Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπορδόκας
Ο Ροντόλφο Αλφόνσο Ραφαέλο Πιέτρο Φιλιμπέρτο Γκουλιέλμι ντι Βαλεντίνα Ντ’ Αντογουόλα ή απλά Ροντόλφο Βαλεντίνο γεννιέται το 1895 στην Ιταλία από αριστοκρατική οικογένεια και το αξιοποιεί στο έπακρο, αφού αδιαφορεί για τις σπουδές Γεωπονίας, ξοδεύοντας αφειδώς χρήματα στις διασκεδάσεις. Οταν η μητέρα του διαπιστώνει ότι ο υιός είναι άσωτος, παίρνει τη θαρραλέα, για Ιταλίδα, απόφαση να του δώσει 4.000 δολάρια και να τον στείλει στην Αμερική, ώστε να επιβιώσει μόνος του. Ο 18χρονος Βαλεντίνο, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη, αφού πρώτα κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα, να… εξατμίσει τα γονικά μετρητά, βρίσκεται μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα της ζωής.
Ξεκινά να εργάζεται (πρώτα ως λαντζιέρης σε ελληνικό εστιατόριο…) σε δουλειές του ποδαριού, αλλά η ροπή του προς το εύκολο χρήμα τον οδηγεί να γίνει συνοδός κυριών, να κατηγορηθεί για εκπόρνευση και να εμπλακεί σε υπόθεση δολοφονίας, όταν μία από τις κυρίες που συνοδεύει δολοφονεί τον πλούσιο σύζυγό της.
Η μεγάλη στροφή του Βαλεντίνο έρχεται το 1918, όταν αναζητά στο Χόλιγουντ καριέρα ηθοποιού. Ξεκινά ως κομπάρσος και έναν χρόνο μετά παντρεύεται την ηθοποιό Τζιν Ακερ, με την οποία χωρίζει τρία χρόνια αργότερα. Το ανελέητο κυνηγητό δημοσίων σχέσεων με ανθρώπους του χώρου φέρνει αποτέλεσμα το 1921, όταν του δίνεται σημαντικός ρόλος στην ταινία «Οι τέσσερις ιππότες της Αποκαλύψεως» και… απογειώνεται με το αισθηματικό δράμα «Ο σεΐχης».
Ο Ροντόλφο Βαλεντίνο καθιερώνεται, πλέον, όχι μόνο ως δημοφιλής ηθοποιός του Χόλιγουντ και πρώτος μεγάλος γόης του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και νέο πρότυπο ανδρικής ομορφιάς με έντονη μπριγιαντίνη στα μαλλιά, αρώματα, αλλά και γυναικείο ρολόι. Κάθε νέα του ταινία προκαλεί γυναικείους αναστεναγμούς και δακρυσμένα μαντίλια, ενώ οι δημόσιες εμφανίσεις του γίνονται με τη συνδρομή της Αστυνομίας για τον φόβο των θαυμαστριών. Ομως, τα παραπάνω δεν αρκούν για την προσωπική του ευτυχία, με αποτέλεσμα ο χωρισμός με τη δεύτερη σύζυγό του, σκηνογράφο Νατάσα Ράμποβα, το 1925, να τον οδηγήσει στην κατάθλιψη και στην απόπειρα αυτοκτονίας.
