Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης
Στο νέο τεύχος του ET Magazine του EleftherosTypos.gr θα θυμηθούμε αυτήν την ληστεία που είναι μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο αλλά και άλλα περιστατικά ληστειών και κλοπών που συνέβησαν σε ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου.
Όπως είπαμε και στην αρχή του κειμένου μας στις 26 Νοεμβρίου του 1983 οι δράστες μπήκαν στην αποθήκη Brinks Mat με τη βοήθεια ενός εκ των ανδρών της ασφάλειας, οι μασκοφόροι διείσδυσαν στην απαγορευμένη περιοχή, ακινητοποίησαν τους φύλακες και άνοιξαν την κεντρική είσοδο της αποθήκης.
Το θέαμα όμως τους αιφνιδίασε… Αντί για τα χαρτονομίσματα που περίμεναν, αντίκρισαν 10 τόνους χρυσού σε ράβδους, αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών, που προορίζονταν για την Άπω Ανατολή. Τα νέα δεδομένα ανέτρεψαν όλο τον αρχικό σχεδιασμό.
Κάποιοι χρειάστηκε να φύγουν για να αναζητήσουν μεγαλύτερο μεταφορικό μέσο με την επιχείρηση να διαρκεί δύο ολόκληρες ώρες αντί για , αντί για πέντε λεπτά που υπολόγιζαν.
Ο εντοπισμός των δραστών αποδείχθηκε πολύ πιο εύκολη υπόθεση απ’ ό,τι περίμεναν οι αξιωματικοί της Σκότλαντ Γιαρντ.
Η σύλληψη
Τα προβλήματα των κακοποιών άρχισαν, όμως, με την προσπάθειά τους να εξαργυρώσουν το χρυσό. Οι ληστές προδόθηκαν, από τη μανία τους να απολαύσουν τα παράνομα κέρδη τους, καθώς O Ρόμπινσον και ο υπαρχηγός του, Μίκι Μακαβόι, έσπευσαν να αγοράσουν πολυτελείς κατοικίες λίγες εβδομάδες μετά τη ληστεία, ενώ ο Μακαβόι ονόμασε τα δύο κουτάβια που απέκτησε την ίδια εποχή: Brinks & Mat. Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν στα μέσα του 1984 και καταδικάσθηκαν σε 25 χρόνια κάθειρξη.
Ωστόσο, η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, καθώς τρεις από τους δέκα τόνους χρυσού δεν βρέθηκαν ποτέ.
Πολυτεχνείο: Ο ξεσηκωμός των φοιτητών μέσα από τον ξένο Τύπο της εποχής
Οι ληστείες της νέας χιλιετίας
Ληστεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων έγινε και τον Φεβρουάριο του 2002 και αυτή σε τομέα υψίστης ασφαλείας και σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι διεξάγονταν αυστηρότατοι έλεγχοι.
H λεία των ληστών ανέρχεται σε 6,5 εκατ. δολάρια μετρητά, τα οποία μόλις είχαν φθάσει στο αεροδρόμιο με πτήση από το Μπαχρέιν και μεταφέρονταν με φορτηγάκι ασφαλείας της British Αirways.
Σύμφωνα με την αστυνομία, ο οδηγός του βαν με τα χρήματα δέχθηκε επίθεση από δύο ενόπλους, σε ασφαλή περιοχή του αεροδρομίου. Οι ληστές ανάγκασαν τον οδηγό να πέσει στο έδαφος και του έδεσαν τα χέρια, πριν μεταφέρουν τα χρήματα από το ένα φορτηγάκι σε άλλο, το οποίο έφερε επίσης τα σύμβολα των Βρετανικών Αερογραμμών. Το δεύτερο βαν βρέθηκε λίγο αργότερα, εγκαταλελειμμένο και καμένο, σε κοντινή περιοχή, χωρίς κανένα ίχνος… χρημάτων ή των δραστών.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του οδηγού, ο οποίος υπέστη σοκ και τραυματίστηκε ελαφρά, οι δράστες ήταν δύο και δεν πυροβόλησαν. H αστυνομία, η οποία αναζητεί τους δυο ληστές, δεν ανέφερε το παραμικρό για το πώς οι δράστες εισήλθαν στην ασφαλή περιοχή του αεροδρομίου, αλλά κυρίως πώς κατάφεραν να διαφύγουν.
Τον Ιανουάριο του 2000, ένας λαθρεπιβάτης στην πτήση από τη Μαδρίτη στο Χίθροου, κρυμμένος στο χώρο των αποσκευών, προσπάθησε εν πτήσει να διαρρήξει τα ειδικά κουτιά εναέριας μεταφοράς χαρτονομισμάτων, αλλά τον εντόπισαν οι υπάλληλοι των αποσκευών κατά την προσγείωση, αν και κατάφερε να τους διαφύγει.
Το 2001, άγνωστοι δράστες λήστεψαν κινητά τηλέφωνα της Nokia αξίας δύο εκατ. στερλινών, αφού προηγουμένως απήγαγαν δυο άνδρες της ασφάλειας, σε αποθήκη εμπορευμάτων του Χίθροου.
Τον Μάρτιο του 2000 απέτυχε μια απόπειρα ληστείας πολύτιμων κοσμημάτων, όταν οι δράστες, νομίζοντας ότι γνωρίζουν σε ποιο βαν ήταν φυλαγμένο το πολύτιμο φορτίο, το έκλεψαν για να διαπιστώσουν αργότερα ότι επιτέθηκαν σε λάθος φορτηγάκι. Το φορτίο με τα κοσμήματα ήταν σε άλλο βαν.
Ενώ τέλος τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς εκλάπη φορτίο με Βιάγκρα, η τιμή του οποίου στη «μαύρη αγορά» έφθανε τα 12 εκατ. στερλίνες. Το φορτίο απλώς εξαφανίστηκε κατά τη μεταφορά του από το Βέλγιο στο Πουέρτο Ρίκο.
Με πληροφορίες από: sansimera.gr, Καθημερινή
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]