Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Χολαργού, αφού ο σημερινός δήμος παίρνει το όνομά του προς τιμήν του ομώνυμου δήμου της αρχαίας Αθήνας, όπου κατάγεται ο κορυφαίος πολιτικός και μεταρρυθμιστής της αρχαιότητας Περικλής, στον οποίο μάλιστα αφιερώνεται σήμερα η ονομασία του κεντρικού δρόμου, υπάρχει ανδριάντας του, ενώ η προτομή του αποτελεί το έμβλημα του δήμου. Η μοναδική ένσταση στα παραπάνω, είναι ότι η περιοχή που βρισκόταν ο αρχαίος Χολαργός όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό, που βρίσκεται πολλά χιλιόμετρα μακριά σε μια έκταση ανάμεσα στους σημερινούς δήμου Περιστερίου και Ιλίου. Η παρανόηση ξεκινά όταν ο ερευνητής του 19ου αιώνα Διονύσιος Σουρμελής τοποθετεί τον αρχαίο Χολαργό στα γεωγραφικά όρια του σημερινού, άποψη που υιοθετείται από τους μεταγενέστερους. Έτσι, όταν η νεότερη περιοχή οικοδομείται την περίοδο του Μεσοπολέμου της προσφέρεται με ευκολία η αρχαία ονομασία Χολαργός.
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Η απόπειρα δολοφονίας του από τη «17Ν» [βίντεο]
Σε σχέση με τις σημερινές περιοχές οι οποίες ανήκαν στον αρχαίο Χολαργό (Περιστέρι–Ίλιον) τα πράγματα είναι εξίσου μπλεγμένα. Αρχικά για την καταγωγή του τοπωνυμίου Περιστέρι, μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν. Ο νεώτερος ερευνητής της περιοχής Νίκος Θεοδοσίου, αφού καταγράφει έξι εκδοχές καταγωγής του ονόματος, καταλήγει ως πιθανότερη εξ αυτών στην αρβανίτικη ρίζα της από τη λέξη pelistare.
Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση και του σημερινού δήμου Ιλίου. Μετά την επανάσταση του 1821 η περιοχή αναζητά την ιστορική της ταυτότητα, που της προσφέρεται όταν ο βασιλιάς Όθωνας επηρεασμένος από την αρχαιολατρία της εποχής, της δίνει την ονομασία Ίλιον Τρωάς. Η έξωση του βασιλικού ζεύγους και η κυριαρχία των οικογένειας Λιόσηδων στη περιοχή, έχει ως αποτέλεσμα τη μετονομασία της σε Νέα Λιόσια ώστε να ξεχωρίζει από τα προϋπάρχοντα Άνω Λιόσια που έχουν ονοματοδοτηθεί πάλι από την ομώνυμη οικογένεια. Το 1994 ακολουθείται η αντίθετη διαδικασία. Για να μην συγχέονται τα Άνω με τα Νέα Λιόσια τα δεύτερα μετονομάζονται σε Ίλιον…