Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου ανακηρύχθηκε επίσημη χριστιανική αργία στις αρχές του 17ου αιώνα και τηρείται από την Καθολική Εκκλησία, την Αγγλικανική Εκκλησία , την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, και την Λουθηρανική Εκκλησία.
Η ημέρα μνημονεύει τον Άγιο Πατρίκιο και την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία, και αποτελεί αφορμή για εορτασμό του ιρλανδέζικου πολιτισμού και καταγωγής σε όλον τον πλανήτη.
Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν γενικά παρελάσεις και φεστιβάλ, εκδηλώσεις που λέγονται «céilithe», και την χρήση του πράσινου χρώματος ή του τριφυλλιού σε ενδύματα και αξεσουάρ.
Οι πιστοί παρακολουθούν λατρευτικές λειτουργίεςπρος τιμήν του Αγίου και οι περιορισμοί της Νηστείας της Σαρακοστής επί του φαγητού και της κατανάλωσης αλκοόλ αίρονται για την ημέρα, γεγονός το οποίο έχει ευνοήσει την σύνδεση της παράδοσης με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου είναι επίσημη αργία στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας,την Βόρεια Ιρλανδία, την καναδική Επαρχία της Νέας Γης και Λαμπραντόρ (Newfoundland and Labrador), και την Βρετανική Υπερπόντια Κτήση της Μονσεράτ (Montserrat).
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Επίσης εορτάζεται σε πολλές άλλες χώρες, όπου υπάρχει ικανή ιρλανδική διασπορά, ιδιαίτερα στην Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Αργεντινή, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.
Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου εορτάζεται σε περισσότερες χώρες από οποιαδήποτε άλλη εθνική εορτή. Οι σύγχρονοι εορτασμοί έχουν ιδιαίτερα επηρεαστεί από τους εορτασμούς της Ιρλανδικής διασποράς, ιδιαίτερα εκείνοι στην Βόρεια Αμερική. Τα τελευταία χρόνια, η ημέρα του Αγίου Πατρικίου έχει δεχτεί σημαντική κριτική για την υπερβολή εμπορευματικοποίησή της και για την προώθηση αρνητικών στερεοτύπων των Ιρλανδών.
Ο Άγιος Πατρίκιος δεν ήταν Ιρλανδός, το πραγματικό του όνομα ήταν «Maewyn Succat». Γεννήθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα στην Βρετανία, από γονείς με ρωμαϊκή καταγωγή. Απήχθη από Ιρλανδούς πειρατές και πουλήθηκε ως σκλάβος. Απέδρασε, επέστρεψε στην Βρετανία και βρήκε καταφύγιο σε μοναστήρι. Χρόνια μετά έγινε ιερέας, έλαβε το όνομα Πατρίκιος και επέστρεψε στην Ιρλανδία ως ιεραπόστολος, με στόχο τη διάδοση του Χριστιανισμού στη χώρα.
Στην γιορτή του Άγιου Πατρικίου κυριαρχεί το πράσινο χρώμα, αλλά το χρώμα που παραδοσιακά συνδέεται με τον Άγιο Πατρίκιο ήταν το μπλε. Πάντως, κάθε χρόνο, η συντριπτική πλειονότητα όσων συμμετέχουν στους εορτασμούς για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου φορούν πράσινα. Στο Σικάγο ο ποταμός, «βάφεται» πράσινος με φυσική μπογιά, επί πέντε ώρες.
Ο Αγιος Πατρίκιος χρησιμοποιούσε το τριφύλλι για να εξηγήσει το μυστήριο της Αγίας Τριάδας στους παγανιστές. Αξ΄λιζει να σηεμοωθεί πως σύμφωνα με την ιρλανδική νομοθεσία, μέχρι το 1970, η ημέρα του Αγίου Πατρικίου ήταν θρησκευτική γιορτή, κάτι που σήμαινε ότι κανείς δεν επιτρεπόταν να εργάζεται. Στη συνέχεια, όταν έγινε εθνική γιορτή, ο νόμος άλλαξε και οι παμπ άνοιξαν για τους εορτασμούς.
Κατά παράδοση, την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ο πρόεδρος της Ιρλανδίας χαρίζει στον ομόλογό του των ΗΠΑ ένα κρυστάλλινο κύπελλο με τριφύλλια. Όμως οι Ιρτλανδοί τονίζουν πως ο Έντα Κένι σκοπεύει να μιλήσει στον Τραμπ για τους σκληρά εργαζόμενους Ιρλανδούς μετανάστες.