Ενενήντα ένα χρόνια πίσω, άνοιξη του 1929, η χώρα δεν προσδοκά τίποτα από την επερχόμενη τουριστική καλοκαιρινή σεζόν.
Τα ζητήματα αυτά υπάγονται στο Τμήμα Ξένων και Εκθέσεων του υπουργείου Οικονομίας, υπάρχει απουσία κυβερνητικής στρατηγικής, ενώ οι λιγοστοί επισκέπτες μας είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία αρχαιολάτρες.
Αυτή την εποχή λοιπόν, κάτι αρχίζει να κινείται στο ζήτημα που οδηγεί, λίγους μήνες μετά, στη δημιουργία του ΕΟΤ.
Μάλιστα, η εφημερίδα «Εμπρός» διεξάγει έρευνα με τίτλο «Προς την ανάπτυξιν του ελληνικού τουρισμού», στην οποία ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Ν. Λέκκας. επισημαίνει ότι η τουριστική υπανάπτυξη είναι ζήτημα «πολιτισμού», όχι όμως όπως τον ορίζουμε σήμερα:
«Η ανάπτυξη της τουριστικής κινήσεως μιας χώρας δεν είναι ζήτημα κλιματολογικών όρων, φυσικών καλλονών και αρχαιολογικών θησαυρών. Η τουριστική κίνησης των άλλων χωρών είναι απόρροια μακράς μελέτης της ψυχολογίας του ταξιδεύοντος κόσμου, αποτέλεσμα μεγάλης και δαπανηράς προσπάθειας και αποτέλεσμα, ας μην ντρεπόμαστε να το πούμε, πολιτισμού. Και λέγοντας πολιτισμόν, εννοώ όλην εκείνην την ευμάρειαν, την συγκοινωνιακήν και της διαμονής την οποία παρέχουν όλαι, σχεδόν, αι χώραι του κόσμου. Και ημείς από της απόψεως αυτής του πολιτισμού, υστερούμε απελπιστικώς. Πρώτα- πρώτα έχομεν απόλυτην έλλειψην καλών ξενοδοχείων, αφού αυτά τα ολίγα καλά των Αθηνών δεν είναι δυνατόν να μας δώσουν τον τίτλο του πολιτισμένου κράτους. Επίσης δεν βλέπω ξενοδοχεία εις τους αρχαιολογικούς τόπους και τους τόπους φυσικών καλλονών».
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Τέλος, ο Ν. Λέκκας για να δείξει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ξένος τουρίστας στην Ελλάδα, χρησιμοποιεί ένα προσωπικό παράδειγμα, όταν σε πρόσφατη εκδρομή του με μια παρέα ξένων στην αρχαία Κόρινθο «…όχι μόνο ξενοδοχείο δε βρήκαμε να πλυθούμε και να αναπαυτούμε μετά από τριών ωρών κουραστικό ταξίδι με αυτοκίνητο, αλλά ούτε και ένα καφενείο καθαρό να πάρουμε ένα καφέ».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr