
χΟι περισσότεροι μπορεί να μη γνωρίζεται την περιοχή με την κακόηχη ονομασία Μαγκουφάνα, αλλά σίγουρα θεωρείτε ελκυστική την σημερινή Πεύκη. Η προέλευση της πρώτης ονοματοδοσίας είναι ουσιαστικά άγνωστη, αφού μόνο εικασίες υπάρχουν γι’ αυτή. Πιθανότερη είναι η θεωρία ότι εκεί βρίσκονταν τα κτήματα της βυζαντινής οικογένειας Μαγκαφά, ενώ άλλοι αναφέρουν πως εκεί ζει τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια κάποια Άννα που μένει «μαγκούφα». Αρχικά το χωριό εντάσσεται στον Δήμο Αμαρουσίου, εν συνεχεία γίνεται κοινότητα, το 1960 μετονομάζεται σε Πεύκη ενώ η αυτονόμησή της ολοκληρώνεται μόλις το 1982 όταν μετατρέπεται σε δήμο.

Μπορεί το Κατσιπόδι να μην ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστικό για ονομασία περιοχής, αλλά από αυτό δημιουργούνται οι σημερινοί δήμοι της Αττικής Δάφνη και Άγιος Δημήτριος. Η πιθανότερη εκδοχή για το που έλκει την προέλευσή του, είναι από τα κτήματα της οικογένειας Κατσιπόδη που υπήρχαν παλαιότερα στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση από το Κατσιπόδη αποσπάτε το 1928 το Μπραχάμι (όνομα που ίσως προκύπτει από Εβραίο κτηματία της περιοχής) το οποίο 1942 μετατρέπεται σε Άγιο Δημήτριο, ενώ το 1951 το ίδιο μετονομάζεται σε Δάφνη. Πιθανόν, το τελευταίο όνομα προκύπτει από την αγάπη του δημάρχου της εποχής Ηλία Πετροπουλέα για τον τόπο καταγωγής του (Δάφνη Λακωνίας).
Το 1934 ο δήμος Αιγάλεω αποκτά τη σημερινή του ονομασία που στηρίζεται στην παρουσία στην περιοχή του ομώνυμου όρους, που ο Ξέρξης παρακολουθήσει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Πριν το 1934 έχει διάφορες ονομασίες όπως Μπαστάρδι (πιθανόν ιταλικής προέλευσης), Μπαρουτάδικο (λόγω της εκεί παρουσίας εργοστασίου πυρομαχικών), και Νέες Κυδωνίες (λόγω της μετεγκατάστασης εκεί προσφύγων από την ομώνυμη περιοχή της Μικράς Ασίας). Η τελευταία άλλωστε αποτελεί “μήτρα” πολλών ονοματοδοσιών σε όλη τη χώρα. Μόνο στην Αττική έχουμε Νέα Σμύρνη, Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ερυθραία κλπ.

Το Μαρούσι αποτελεί έναν από τους πρώτους δήμους του νεοελληνικού κράτους, αφού ιδρύεται μόλις το 1836 λαμβάνοντας το όνομα που είχε και στην αρχαιότητα : Δήμος Αμαρύσιων, από την λατρεία της θεάς Αρτέμιδας που φτάνει εκεί από την Αμάρυνθο της Εύβοιας (Αρτέμιδα η Αμαρυνθία). Άλλες περιοχές που διατηρούν ονομασία αναλλοίωτη, με μικρές αλλαγές, από την αρχαιότητα είναι, μεταξύ άλλων, Ελευσίνα, Ωρωπός, Ραφήνα, Σταμάτα, Δεκέλεια, Άλιμος, Πειραιάς και φυσικά Αθήνα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr