραδόσεις της Ορθοδοξίας.
Μια παράδοση αναφέρει πως η Παρθένος Μαρία, προσπαθώντας να φτάσει στην Κύπρο, παρασύρθηκε από την κακοκαιρία και ξεβράστηκε στο Άγιον Όρος. Και της άρεσε τόσο πολύ η περιοχή, που προσευχήθηκε στον Γιο της να της την κάνει δώρο και αυτός το αποδέχτηκε. Γι’ αυτό και αποκαλούν την περιοχή «κήπο της μητέρας του Θεού», αφιερωμένο στη δόξα της.
Ο σκοπός του περιορισμού αυτού έχει την πνευματική του βάση στην παρθενία των μοναχών και την αφιέρωση του Όρους στη Θεοτόκο. Ονομάζεται άβατον και ισχύει από την αρχή της σύστασης της ιδιόρρυθμης πολιτείας.
Οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν μέχρι τα λιμάνια που οδηγούν στην ιερή περιοχή, ενώ αν βρίσκονται σε κάποιο πλοίο, αυτό πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από τις ακτές.
Μάλιστα, σε δημοσίευμα του BBC, αναφέρεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο όπου ισχύει μια τέτοια απαγόρευση.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι από τον κανόνα εξαιρούνται οι γάτες, ενώ δεν υπάρχουν ούτε κότες και οι μοναχοί είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν από έξω ακόμα και τα αυγά τους.
Επιπλέον, υπάρχει μία μικρή εξαίρεση όσον αφορά στα άγρια ζώα τα οποία δεν μπορούν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους.
Άγιο Όρος: Οι δέκα γυναίκες που παραβίασαν το άβατο
Κατά το παρελθόν, υπήρξαν γυναίκες που επισκέπτηκαν την μονή και «έσπασαν» το άβατο.
Η σύζυγος του αυτοκράτορα των Σέρβων Στεφάνου Δουσάν, Ελένη, που επισκέφτηκε τη Μονή Χιλανδαρίου, όμως δεν εισήλθε εντός, η σύζυγος του Ι. Παλαιολόγου, που επισκέφθηκε τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας.
Η μητέρα του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή, Μάρα Μπράνκοβιτς, χριστιανή στο θρήσκευμα, μετά την άλωση της Πόλης επισκέφτηκε τη Μονή Αγίου Παύλου για να προσφέρει τα δώρα των τριών Μάγων, που είχαν αρπάξει οι κατακτητές από την Αγια-Σοφιά.
Η νεαρή Ρωσίδα πριγκίπισσα Τατιάνα Νικήτα, η Ελληνίδα «Μις Ευρώπη» Αλίκη Διπλαράκου, η σύζυγος του λαϊκού γραμματέα της Μονής Σίμωνος Πέτρας, η Ευγενία Πέγιου ως μέλος της ομάδα ενόπλων ανδρών και γυναικών του Δημοκρατικού Στρατού που εισέβαλλαν στο Άγιο Όρος με σκοπό να βρουν τρόφιμα.
Την υπόλοιπη λίστα συμπληρώνουν η Μαλβίνα Κάραλη, η οποία ντυμένη σαν άνδρας, προσπάθησε να παραβεί τον κανονισμό και η μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας Αλεξάνδρα Πετρόβνα.
Γενικές οδηγίες για τους προσκυνητές στο Άγιο Όρος
Οποίοι δεν έχουν ξαναπάει στο Ορος, παραθέτουμε κάποιες βασικές κατευθύνσεις, όσον αφορά το τι πρέπει νά έχει μαζί του ένας προσκυνητής. Έμφαση πρέπει πάντα να δίδεται, στην ανάγκη να έχουμε μαζί μας όλα όσα θα χρειαστούμε, αλλά όμως χωρίς να κάνουμε καταχρήσεις σε θέματα όγκου και κυρίως βάρους. Σύγουρα θα πρέπει νά έχεται μαζί σας Ταυτότητα, ή Διαβατήριο.
