Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπορδόκας
Στην αρχαιότητα οι λαοί αποδίδουν τη δημιουργία των καιρικών φαινομένων στους θεούς, ενώ από την Ελληνική μυθολογία προέρχονται οι εκφράσεις “Σημεία των Καιρών” και “Αλκυονίδες ημέρες”.
Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, οι οποίοι στην έννοια της φιλοσοφίας περιλαμβάνουν το σύνολο των ανθρώπινων γνώσεων, προχωρούν σε μια λεπτομερέστερη θεώρηση των ατμοσφαιρικών φαινομένων. Μελετώντας τα χωρίς θρησκευτικές προκαταλήψεις, αρχίζουν να αποδίδουν τη γένεσή τους σε φυσικά αίτια, ερχόμενοι σε αντίθεση με τη λαϊκή και θρησκευτική παράδοση.
Κυριώτερα μετεωρολογικά παρατηρητήρια στην αρχαιότητα είναι αυτά του όρους Λεπέτυμνον στην Μήθυμνα και του όρους Ίδη στην Τρωάδα. Η σημαντική για την μετεωρολογία περίοδος, αρχίζει με τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.), ο οποίος ονομάζεται και πατέρας της μετεωρολογίας, ενώ καθοριστικά στην εξέλιξή της είναι οι εφευρέσεις των θερμομέτρου (1503) και βαρομέτρου (1643).
Όταν το 1854, κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, μια κακοκαιρία στον Εύξεινο Πόντο προκαλεί ζημιές σε Αγγλικό και Γαλλικό στόλο, ο Γάλλος υπουργός Στρατιωτικών ρωτά το διευθυντή του Αστεροσκοπείου των Παρισίων, Λα Βεριέ, εάν μπορεί να γίνει πρόβλεψη της κακοκαιρίας. Εκείνος, συλλέγοντας παρατηρήσεις από 200 Ευρωπαικούς μετεωρολογικούς σταθμούς, διαπιστώνει ότι η μεγάλη ατμοσφαιρική διαταραχή που επηρέασε τον Εύξεινο Πόντο έχει προηγουμένως διατρέξει την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να γίνει ο θεμελιωτής των δικτύων μετεωρολογικών σταθμών και υπηρεσιών. Λίγους μήνες αργότερα δημιουργείται στο Αστεροσκοπείο Παρισίων Μετεωρολογική Υπηρεσία, που περιλαμβάνει ειδικό τμήμα προγνώσεων. Την περίοδο του Μεσοπολέμου διαμορφώνεται η ιδέα για ένα διακυβερνητικό Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η οποία αποτυπώνεται μεταπολεμικά στο κείμενο της Σύμβασης του WMO, που υπογράφετε στην Ουάσιγκτον τον Νοέμβριο του 1947 από αντιπροσώπους 31 κρατών, με την χώρας να ανήκει στα ιδρυτικά της μέλη.
Στην Ελλάδα, οι πρώτες μετεωρολογικές παρατηρήσεις από το Αστεροσκοπείο Αθηνών ξεκινούν από το 1839, ενώ το 1890 τίθεται σε λειτουργία ένα μικρό δίκτυο επτά μετεωρολογικών σταθμών σε όλη τη χώρα, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία, υπαγόμενη στο υπουργείο Αεροπορίας,ιδρύεται το 1931. Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο μετονομάζεται σε Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, και υπάγεται έκτοτε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Παράλληλα, η λαϊκή πείρα στην εναλλαγή και ποικιλία των μετεωρολογικών φαινομένων, οδηγεί σε κάποιες γενικεύσεις οι οποίες περνούν από γενιά σε γενιά με σχετικά γνωμικά και παροιμίες. Ο λαός διαβάζει “τα σημάδια” που τα συνδέει με φυσικά φαινόμενα. Στη λαϊκή μετεωρολογία υπάγονται τα περίφημα μερομήνια, μηναλλάγια ή καταμηνάτα, όπου στις πρώτες δώδεκα, συνήθως, μέρες του Αυγούστου παρατηρώντας καιρικά σημάδια, φαινόμενα και γενικότερα την καιρική κατάσταση, προβλέπει τον καιρό όλου του έτους, θεώρηση που απορρίπτεται από την μετεωρολογική κοινότητα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Live οι εξελίξεις από τα μέτωπα του πολέμου και της διπλωματίας
- Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Αντίστροφη μέτρηση για συλλήψεις – Στην τελική ευθεία η υπόθεση
- Καύσιμα με κάρτα: Ποιοι και πως θα πάρουν μπόνους – Πώς θα κάνετε την αίτηση στο gov.gr σε τρία βήματα
- Κυρώσεις για το… ηλεκτροσόκ με τα κυμαινόμενα τιμολόγια στο ρεύμα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr