Αυτές είναι μερικές από τις ανθρώπινες ιστορίες που περιλαμβάνει η έκθεση που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απαγόρευση των αμβλώσεων στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Το κράτος της Καραϊβικής είναι ένα από τα 26 παγκοσμίως στα οποία απαγορεύεται δια νόμου η άμβλωση. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές τις χώρες όποια γυναίκα κάνει άμβλωση διώκεται ποινικά, τόσο η ίδια όσο και ο γιατρός της. Παρόλο που οι γυναίκες διαμαρτύρονται και η χώρα θρηνεί νεκρούς λόγω της απαγόρευσης, η κυβέρνηση κωφεύει επί σειρά ετών και αρνείται να δώσει το δικαίωμα στην άμβλωση.
Το άρθρο 37 του Συντάγματος που απαγορεύει την άμβλωση αναφέρει πως «το δικαίωμα στη ζωή είναι απαραβίαστο από τη σύλληψη μέχρι το θάνατο».
Παρά την απαγόρευση, οι αμβλώσεις στη Δομινικανή Δημοκρατία γίνονται. Μάλιστα, στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική όπου ο νόμος προβλέπει είτε την απαγόρευση είτε επιτρέπει την άμβλωση υπό συγκεκριμένες συνθήκες, οι αμβλώσεις έχουν αυξηθεί κατά 9% τα τελευταία 20 χρόνια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στη Δομινικανή Δημοκρατία οι μισές εγκυμοσύνες είναι είτε ανεπιθύμητες είτε δεν έχουν προγραμματιστεί. Ταυτόχρονα, οι αμβλώσεις απαγορεύονται και οι συνέπειες του νόμου σε αρκετές περιπτώσεις είναι τραγικές, σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Έφηβες και γυναίκες στη Δομινικανή Δημοκρατία αψηφούσαν πάντα τον νόμο που απαγορεύει την άμβλωση με αποτέλεσμα να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή ενώ προσπαθούν να διακόψουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη», αναφέρει η έκθεση.
Οι γυναίκες δοκιμάζουν αφεψήματα που φτιάχνουν μόνες τους και κάνουν απεργία πείνας και δίψας προκειμένου να πάψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Άλλοι τρόποι είναι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων που απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μιας γυναίκας που χρησιμοποίησε ένα κομμάτι τσιμέντο για να χτυπήσει την κοιλιά της προκειμένου να τερματιστεί η εγκυμοσύνη, σύμφωνα με την έκθεση.
Διάχυτος φόβος
Για τη συγκεκριμένη έκθεση το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνέλεξε τις μαρτυρίες 167 ανθρώπων. Ανάμεσά τους ήταν και 50 γυναίκες που είχαν μείνει έγκυες είτε χωρίς προγραμματισμό είτε χωρίς να το επιθυμούν.
Όσες έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή να βρουν ανθρώπους που θα το κάνουν με το αζημίωτο και χωρίς να παρέχουν καμία ασφάλεια. Όσες όμως δεν διαθέτουν πόρους ή ζουν σε απομονωμένα χωριά, κάνουν μόνες τους άμβλωση. Πολλές από αυτές είναι έφηβες και δεν είναι ενημερωμένες για τίποτα, σύμφωνα με την Έκθεση. Ο νόμος στη χώρα προβλέπει μάλιστα γι αυτές τις κοπέλες ποινές φυλάκισης…
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Πρακτικά, ενώ οι αμβλώσεις απαγορεύονται δια νόμου ακόμα και σε περιπτώσεις που πρέπει να γίνουν επειδή κινδυνεύει η ζωή της εγκύου, στον κανονισμό του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προβλέπεται πως «οι αμβλώσεις επιτρέπονται σε περίπτωση που κριθούν αναγκαίες».
Ωστόσο αυτή η εξαίρεση δεν βοηθά τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση.
Οι καταδίκες και οι συλλήψεις είναι σπάνιες στη Δομινικανή Δημοκρατία για το θέμα των αμβλώσεων, αλλά γυναίκες και έφηβες λόγω του φόβου αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια, σύμφωνα με την Έκθεση. Ακόμα και γυναίκες που έχουν αποβάλει, φοβούνται να πάνε στο νοσοκομείο για να μην θεωρήσουν ότι έκαναν μόνες τους άμβλωση!
Αποτέλεσμα είναι η ακατάσχετη αιμορραγία και ο πόνος που σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί ακόμα και στο θάνατο. Η διάτρηση της μήτρας ή τυχόν υπολείμματα στο γενετικό σύστημα της γυναίκας μετά την αποβολή οδηγούν στη σήψη και στο τέλος στο θάνατο.
Υπολογίζεται ότι πέρυσι 25.000 γυναίκες στη Δομινικανή Δημοκρατία ήθελαν να κάνουν άμβλωση αλλά καμία από αυτές δεν πήγε στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, το 8% των θανάτων στη χώρα οφείλεται στις αμβλώσεις που γίνονται.
Κάποιες γυναίκες που ζήτησαν βοήθεια στα νοσοκομεία λόγω επιπλοκών από την άμβλωση μίλησαν στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κακομεταχείριση από το ιατρικό προσωπικό με ανθρώπους να μην τις φωνάζουν με τα ονόματά τους, να αρνούνται να τους δώσουν αναλγητικά και να τους κάνουν επεμβάσεις χωρίς αναισθησία.
Αφετηρία
Σε δημοσκόπηση που έγινε στη Δομινικανή Δημοκρατία, το 79% των κατοίκων θέλουν την αποποινικοποίηση της άμβλωσης για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι μεγάλες διαδηλώσεις του Ιουλίου οδήγησαν τον υπουργό Υγείας στο να ανακοινώσει πως εξετάζεται οι αμβλώσεις να επιτρέπονται σε τρεις περιπτώσεις: αν κινδυνεύει η ζωή της γυναίκας, αν η γυναίκα έμεινε έγκυος από βιασμό και αν το έμβρυο δε θα μπορέσει να επιβιώσει όταν γεννηθεί.
Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει τίποτα….
Οι χώρες στις οποίες απαγορεύεται η άμβλωση: Κονγκό, Αίγυπτος, Γκαμπόν, Γουινέα-Μπισάου, Μαδαγασκάρη, Μαυριτανία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Σενεγάλη, Ονδούρα, Νικαράγουα, Σαλβαδόρ, Σουρινάμ, Αϊτή, Δομινικανή Δημοκρατία, Φιλιππίνες, Παλάου, Λάος.
Επιτρέπεται η άμβλωση σε περίπτωση κινδύνου, βιασμού κλπ: Ακτή Ελεφαντοστού, Λιβύη, Ουγκάντα, Νότιο Σουδάν, Ιράκ, Λίβανος, Συρία, Αφγανιστάν, Υεμένη, Μπανγκλαντές, Βιρμανία, Σρι Λάνκα, Γουατεμάλα, Παραγουάη, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Χιλή.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]