Είναι μέσα Αυγούστου του 1926, όταν ο Λατίνος εραστής μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο, λόγω γαστρορραγίας, που του δημιουργεί περιτονίτιδα, και λίγες ημέρες μετά οδηγεί στον θάνατό του, σε ηλικία μόλις 31 ετών. Η κηδεία του ανθρώπου που με μόλις πέντε χρόνια καριέρας καταφέρνει να γίνει παγκόσμιος σταρ γίνεται παρουσία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ οι αυτοκτονίες γυναικών που ακολουθούν και τα λουλούδια που υπάρχουν μόνιμα στον τάφο του δείχνουν ότι έχει περάσει πλέον στη σφαίρα του μύθου…
Ειρωνικά σχόλια στον ελληνικό Τύπο
Τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα
Το… ωστικό κύμα από τον θάνατο του Ροντόλφο Βαλεντίνο φτάνει στην Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες ειδήσεις από το εξωτερικό τότε, με καθυστέρηση και δεν αφήνει ανεπηρέαστες τις εφημερίδες. Τα περισσότερα δημοσιεύματα, βέβαια, είναι σκωπτικά για τη βαρύτητα που δίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες στο γεγονός, αλλά όλες οι εφημερίδες, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν κάτι να γράψουν, ακόμα και ο «Ριζοσπάστης»: «Δεν φαντάζομαι να σας μαθαίνω τίποτα νέο αν σας πω ότι στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα (τα πουπουλένια και τα μεταξωτά) υπάρχει και ο “Σύνδεσμος θαυμαστριών του Βαλεντίνου”. Φανταστείτε τώρα να ιδρυθεί και “Σύνδεσμος ιπποτών του Βαλεντίνου” από συζύγους οι οποίοι… και τα λοιπά και τα λοιπά».
Αρκετά ειρωνικός είναι και ο σχολιασμός άλλης εφημερίδας των ημερών για το γυναικείο κοινό του Βαλεντίνο: «Ολες οι γυναίκες της Αμερικής, γριές και νιες, ανύπανδρες και παντρεμένες, βασίλισσες του τενεκέ του χάλυβος και της κονσέρβας, πριγκίπισσες των λουκάνικων και του λαθραίου οινοπνεύματος, δουλεύτρες της γραφομηχανής και του τηλεφώνου, ράφτρες και κεντήστρες, όλα τα θηλυκά που ζουν μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού ωκεανού θρηνούν τον θάνατο του Ροντόλφο Βαλεντίνο».
Ετερος χρονικογράφος αναφέρει φανταστικό ανδρικό διάλογο για το ζήτημα: «Εεε, χαμήλωσε την φωνήν σου διότι περνούν και άλλες βαρυπενθούσες. Δεν βλέπεις τι μαυρίλα μάς ήρθε στα καλά καθούμενα; Εχάθη, φίλε μου, ο νεαρότερος και ωραιότερος ηθοποιός του κινηματογράφου. Κράτησε τους σταυρούς σου, φίλε μου, διότι θα σου χρειαστούν ίσως μεθαύριο. Ηκουσα ότι αι περισσότεραι βαρυαλγούσαι πενθοφόροι τού ετοιμάζουν μνημόσυνον. Αν γίνει, θα είναι το συγκινητικότερον εκ όσων ετελέσθησαν ποτέ εις τας Αθήνας. Ποια ανέλπιστος συμφορά. Εχω τρεις ημέρας να χορέψω, νομίζω, δε, ότι θα έπρεπε να κλείσουν και τα χορευτήρια επί τριήμερον προς ένδειξιν πένθους».
Ειδήσεις σήμερα
- Ουκρανία: Δύο Έλληνες ομογενείς νεκροί και άλλοι δύο τραυματίες από πυρά Ουκρανών στρατιωτικών
- Δολοφονία Άλκη: Παραδόθηκε και συνελήφθη ο 12ος εμπλεκόμενος – Αρνείται κάθε εμπλοκή
- Καμίλα Βαλίεβα: «Πράσινο φως» από το CAS – Αγωνίζεται κανονικά αύριο στο μονό πατινάζ
- Κορoνοϊός: Έρχεται χαλάρωση των μέτρων – Καρναβάλι και πληρότητα γηπέδων συζητούν οι ειδικοί
- Ουκρανία: Τύμπανα πολέμου μετά το διπλωματικό αδιέξοδο
- Πάτρα: Ποιες εξετάσεις θα δώσουν τέλος στο απίστευτο θρίλερ
- Τι αλλάζει από Μάρτιο για παλαιούς συνταξιούχους που εργάζονται
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr