Γράφει η Σοφία Βαλσάμη
Η Ελλάδα δέχτηκε και αυτή ένα μεγάλο χτύπημα με τον θάνατο, από τροχαίο, του τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη. Ο θάνατος του ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, αλλά οι αυτοί των Μοχάμεντ Αλι και Γιόχαν Κρόιφ προκάλεσαν αίσθηση.
Στο νέο τεύχος του EThe Magazine του EleftherosTypos.gr θα σας παρουσιάσουμε τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2016.
Ντέιβιντ Μπόουι (10 Ιανουαρίου)
Ο πρώτος μήνας του 2016 είπε αντίο σε έναν μεγάλο της μουσικής. Ο Ντέιβιντ Μπόουι έφυγε από τη ζωή στις 10 Ιανουαρίου μετά από άνιση μάχη με τον καρκίνο μόλις δύο ημέρες πριν από την κυκλοφορία του τελευταίου του δίσκου «Blackstar» την ημέρα των 69ων γενεθλίων του.
Επί σειρά ετών μεσουρανούσε στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, θεωρήθηκε από τους πρωτοπόρους της γκλαμ-ροκ και ο θάνατός του βύθισε στο πένθος εκατομμύρια οπαδούς τους.
Αλαν Ρίκμαν (14 Ιανουαρίου)
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 69 ετών έχασε στις 14 Ιανουαρίου ο Βρετανός ηθοποιός του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου Άλαν Ρίκμαν. Μπορεί να έγινε γνωστός από τη μεγάλη οθόνη μέσα από γνωστές κινηματογραφικές ταινίες («Πολύ σκληρός για να πεθάνει», «Χάρι Πότερ», «Λογική και Ευαισθησία»), οι εμφανίσεις του στη θεατρική σκηνή αποτελούσαν πάντα μια είδηση στο κοινό του Λονδίνου. Αν και δεν κέρδισε ποτέ οσκαρ, o Ρίκμαν βραβεύθηκε με Χρυσή Σφαίρα, Emmy, Bafta και αναρίθμητες άλλες διακρίσεις.
Γκλεν Φρέι (18 Ιανουαρίου)
Πρόκειται για τον συνιδρυτή και αρχηγό του αμερικανικού συγκροτήματος «Eagles» του θρυλικού τραγουδιού «Hotel California». Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου σε ηλικία 67 ετών μετά από μεγάλη μάχη με αρρώστια. Να σημειωθεί ότι οι «Eagles» συγκαταλέγονται στα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις δίσκων στην αμερικάνικη ιστορία της ροκ.
Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι (16 Φεβρουαρίου)
Στις 16 Φεβρουαρίου έφυγε από την ζωή σε ηλικία 93 ετών ο Αιγύπτιος πολιτικός και διπλωμάτης Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, ο οποίος είχε διατελέσει την περίοδο 1992 – 1996 γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Ως o πρώτος γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από την Αφρική, ο Μπούτρος Γκάλι συνδέθηκε με τον λιμό στη Σομαλία και οργάνωσε την πρώτη μαζική επιχείρηση ανακούφισης του ΟΗΕ στο Κέρας της Αφρικής.
Παντελής Παντελίδης (18 Φεβρουαρίου)
Ο Φεβρουάριος του 2016 σημαδεύτηκε από το χαμό του Παντελή Παντελίδη. Ο αγαπημένος τραγουδιστής έφυγε από τη ζωή από τροχαίο δυστύχημα που έγινε στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης το πρωί τις 18ης του μήνα. Το αυτοκίνητό του έφυγε από τη πορεία του, προσέκρουσε στο στις προστατευτικές μπάρες και δυστυχώς η πρόσκρουση του στοίχισε τη ζωή. Μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο της Βούλας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Τρεις μήνες μετά το μοιραίο τροχαίο, οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν πως ο τραγουδιστής ήταν υπό την επήρεια μεγάλης ποσότητας αλκοόλ με το επίσημο ιατρικό ανακοινωθέν να κάνει λόγο για 2,72 μιλιγκράμ (mg) αλκοόλ στο αίμα του.
Σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, το τζιπ κινούνταν την ώρα που εξετράπη της πορείας του με 118 χιλιόμετρα την ώρα. Η εξέταση DNA της Τροχαίας έδειξε ότι οδηγός ήταν ο Παντελίδης
Τζορτζ Κένεντι (28 Φεβρουαρίου)
Στα 91 του χρόνια (28 Φεβρουαρίου) έφυγε από τη ζωή ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κένεντι. Είχε κερδίσει Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου το 1968 για την ερμηνεία του στην ταινία «Ο μεγάλος δραπέτης», στο πλευρό του Πολ Νιούμαν. Έγινε ακόμα πιο γνωστός ενσαρκώνοντας τον αδέξιο αστυνόμο Εντ Χόκεν στην τριλογία των κωμωδιών «Τρελές σφαίρες» (1988, 1991 και 1994). Συνολικά είχε παίξει ρόλους σε πάνω από 200 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, περιλαμβανομένου του σίριαλ «Ντάλας».
Νάνσι Ρίγκαν (6 Μαρτίου)
Από καρδιακή ανεπάρκεια πέθανε στις 6 Μαρτίου στα 94 της χρόνια, η Νάνσι Ρίγκαν, ηθοποιός και σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν. Είχε σημαντική παρουσία ως ηθοποιός τις δεκαετίες του ’40 και του ’50.
Γιόχαν Κρόιφ (24 Μαρτίου)
Για πολλούς θεωρείται ο κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής όλων εποχών και η επιρροή του στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ήταν τεράστια. Για το Γιόχαν Κρόιφ ο λόγος που έφυγε από ζωή στις 24 Μαρτίου σε ηλικία 68 ετών χτυπημένος από τον καρκίνο. «Μάγος» της μπάλας κατέκτησε ως παίκτης δέκα πρωταθλήματα με Άγιαξ, Μπαρτσελόνα, Φέγενορντ, ενώ ανέβηκε τρεις διαδοχικές χρονιές στην κορυφή της Ευρώπης με τον “Αίαντα”.
Θεωρήθηκε ο κύριος εκφραστής του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου της Ολλανδίας του μεγάλου Ρίνους Μίχελς. Μάλιστα δεν ήταν τυχαίο το γεγονός το γεγονός πως πήρε τρεις φορές τη Χρυσή Μπάλα. Αλλά και ως προπονητής σε Άγιαξ και Μπαρτσελόνα, εφάρμοσε το περίφημο 3-4-3, αλλάζοντας πλήρως τον τρόπο παιχνιδιού, κυρίως των Καταλανών, δημιουργώντας μία υπερομάδα στις αρχές των 90s, με ένα Πρωταθλητριών, ένα Κυπελλούχων και τέσσερα πρωταθλήματα.
Μερλ Χάγκαρντ (6 Απριλίου)
Ο Μερλ Χάγκαρντ ήταν ένας θρύλος της κάντρι μουσικής που πέθανε στις 6 Απριλίου, την ημέρα των 79ων γενεθλίων του. Αυτοαποκαλούσε τον εαυτό του παράνομο και διηγείτο με τη φωνή του τη ζωή των χαρακτηριστικών απομονωμένων συντηρητικών της δεκαετίας του 1960
Πρινς (21 Απριλίου)
Ο Πρινς ήταν από τους τραγουδιστές που άφησε το στίγμα τους τη δεκαετία του 80’ με πλήθος διεθνών επιτυχιών. Πέθανε στις 21 Απριλίου σε ηλικία 57 ετών στην κατοικία-στούντιο του στο Paisley Park στη Μινεσότα από υπερβολική δόση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Θεωρήθηκε από τους πιο ταλαντούχους τραγουδοποιούς, λάτρης της αισθησιακής φανκ με τον «Purple Rain» να είναι το κομμάτι που σημάδεψε την καλλιτεχνική του διαδρομή.
Μπράις Ντεζίν – Τζόουνς (28 Μαΐου)
Το 2016 φαίνονταν ως η ιδανική χρονιά για τον 23χρονο σούτινγκ γκαρντ Μπράις Ντεζίν – Τζόουνς, καθώς υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο στο ΝΒΑ με τους Νιου Ορλεανς Πέλικανς. Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στα 28 Μαΐου η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Αντί να μπει στο καινούριο διαμέρισμα της πρώην κοπέλας του, μπήκε σε ένα διαμέρισμα στον από κάτω όροφο και άρχισε να φωνάζει, αναζητώντας την. Ο άνθρωπος που ήταν στο σπίτι και κοιμόταν, τρόμαξε πολύ, πήρε το όπλο του και πυροβόλησε τον Ντεζάν-Τζόουνς. Οι σφαίρες τον βρήκαν στην κοιλιακή χώρα και λίγα λεπτά μετά πέθανε.
Μοχάμεντ Αλι (3 Ιουνίου)
Το όνομά του κατέχει μια εξέχουσα θέση στο χώρο του αθλητισμού. Πρόκειται άλλωστε για τον σπουδαιότερο πυγμάχο όλων των εποχών, το Μοχάμεντ Αλι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 3 Ιουνίου. Είναι μια από τις εμβληματικές φιγούρες του 20ου αιώνα, άλλαξε το όνομά του από Κάσιους Κλέι σε Μοχάμεντ Αλι επειδή μυήθηκε στον Ισλαμισμό, προκαλώντας αντιδράσεις, ενώ στην ιστορία έχουν μείνει οι μάχες του με τον Τζο Φρέιζιερ.
Πήρε χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη και ολοκλήρωσε την καριέρα του με ρεκόρ 56 νίκες και πέντε μόλις ήττες. Η περιπέτεια για την υγεία του Μοχάμεντ Αλι ξεκίνησε το 1984 όταν και διαγνώστηκε με το σύνδρομο Πάρκινσον, αποτέλεσμα των εγκεφαλικών κακώσεων, που… κληρονόμησε από την πυγμαχία. Η κατάσταση χειροτέρευε τα τελευταία χρόνια για τον Άλι, που σε ηλικία 74 ετών πέθανε, παρά τη φροντίδα των δικών του ανθρώπων.
Γκάρι Μάρσαλ (19 Ιουλίου)
Στις 19 Ιουλίου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Γκάρι Μάρσαλ, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, και παραγωγός. Έχει σκηνοθετήσει τις υπερπαραγωγές «The Princess Diaries», «Happy Days» και «Pretty Woman» είναι γνωστός για ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούν ισχυροί γυναικείοι χαρακτήρες, με μεγάλη απήχηση στο γυναικείο κοινό.
Τζιν Γουάιλντερ (29 Αυγούστου)
Ο κινηματογράφος το 2016 είχε μια μεγάλη απώλεια. Αυτή του διάσημου κωμικού ηθοποιού Τζιν Γουάιλντερ που πέθανε στις 29 Αυγούστου σε ηλικία 83 ετών, από επιπλοκές που προκλήθηκαν από την νόσο του Αλτσχάιμερ. Είχε γίνει γνωστός για τους ρόλους του σε πετυχημένες κωμωδίες όπως το «Φρανκενστάιν Τζούνιορ», το «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες», το «Γούλι Γουόνκα» και το «Εργοστάσιο σοκολάτας».
Σιμόν Πέρες (28 Σεπτεμβρίου)
Σε ηλικία 93 ετών πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου ο πρώην πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ένας πολιτικός με σταδιοδρομία περίπου 60 ετών. Το 2007 εξελέγη Πρόεδρος του Ισραήλ και υπηρέτησε στο αξίωμα αυτό ως τις 24 Ιουλίου 2014. Υπήρξε μέλος της Κνεσέτ το 1959 και υπηρέτησε αδιάλειπτα μέχρι την εκλογή του στην προεδρία το 2007, με ελάχιστη διακοπή το 2006. Το 1994 τιμήθηκε βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, καθώς υπήρξε ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες των συμφωνιών του Οσλο που έθεσαν τις βάσεις της παλαιστινιακής αυτονομίας στη δεκαετία του ΄90. Τον Νοέμβριο του 2008 τιμήθηκε με τον τίτλο του επίτιμου Ιππότη από τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.
Λέοναρντ Κοέν (7 Νοεμβρίου)
Η φωνή του ήταν χαρακτηριστική όπως και οι μελωδίες του. Λυρικός, ποιητικός μέσα από τα τραγούδια και τις μουσικές του ο Λέοναρντ Κοέν άφησε ένα μεγάλο κενό στη διεθνή μουσική σκηνή. Έφυγε από τη ζωή στις 7 Νοεμβρίου σε ηλικία 82 ετών με την ταφή του να γίνεται σε στενό οικογενειακό κύκλο και πριν ακόμη η οικογένειά του ανακοινώσει τον θάνατό του. Όπως ο Μπόουι, ο Καναδός με την τραχιά φωνή μόλις είχε ολοκληρώσει τον τελευταίο του δίσκο, “You Want It Darker”, επιλέγοντας έναν τίτλο που προοιώνιζε το τέλος.
Σάρον Τζόουνς (18 Νοεμβρίου)
Τραγουδίστρια της σόουλ και της φανκ, ο θηλυκός Τζέιμς Μπράουν όπως την αποκαλούσαν, είχε αργήσει να γίνει διάσημη. Πέθανε στις 18 Νοεμβρίου από καρκίνο σε ηλικία 60 ετών.
Φιντέλ Κάστρο (25 Νοεμβρίου)
Ο τελευταίος κατά πολλούς μεγάλος επαναστάτης του πλανήτη μας, ο Φιντέλ Κάστρο, που λατρεύτηκε και επικρίθηκε όσο λίγοι, έφυγε από τη ζωή στις 25 Νοεμβρίου στα 90 του χρόνια.
Ο «κομαντάντε» αψήφησε για περίπου μισό αιώνα τις ΗΠΑ επιβάλλοντας τα δικά του πιστεύω στην Κούβα. Άφησε πίσω του μία αμφιλεγόμενη κληρονομιά, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που λάτρεψαν την πολιτική του (δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση), ενώ αρκετοί τον επέκριναν για συγκεντρωτισμό και ασφυκτικό έλεγχο του κράτους. Η κηδεία του έγινε παρουσία πλήθος κόσμου με τον Αλέξη Τσίπρα να εκφωνεί έναν από τους επικήδειους.
Τζον Γκλεν (6 Δεκεμβρίου)
Στις 6 Δεκεμβρίου έφυγε από τη ζωή στα 95 του χρόνια , ο Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Στις 20 Φεβρουαρίου του 1962, ο Γκλεν απογειώθηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ μέσα στη διαστημική κάψουλα Friendship 7 Mercury. Η αποστολή στέφθηκε με επιτυχία και έγινε ο πρώτος Αμερικανός που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, πραγματοποιώντας συνολικά τρεις περιστροφές με τον θαλαμίσκο του. Η πτήση του διήρκεσε 4 ώρες, 55 λεπτά και 23 δευτερόλεπτα. Είχε πάντως άλλη μια πρωτιά, αφού στις 28 Οκτωβρίου του 1998, σε ηλικία 77 ετών, έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που βρέθηκε στο διάστημα καθώς ταξίδεψε με το Διαστημικό Λεωφορείο Discovery.
Κρεκ Σάγκερ (15 Δεκεμβρίου)
Έδωσε μεγάλη μάχη με τον καρκίνο, αλλά ο Κρεκ Σέγκερ δεν κατάφερε να βγει νικητής. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 15 Δεκεμβρίου σε ηλικία 65 ετών. Ο άνθρωπος με τα πολύχρωμα σακάκια και το υπέροχο χαμόγελο, άφησε τη δική του κληρονομιά στη δημοσιογραφία και το ΝΒΑ, το οποίο θρήνησε τον χαμό του. Ήταν ίσως η πιο εμβληματική φυσιογνωμία μέσα στα παρκέ μετά τους αθλητές φυσικά και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από όλους,
Ρικ Παρφίτ (24 Δεκεμβρίου)
Κιθαρίστας του βρετανικού συγκροτήματος της ροκ Status Quo, διάσημος κυρίως για το τραγούδι του «In the Army Now». Ο Ρικ Πάρφιτ πέθανε στις 24 Δεκεμβρίου σε ηλικία 68 χρονών από επιπλοκές μιας λοίμωξης. Έπειτα από πολλά προβλήματα υγείας που είχε στο παρελθόν, σκόπευε να αρχίσει σόλο καριέρα και να κυκλοφορήσει ένα δίσκο το 2017.
Τζορτζ Μάικλ (25 Δεκεμβρίου)
Ο θάνατος δεν λογαριάζει τίποτα και κανέναν… Ο ερμηνευτής του ύμνου των Χριστουγέννων με το «Last Christmas» έφυγε από τη ζωή στις 25 Δεκεμβρίου. Την ήμερα που όλος κόσμος σιγοτραγουδά το συγκεκριμένο κομμάτι. Ο Τζορτζ Μάικλ πέθανε από ανακοπή καρδιάς στα 53 του χρόνια στο σπίτι στο Λονδίνο. Πρώην αρχηγός του ποπ ντούο Wham γνώρισε τεράστια επιτυχία της δεκαετία του ’80, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε σόλο καριέρα με ανάλογες διακρίσεις.
Ήταν ο συνθέτης του «Careless Whisper», ενώ οι καταχρήσεις όπως ναρκωτικά και αλκοόλ όπως και η άστατη ζωή του στάθηκαν η αιτία για πολλά προβλήματα υγείας.
Κάρι Φίσερ (27 Δεκεμβρίου)
Η Κάρι Φίσερ, η αξέχαστη «πριγκίπισσα Λέια» του Πολέμου των Άστρων, πέθανε στις 27 Δεκεμβρίου σε ηλικία 60 ετών.
Η ηθοποιός υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια πτήσης από το Λονδίνο στο Λος Άντζελες, πάλεψε για λίγες ημέρες, αλλά δεν τα κατάφερε. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η Φίσερ έμεινε χωρίς σφυγμό για περίπου 10 λεπτά με έναν νοσηλευτή που ήταν στην πτήση να της κάνει μαλάξεις και τεχνητή αναπνοή.
Ο πιο διάσημος ρόλος της καριέρας της, εκείνος της πριγκίπισσας Λέια, θα ακολουθούσε το 1977. Την εμπειρία αυτή που άλλαξε τη ζωή της κατέγραψε με κάθε λεπτομέρεια η Φίσερ στην πρόσφατη αυτοβιογραφία της «The Princess Diarist». Ήταν μόλις 19 ετών όταν γυρίστηκε η πρώτη ταινίας της θρυλικής πλέον σειράς sci-fi.