Πρέπει να έχεις συμπληρώσει τα 18 χρόνια, να έχεις περάσει τρεις τάξεις του βασιλικού Γυμνασίου έχοντας ήδη παράλληλα προϋπηρεσία σε φαρμακείο. Τη διετή φοίτηση ακολουθεί νέα, τριετής αυτή τη φορά, Πανεπιστημιακή φοίτηση, πρακτική άσκηση ενός χρόνου σε φαρμακείο και τα …βάσανα του σπουδαστή τελειώνουν με την εξέταση του από το βασιλικό ιατροσυνέδριο που δίνει την πολυπόθητη άσκηση επαγγέλματος φαρμακοποιού.
Παρά την έλλειψη επαρκών πηγών, το πρώτο φαρμακείο στην Αθήνα, φαίνεται ν’ ανοίγει δυο μόλις χρόνια μετά την ανακήρυξη της πόλης ως πρωτεύουσας το 1836, από τον Σ. Κρίνο. Στεγάζεται στην οδό Αιόλου 171-173, λειτουργεί μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, δίνοντας, πιθανόν, τη θέση του στο κατάστημα με λουκουμάδες που μέχρι σήμερα διατηρεί το όνομα «Κρίνος».
Το 1850 ανοίγει στην οδό Αδριανού το φαρμακείο – χημείο του Α. Βουσάκη «Η Έλαφος», που στα τέλη του 19ου αιώνα περνάει στα χέρια του Παύλου Ζαλοκώστα. Στο συγκεκριμένο χώρο γίνονται αναλύσεις ούρων, ουρόλιθων, γάλακτος, υδάτων, παθολογικών υγρών και πολλές μικροσκοπικές, ενώ λειτουργεί παράλληλα και εργοστάσιο σαπουνιών κάθε είδους όπως αναφέρεται σε διαφημιστικό της εποχής: «Σάπωνες ιατρικούς, φανικού οξέως, υγροπίσσης, διττοχλωριούχου υδραργύρου, θειούχους, θυμικού οξέως και σάπωνες καλλυντικούς, πικραμυγδάλου, Αλταίας, WIN DSOR».
Το δρόμο των σκαπανέων του χώρου στα φαρμακεία, ακολουθούν αρκετοί, εκτοπίζοντας αργά αλλά σταθερά τους τσαρλατάνους που λυμαίνονται την υγεία των πολιτών. Το 1852 ανοίγει φαρμακείο με το παράξενο όνομα «Ο όφις» στην Ερμού 44, που ανήκει στους Λεοντίδη -Ξάνθο, το 1893 το φαρμακείο Λεμού στην οδό Σταδίου 17, το 1905 ο «Μαρινόπουλος», που υπάρχει μέχρι και σήμερα στα Χαυτεία και το 1906 το φαρμακείο «Δαμβέργη» στην οδό Πανεπιστημίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φαρμακεία της εποχής διαφέρουν αρκετά από τα σημερινά, αφού όπως διαβάζουμε στις διαφημίσεις τους, αναγκάζονται για λόγους επιβίωσης, να πουλούν προϊόντα «…για φαρμακοποιούς, πυροτέχνες, μυρεψούς (μυροποιούς) φωτογράφους» κλπ. Λειτουργούν ακόμα και ως …ταχυδρομεία που πουλούν γραμματόσημα, ενώ στην είσοδο υπάρχει γραμματοκιβώτιο αλληλογραφίας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
«Μαύρη» επέτειος: 20 χρόνια από το φονικό τσουνάμι με τους 230.000 νεκρούς στην Ασία
- Θανατική ποινή στην Ελλάδα: Οι καταδίκες «Εις θάνατον» που δεν εκτελέστηκαν
- Εργα και ημέρες του κυρ Γιάννη του Σάμιου: Ο …ιδιοκτήτης όλων των σπιτιών της Αθήνας
- Λιγόρτυνος: Η κατάρα ξαναχτύπησε το χωριό της Κρήτης – Η γκρεμισμένη εκκλησία και ο θρύλος που την ακολουθεί
- Έλληνας του Άουσβιτς θυμάται την πιο «μαύρη σελίδα» στην παγκόσμια ιστορία [βίντεο]
- Αντώνης Κουρκουρίκης: Ο σοφέρ των διάσημων αποκαλύπτει τα πάντα – Για 50 χρόνια μετέφερε VIPs, πρίγκιπες και σταρ με τη λιμουζίνα του [εικόνες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr