Αυτό συμβαίνει και στην πτώχευση της χώρας πριν ακριβώς 90 χρόνια τον Μάιο του 1932. Τότε, και ενώ η χώρα βρίσκεται εν μέσω ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων με συνεχείς εκλογές και εναλλαγές κυβερνήσεων, εμφανίζεται στην πρωτεύουσα η αγγλίδα Έδιθ Μίλντρεν.
Η τελευταία, σε αντίθεση με την προηγούμενη παρουσία της στην χώρα ως νοσοκόμα στους Βαλκανικούς Πολέμους, αυτή τη φορά κινείται στους κοσμικούς κύκλους και γίνεται γρήγορα γνωστή για τις επιτυχείς προβλέψεις της. Η ίδια λέει ότι δεν αμείβεται γι αυτές, θεωρώντας ότι αν το κάνει θα χάσει την μαντική της ισχύ, και παρότι συνήθως οι μάντεις φτάνουν από την εξωτική Ανατολή, όσοι την γνωρίζουν αναφέρουν ότι όσα λέει επαληθεύονται “κατά γράμμα”. Το γεγονός κινεί το ενδιαφέρον της εφημερίδας “Βραδυνή” η οποία, αφού την χαρακτηρίζει “επιδέξια σοφερίνα”, τον Σεπτέμβριο του 1932 εν μέσω ζοφερής πραγματικότητας ζητά την άποψή της για τα μελλούμενα της χώρας. Ευτυχώς τα νέα είναι καλά…
Η Έδιθ Μίλντρεν αφού ξεκινά τις προβλέψεις της λέγοντας πως “Η ευημερία έρχεται με πηδήματα”, αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα από σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας της. Αφού πρώτα, για την αμεροληψία των λόγων της, ξεκαθαρίζει ότι η ίδια δεν μπορεί να διαβάσει ελληνικές εφημερίδες, αναφέρει ότι η άνοδος στην εξουσία ενός νέου πολιτικού άνδρα θα μετατρέψει τη χώρα σε έναν μικρό παράδεισο :“Αι εισαγωγαί και εξαγωγαί δεν θα είναι δυνατόν να μετρηθούν. Η Ελλάς θα ευτυχίσει πάλιν και θα γίνει ισχυρόν, σεβαστόν έθνος το οποίον δεν θα χλευάζει πλέον ο άλλος κόσμος. Η αφθονία χρήματος που θα επακολουθήσει θα δώσει αμέσως ώθησην εις τας εργασίας και θα εξαφανίσει την φτώχεια”.
Αφού πρώτα η Ελλάδα θα γίνει “…το σημαντικότερο Βαλκανικό κράτος”, εν συνεχεία θα λύσει το, από δημιουργίας της, πρόβλημα των δανείων της:“Η Ελλάς θα στραφεί προς νέα κατεύθυνση δια τα δάνειά της, προς εκείνην η οποία φαίνεται λιγότερο πιθανή σήμερον. Χάρις εις επιδέξιους ενεργείας ξένων η βοήθεια θα της χορηγηθεί αφθόνως”. Τέλος, μας δίνει τη διαχρονική συμβουλή ότι “Χώρα χωρίς αισιοδοξίαν, ομοιάζει με αυτοκίνητον με χαλασμένη μηχανή. Πιθανόν να μη συντριβεί, αλλά δεν θα προχωρήσει…”.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Εκ των υστέρων κρίνοντας της προ εννενηκονταετίας υπέρ- αισιόδοξες προβλέψεις, απλά αναφέρουμε ότι τα επόμενα δεκαοκτώ χρόνια από αυτές (1932-1950) η χώρα και οι κάτοικοί της θα ζήσουν τρία στρατιωτικά κινήματα, 44 διαφορετικές κυβερνήσεις, μια δικτατορία, έναν Παγκόσμιο Πόλεμο, μια σκληρότατη στρατιωτική κατοχή και έναν επώδυνο Εμφύλιο Πόλεμο. Δεν το λες και ευημερία…
Ειδήσεις σήμερα
Δίκη Γλυκά Νερά: Απολογείται σήμερα ανήμερα του χαμού της Καρολάιν ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος
Eurovision 2022: Με άνεση και πολλές υποσχέσεις η Αμάντα στον τελικό
ΑΠΘ: Άγριο ξύλο για τη βιβλιοθήκη – Τον άμεσο εντοπισμό των δραστών ζητά η σύγκλητος