Προτείνουμε τα εξής σε σχέση με τον ρουχισμό, καθώς και άλλα είδη, που πρέπει να υπάρχουν στην αποσκευή μας (η οποία πρέπει νά΄ναι ΜΟΝΟ ΜΙΑ, όχι περισσότερες).
1. ΔΕΝ προτείνουμε, το να πάρει κάποιος μαζί του παπούτσια (εκτός φυσικά από αυτά που φοράει κατά την διάρκεια του ταξιδιού). Τα παπούτσια πρέπει νάναι γερά, αθλητικά ίσως, ή τύπου αρβύλας.
2. Μην πάρετε επίσης μαζί σας, παντόφλες, σαγιονάρες κλπ, κατά τη γνώμη μου. Εξάλλου αυτά συνήθως υπάρχουν στα μοναστήρια.
3. Ενα (1) παντελόνι και μόνο. Εννοείται ότι το δεύτερο, το οποίο επίσης απαιτείται, το φοράμε κατά το ταξίδι μας.
4. Δύο (2) μπλούζες κοντομάνικες ή πουκάμισα (συν ένα τρίτο, το οποίο φοράμε ήδη). Δέον εδώ να επισημανθεί, ότι ένα εκ των προηγουμένων, το προορίζουμε για ενδυμασία Εκκλησιασμού αποκλειστικώς.
5. Σημασία ιδιαίτερη να δοθεί στην ανάγκη άφθονων υποενδυμάτων και καλτσών.
6. Η χρονική συγκυρία του Μαΐου, είναι αμφιλεγόμενη, από άποψης ζέστης. Επομένως καλό είναι να έχετε, ένα κάπως πιό “βαρύ” ρούχο, ή μπουφάν, για το βράδυ, ή για νωρίς το ξημέρωμα (εγερτήριο καθημερινά περίπου στις 3.00 – 4.00 π.μ.).
7. Απαραίτητο επίσης είναι, ένα καπελλάκι για τον ήλιο, κατά την διάρκεια των πεζοποριών.
8. Πολλοί παίρνουν μαζί τους πετσέτες, προσώπου ή σώματος κλπ. Δεν είναι υπερβολικό αυτό βέβαια. Σχεδόν σε όλα τα μοναστήρια διατίθενται πετσέτες στους προσκυνητές.
9. Όσοι, για οποιονδήποτε λόγο, ακολουθείτε αγωγές, θεραπείες, μην ξεχάσετε τα σχετικά σκευάσματα. Δεν μπορείτε να τα βρείτε στο Ορος εύκολα.
10. Μιας και ο λόγος περί φαρμάκων γενικώς, να αναφέρω: Αν κάποιος έχει για παράδειγμα, συχνούς πονοκεφάλους, ή ευαισθησία στο στομάχι, είτε εποχικές αλλεργίες, καλό είναι να φροντίσει, έστω και προληπτικά, νά’χει μαζί του τα απαραίτητα σκευάσματα.
11. Λόγος περί κουνουπιών και εντόμων. Καλό είναι να έχετε μαζί σας φιδάκι (σπιράλ, που ανάβει και καίγεται), αντικουνουπική λοσιόν, επίσης αλοιφές για τσιμπήματα εντόμων.
12. Κινητά τηλέφωνα. Εντός του Ορους υπάρχουν καρτοτηλέφωνα ΟΤΕ. Επισημαίνω όμως, ότι είναι λίγα στο Ορος, τα σημεία εκείνα, στα οποία μπορεί να φορτιστεί το κινητό σας. Πολλές μονές έχουν ηλεκτροδοτήσεις, σε χαμηλότερη τάση (π.χ. 110 Volt), όπου οι φορτιστές δεν δουλεύουν. Υπάρχουν επίσης μονές όπως η Κωνσταμονίτου που δεν υπάρχει ΚΑΘΟΛΟΥ ηλεκτρικό ρεύμα. Οσοι επομένως πάρετε μαζί σας κινητό, πρέπει να το απενεργοποιείτε για αρκετές ώρες ημερησίως, ώστε να “αντέξει” για μιά βδομάδα αφόρτιστο.
13. Πολλές φορές υπάρχει στο Ορος ανάγκη φακού.
14. Στο θέμα της υγιεινής. Στο Αγιον Ορος, θα βρείτε παντού σαπούνι χειρός. Δεν θα βρείτε όμως πουθενά σαμπουάν. Επίσης αυτό δεν σημαίνει, ότι πρέπει να πάρουμε 2-3 σαμπουάν μαζί μας! Επίσης, αλλού υπάρχει χαρτί υγείας, αλλού όχι. Χρειάζεται και επ’ αυτού μέριμνα. Ομοίως φροντίστε για ξυριστικά, οδοντόβουρτσες κλπ. Ξαναλέω, ότι οξύμωρο θάταν να πάρουμε μαζί μας 2-3 αφρούς ξυρίσματος! Κάποιοι προσκυνητές έχω δει να χρησιμοποιούν πούδρες ή αλοιφές για πληγές που τους παρουσιάζονται, συγκάμματα κλπ.
15. Δεν κρίνω σκόπιμο, να πάρουμε τροφή, κονσέρβες, ξηρούς καρπούς ή ο,τιδήποτε βρώσιμο. Η μοναστηριακή διατροφή είναι υπερεπαρκής, αν και λιτή. Αν κάποιος όμως είναι συνηθισμένος σε κάτι παραπάνω, ας φροντίσει να μην πεινάσει.
16. Καφέ και ζάχαρη αγοράστε από της Καρυές στο Όρος.
17. Όσοι είστε καπνιστές, καλό είναι να έχετε μαζί σας, ολόκληρη την ποσότητα καπνού που θα χρειαστείτε.
18. Χρήματα. Η φιλοξενία στο Αγιον Όρος είναι απολύτως δωρεάν.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να πληρωθεί το διαμονητήριο (25 ευρώ), τα εισιτήρια των πλοίων, του λεωφορείου και τα όποια ταξί. Το maximum του κόστους όλων αυτών, δεν θεωρώ ότι υπερβαίνει τα 100 ευρώ.
Γενικά το κόστος ενός Αγιορείτικου προσκυνήματος, είναι σχεδόν αμελητέο, όσο αφορά τα εντός του Ορους. Οι μεγαλύτερες δαπάνες, αφορούν την διαδρομή από και προς. Ο καθένας βέβαια ας υπολογίσει το κόστος μετάβασης (βενζίνες, διόδια, καφεδάκια στη διαδρομή, φαγητό επίσης, κόστος ξενοδοχείων κ.τ.λπ.
Επίσης αγορές εντός του Αγίου Ορους (κειμήλια, σταυρούς, κομποσχοίνια, λιβάνι, εικόνες κλπ).
Και βέβαια τελειώνοντας να πω, ότι όλα τα ανωτέρω λίγη σημασία έχουν, μπροστά στην ύπαρξη καλής διάθεσης, αγάπης και αδελφικότητας. Γιατί αν υπάρχουν αυτά, συνοδοιπόρος μας θα είναι η Παναγία μας. Και θα είναι υπερβολικά, έως και άχρηστα, όλα τα ενδεχόμενα “εκδρομικά αξεσουάρ”.
Με πληροφορίες από athoszone
Ειδήσεις σήμερα
Σύγκρουση Ι.Χ. αυτοκινήτου με νταλίκα στα Τρίκαλα [Εικόνες]
Κάτω Αχαΐα: Μηνύει γιατρούς η 23χρονη μητέρα που έχασε δύο μωρά μέσα σε ένα χρόνο