Όσοι ασχολούνται με τον ελληνικό αθλητισμό, ιδίως στα δημοφιλή ομαδικά αθλήματα, γνωρίζουν καλά τις διαχρονικές παθογένειες που διέπουν τον χώρο σε όλη την ιεραρχία των αγωνισμάτων από την πολιτεία, μέχρι τις διοικήσεις των ομάδων και τους οπαδούς, με σταθερό παρονομαστή την αναξιοπιστία.
Παρακάτω θα διαπιστώσετε ότι αυτά δεν αποτελούν μόνο τωρινή πραγματικότητα, αφού σχεδόν 70 χρόνια έχουμε την πρώτη καταγεγραμμένη απόπειρα δωροδοκίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Είναι Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 1951 και στο Ποδηλατοδρόμιο (σημερινό γήπεδο Καραΐσκάκη) είναι έτοιμος να ξεκινήσει ο αγώνας Εθνικός–Ατρόμητος Πειραιά (σύλλογος στον οποίο αγωνίζεται ο έφηβος τότε Γιώργος Σιδέρης) για το πρωτάθλημα ΕΠΣ Πειραιά. Στο γήπεδο βρίσκονται 5.000 φίλαθλοι τριών ομάδων αφού εκτός αυτών που αγωνίζονται υπάρχουν πολλοί οπαδοί του Ολυμπιακού που επιθυμούν ήττα του Εθνικού ώστε η ομάδα τους να προκριθεί ευκολότερα στην τελική φάση του πρωταθλήματος, που παρεμπιπτόντως εκείνη την χρονιά δεν ολοκληρώνεται ποτέ.
Πριν την έναρξη το δεξί μπακ της ομάδας των Καμινίων Σταύρος Χόβρης πλησιάζει τον γυμνασίαρχο του αγώνα και του παραδίδει μια χρυσή λίρα λέγοντας :“Κύριε πρόεδρε, αυτή την λίρα μου την πρόσφερε ο σύμβουλος του Εθνικού ιατρός κ. Μάρκος Πετρούτσος δια να μην αποδώσω κατά τον αγώνα, με την πρόσθετον υπόσχεσιν ότι θα μου έδιδε εις το τέλος του ματς 1.000.000 δρχ. και μιαν ακόμην λίραν. Επίσης μου υπεσχέθη ότι θα εφρόντιζε κατά την περίοδο των μεταγραφών να με ενέγραφε εις τον Εθνικόν”. Ο έκπληκτος γυμνασίαρχος μόλις μου προλαβαίνει να ψελλίσει :“Θα παίξεις παιδί μου τίμια ;” όπου λαμβάνει θετική απάντηση.
Παρά τον αιφνιδιασμό των πάντων, ο αγώνας ξεκινά κανονικά και ολοκληρώνεται με νικητή τον Εθνικό με σκορ 2-1. Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο είναι ;oti ο καταγγέλλων την απόπειρα δωροδοκίας Χόβρης, όχι μόνο είναι ο χειρότερος παίχτης της ομάδας του, αλλά είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τα δύο γκολ που δέχεται. Μόλις στο πρώτο λεπτό του παιχνιδιού αντί μπάλας βρίσκει αέρα με αποτέλεσμα να σκοράρει εύκολα ο αντίπαλος, ενώ στο δεύτερο γκολ κάνει λάθος επιστροφή στον τερματοφύλακα προσφέροντας έτσι ένα εύκολο τέρμα στον αντίπαλο φορ. Δεν ξέρουμε αν είχε πράγματι δωροδοκηθεί τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει για να ευνοήσει την αντίπαλη ομάδα…
Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας: Ποιος τους πρότεινε, πόσες ψήφους πήραν - Πότε «έσπασε» η πρόταση αντιπάλου
Ανεξαρτήτως σκορ και απόδοσης παικτών ξεσηκώνεται σάλος μεταξύ της ποδοσφαιρικής κοινότητας που άμαθη από τέτοια περιστατικά δεν γνωρίζει πως να αντιδράσει. Είναι χαρακτηριστικό πως ζήτημα τιμωρίας της ομάδας που ίσως δωροδόκησε δεν τίθεται, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπετε καν από τον κανονισμό, οπότε το ζήτημα είναι περισσότερο ηθικό και προσωπικό.
Κατά τον Χόβρη, δύο ημέρες πριν τον αγώνα δέχεται επίσκεψη δύο αγνώστων στην εργασία του που του λένε πως κάποιο διοικητικό στέλεχος του Εθνικού θέλει να τον συναντήσει. Όταν αυτό γίνεται το απόγευμα, ο Πετρούτσος του λέει πως γνωρίζοντας την θέληση του Χόβρη να αγωνιστεί στον Εθνικό του ζητά να έχει μειωμένη απόδοση στο μεταξύ τους παιχνίδι, με αντάλλαγμα δύο χρυσές λίρες -η μια παραδίδεται άμεσα- ένα εκατομμύριο δραχ. και μεταγραφή το καλοκαίρι στην ομάδα του Εθνικού.
Ο καταγγελλόμενος επιβεβαιώνει μεν το επίμαχο ραντεβού στο ιατρείο του, αλλά υποστηρίζει πως ο Χόβρης ζήτησε μόνος του να έχει μειωμένη απόδοση με αντάλλαγμα την μεταγραφή του στον Εθνικό κάτι εκείνος δεν αποδέχτηκε. Ο γιατρός μάλιστα παραιτείται άμεσα από τις διοικητικές θέσεις του Εθνικού και καταθέτει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Το ζήτημα παίρνει διαστάσεις, ενώ εκτός της δικαιοσύνης με την πρωτοφανή υπόθεση ασχολείται η Διεύθυνση Σωματικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας στο οποίο, προφανώς τότε υπάγεται ο αθλητισμός. Δεν γνωρίζουμε τι έγινε στη συνέχεια –το πιθανότερο είναι την υπόθεση να την σκέπασε η λήθη- αλλά το βέβαιο είναι ότι η “αρχή” είχε γίνει…
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε ο εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς
Η αλήθεια για το ΟΑΚΑ – Η επικινδυνότητα, οι αντιδράσεις και τα νέα έργα 57 εκ. ευρώ