Γράφει ο Χάρης Αποστόπουλος
Πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη φυλή, που κατά κύριο λόγο επιβιώνει χάρη στις εξαιρετικές αλιευτικές ικανότητες των μελών της, ενώ το ακόμα πιο αξιοπρόσεκτο και ασυνήθιστο χαρακτηριστικό τους είναι πως κοιμούνται και ζουν σχεδόν αποκλειστικά μέσα στις… ίδιες τους τις βάρκες!
Στο σημερινό τεύχος του EThe Magazine του EleftherosTypos.gr, θα ανακαλύψουμε και θα μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε για αυτήν την άγνωστη φυλή.
Σύμφωνα με τις παραδόσεις τους λοιπόν, οι Τάνκα ανέκαθεν, συνήθιζαν να κατοικούν μέσα στις βάρκες τους και αυτό ήταν κάτι που τηρούνταν ευλαβικά από όλους. Οι βάρκες τους κατ’ επέκταση, ήταν και η… στέγη τους, εκτός από το μέσο με το οποίο συντηρούνταν βιοποριστικά (ψάρεμα) και μετακινούνταν. Αν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι νέες γενιές πλέον κατοικούν σε παραγκουπόλεις στη στεριά, ουκ ολίγες από τις παλαιότερες γενιές εξακολουθούν να ζουν παραδοσιακά, διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμά τους αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων. Βέβαια, οι βάρκες τους κάθε άλλο παρά απλές και λιτές δεν είναι και ίσως θα ήταν πιο περιγραφικό και ακριβές να τις περιγράψουμε ως πλωτά σπίτια.
Προέλευση
Η ιστορία της φυλή των Tanka, χρονολογείται από τη δυναστεία των Τανγκ (7ος – 10ος αιώνας μ.Χ.). Σύμφωνα με τους ιστορικούς, επρόκειτο για τοπικούς ψαράδες οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τους συχνούς πολέμους που διεξάγονταν εκείνη την εποχή και το χάος της ηπειρωτικής χώρας, εγκαταστάθηκαν μόνιμα στις βάρκες τους και απέφευγαν συστηματικά να αποβιβάζονται στη στεριά.
Σταδιακά, εγκαταστάθηκαν στην επαρχία Fujian, στα νοτιοανατολικά της Κίνας και δημιούργησαν το πρώτο πλωτό χωριό, κοντά στην πόλη Ningde. Αξίζει να αναφέρουμε πως η περιοχή εκείνη, έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή σε όλη την επαρχία και πρόκειται για τον μεγαλύτερο λασπότοπο σε ολόκληρη την Κίνα. Έτσι, η περιοχή εκείνη μετατράπηκε στην πρωτεύουσα του πολιτισμού τους και μέχρι και σήμερα χιλιάδες οικογένειες Tanka ζουν μέσα στα πλωτά σπίτια τους.
Ντεγκρέτσια: Η αμηχανία ενός επώνυμου με ονομασία προέλευσης... - Η μακρά ιστορία από την αρχή
Θρύλοι και δοξασίες
Οι κάτοικοι της ηπειρωτικής χώρας, δεν είδαν ποτέ με «καλό μάτι» τη νομαδική φυλή που ζούσε σε πλεούμενες κατοικίες, μην μπορώντας να εξηγήσουν τις συνήθειες και την ιδιαιτερότητά τους. Να σημειωθεί πως στους «Τσιγγάνους της θάλασσας», απαγορευόταν από τις διοικήσεις πολλών πόλεων να πλησιάσουν τα λιμάνια και τις παράκτιες περιοχές τους, πόσο δε μάλλον να έχουν αλληλεπίδραση με τους κατοίκους τους.Έτσι λοιπόν, ο απλός λαός αδυνατώντας να τους κατανοήσει και να τους γνωρίσει καλύτερα, δημιούργησε πλήθος μύθων, σχετικά με τις ιδιότητες και την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων της φυλής Tanka.
Οι σημαντικότεροι από αυτούς, απέδιδαν την προέλευση των Τάνκα στα… νερόφιδα, θεωρώντας πως αυτά ήταν οι πρόγονοι της φυλής. Άλλοι, υποστήριζαν πως οι Τάνκα είχαν τόσο καλή σχέση με το νερό που είχαν μετατραπεί σε… αμφίβια σε έναν σημαντικό βαθμό. Σύμφωνα με αυτούς, είχαν αναπτύξει μια μορφή πρώιμων βραγχίων που τους επέτρεπαν να ζουν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ακόμα και για τρεις ημέρες χωρίς οξυγόνο!
Κουλτούρα και τρόπος ζωής
Οι Τάνκα είναι μια φυλή ιδιαίτερα δραστήρια που λόγω του ιδιαίτερου τρόπου διαβίωσής τους, είναι μονίμως σε εγρήγορση. Είναι αυτάρκεις και μιλούν μια εντελώς διαφορετική γλώσσα από τους Κινέζους, που οι τελευταίοι υποστηρίζουν πως τους θυμίζει τους Αμερικανούς όταν μιλούν κινέζικα. Στη στεριά, νιώθουν σαν το… ψάρι έξω από το νερό και οι παραδόσεις τους απαγορεύουν να παντρευτούν με τους «ανθρώπους της ξηράς».
Στους δε γάμους, τραγουδούν τα δικά τους παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία αποκαλούν «άσματα του αλμυρού νερού» και σε κάποιες περιπτώσεις παραλλάσσουν τους στίχους ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα σε κάθε νιόπαντρο ζεύγος.
Επιπλέον, ο λαός των Τάνκα είναι σκληραγωγημένος και ανεπηρέαστος από τις παθήσεις και τις αρρώστιες του δυτικού κόσμου, ίσως ακριβώς επειδή ζουν τόσο αποκομμένοι από τη στεριά. Να αναφέρουμε πως οι«βαρκάνθρωποι» λόγω της διατροφής τους, που ως επί το πλείστον αποτελείται από ψάρια, μαλάκια και φύκια, έχουν υψηλά ποσοστά μακροζωίας και παρά την έλλειψη νοσοκομείων, φαρμάκων και σύγχρονων γνώσεων της Ιατρικής είναι ιδιαιτέρως υγιείς.
Κάθε οικογένεια, έχει τη δική της βάρκα και η ιδανική μέρα για αυτήν είναι να έχει όσο το δυνατόν καλύτερες ψαριές. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι τιμωρούν τους κλέφτες και τους παρανόμους, τρυπώντας τη βάρκα τους με ξύλινους πασσάλους.
Τα σημερινά προβλήματα
Ωστόσο οι εποχές αλλάζουν. Πλέον, πολλοί από τις νέες γενιές, όχι απλά δεν ενδιαφέρονται για το ψάρεμα και τον παραδοσιακό τρόπο ζωής της φυλής τους, αλλά την εγκαταλείπουν κατευθυνόμενοι προς τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Άλλοι, όταν βλέπουν από μακριά τα πολυτελή γιοτ και κρουαζιερόπλοια ονειρεύονται μια ζωή πιο μοντέρνα και πιο πολιτισμένη από αυτήν που έχουν. «Το τελευταίο πράγμα που θέλω ο γιος μου να κάνω είναι να γίνει ένας ψαράς», είπε ο 51χρονος Τάνκα Χι Τζίνι στους New York Times, υποστηρίζοντας πως και οι ίδιοι οι γονείς παροτρύνουν τα παιδιά τους να απαρνηθούν τον τρόπο ζωής των Τάνκα.
«Η ζωή μας είναι βαρετή, δύσκολη και επικίνδυνη. Ασφαλώς και οραματίζομαι ένα καλύτερο μέλλον για το παιδί μου» παραδέχεται ευθαρσώς. «Περισσότεροι από το 95% του λαού μας, είναι αμόρφωτοι και δεν έχουν βγάλει ούτε το Δημοτικό. Γι ‘αυτό είμαστε όλοι ψαράδες και φτωχοί. Τα παιδιά μας έχουν επιλογή. Σίγουρα με ακαδημαϊκές σπουδές και διπλώματα θα έχουν καλύτερη τύχη και ζωή από εμάς» υποστηρίζει.
Να αναφέρουμε πως ο σημερινός πληθυσμός των Τάνκα, αφενός ξεπερνά τα 4,5 εκατομμύρια, αλλά αφετέρου η εγκατάλειψη της γενέτειρας από τη νεολαία της φυλής και η διαρκής αφομοίωση του δυτικού τρόπου ζωής είναι συχνά φαινόμενα.