Γράφει ο Βασίλης Μπεκίρης ( Πρώην υφυπουργός Παιδείας)
Βέβαια, η αναγγελία του θανάτου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την 23η Απριλίου 1998, σε ηλικία 91 ετών, «πάγωσε» τις καρδιές όλων των Ελλήνων και συγκίνησε ολόκληρη την υφήλιο. Και τούτο διότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε προσφέρει στον τόπο μας όσον ολίγοι Ελληνες. Και δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι εχρημάτισε 14 χρόνια πρωθυπουργός (1955-1963 και 1974-1980) και 10 χρόνια Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (1980-1985 και 1990-1995), αλλά είχε την ευκαιρία να συνδέσει το όνομά του με την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1940-1944) και τον εμφύλιο σπαραγμό (1946-1949) και να πραγματοποιήσει μεγάλες τομές στην ελληνική κοινωνία, με μεγαλύτερη και σημαντικότερη τομή την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).
Ολες αυτές οι τομές είχαν σαν αποτέλεσμα να αναβαθμίσουν τη χώρα και έτσι η Ελλάδα, η παραγκωνισμένη και η εγκαταλελειμμένη, να ξεπεράσει την τροχιά της φτώχειας και της υποανάπτυξης και να μπει στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας του ελληνικού λαού. Πέραν αυτών, την περίοδο που κυβερνούσε τον τόπο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σχεδιάστηκαν και πραγματοποιήθησαν όλα τα σύγχρονα μεγάλα έργα (οδικά, αρδευτικά, τουριστικά κ.λπ.), τα οποία συνετέλεσαν ώστε να αλλάξει μορφή ο τόπος μας και μοίρα ο λαός μας.
Εκτός όμως από τα ανωτέρω, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εθεωρείτο ο κορυφαίος Ελληνας που ενσάρκωσε την ελπίδα του μέσου Ελληνα και στάθηκε ο αρχιτέκτονας της μεγάλης ιδέας για την πορεία της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Ηταν αυτός που «στέριωσε» τη Δημοκρατία στη χώρα μας, υπηρέτησε την εθνική συμφιλίωση και κατήργησε τον εθνοκτόνο διχασμό. Τέλος, είναι ο ίδιος ηγέτης, ο οποίος έδωσε κύρος στους θεσμούς και εκσυγχρόνισε τη συντηρητική παράταξη, την οποία ενίσχυσε με ακατάλυτες ιδεολογικές αρχές και ιδέες. Ολα αυτά και άλλα πολλά σκέπτονταν όλοι οι Ελληνες την ημέρα του θανάτου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ελληνα πολιτικού που προσέφερε τόσα πολλά στην Ελλάδα και τους Ελληνες. Πέρα όμως από τους απλούς Ελληνες πολίτες, για το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή μίλησαν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι με δηλώσεις τους εξήραν την προσωπικότητα και το έργο του μεγάλου πολιτικού άνδρα.
Ετσι, ο πρώτος πολίτης της χώρας το 1998, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο θάνατός του κατέθλιψε όλο το λαό, φίλους και παλαιούς αντιπάλους. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου επί πολλές δεκαετίες, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες, αναδειχθείς πρωτεργάτης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και θεμελιωτής του σύγχρονου δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο ελληνικός λαός τον αποχαιρετά με αισθήματα αγάπης, σεβασμού και ευγνωμοσύνης, με τη βεβαιότητα ότι η πολιτική παρουσία και η εθνική του δράση θα καταγραφούν με εύσημους λόγους στις σελίδες της Ιστορίας μας».
Ανάλογες δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε κάνει και ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος ήταν και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που αντιπολιτευόταν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη αναφέρονταν στο έργο και την προσφορά του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κατέληγαν ως εξής: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Ελλάδα των τελευταίων 50 ετών». Στη συνέχεια αναφέρθηκε «στον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην αναίμακτη μετάβαση από τη δικτατορία στη Δημοκρατία και τις άοκνες προσπάθειές του για την ένταξη της χώρας μας στην Ενωμένη Ευρώπη και την ουσιαστική συμβολή του στην εξομάλυνση των σχέσεών μας με τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων». Τέλος, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «επί 10 χρόνια προσέδωσε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον ύπατο πολιτειακό θεσμό, ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας όσο και στο εσωτερικό».
Δηλώσεις είχε κάνει και ο ανιψιός του Κώστας Καραμανλής, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας το 1998, υπό την ιδιότητά του ως θεσμικού ηγέτη της παράταξης την οποία ίδρυσε ο αποθανών ηγέτης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στις δηλώσεις του ο Κώστας Καραμανλής, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο μεγάλος και εμπνευσμένος αυτός ηγέτης, που με το δημιουργικό του έργο άλλαξε τη μοίρα της Ελλάδας, πέρασε στην Ιστορία. Παρακαταθήκη του η τεράστια εθνική προσφορά του και διαχρονικό υπόδειγμα η πολιτική του συμπεριφορά, της αλήθειας, της ευθύνης, του μέτρου και του αποτελέσματος. Το όραμα και οι αρχές του ιδρυτού μας πάντα θα μας εμπνέουν και θα μας οδηγούν. Χρέος μας να μετουσιώσουμε τη βαθιά οδύνη σε δύναμη δημιουργίας και αναγέννησης για την Ελλάδα. Την Ελλάδα που τόσο αγάπησε, την Ελλάδα που τόσο υπηρέτησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Τέλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Μητσοτάκης, είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πρωταγωνίστησε στην ελληνική πολιτική ζωή το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα. Ηταν ένας πολιτικός που διέθετε πολύ μεγάλες ικανότητες, τις οποίες αξιοποίησε προς όφελος του λαού και του έθνους. Εδειξε πάντα υπευθυνότητα και ρεαλισμό στα θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής και διαχειρίστηκε με μοναδική νοικοκυροσύνη τα δημόσια οικονομικά. Ηταν αυστηρός απέναντι στους συνεργάτες του, αλλά προπαντός λιτός και αυστηρός έναντι του εαυτού του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη των τριών μεγάλων μεταπολεμικών μας επιτευγμάτων: την απελευθέρωση των Ελλήνων από την πτώχεια και την ανέχεια, την αποκατάσταση μετά το 1974 της καλύτερης Δημοκρατίας που γνώρισε η νεότερη Ελλάδα, την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφυγε πλήρης ήμερων και με το έργο του να έχει αναγνωρισθεί από ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η καλύτερη δικαίωση που μπορεί να εύχεται ένας πολιτικός. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Εκτός όμως από τους Ελληνες ηγέτες, δηλώσεις έκαναν και πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί άνδρες, αναγνωρίζοντες τα πολλά προσόντα του Ελληνα πολιτικού ηγέτη, αλλά και την προσφορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση γενικότερα. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ντρίτριχ Γκένσερ, Γερμανού καγκελάριου το 1998, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Ο θάνατος του Κωνσταντίνου Καραμανλή έκανε την Ευρώπη πτωχώτερη. Ενας μεγάλος ηγέτης και ένας μεγάλος δημοκράτης έφυγε από κοντά μας. Θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας ως ιστορική προσωπικότητα, της οποίας η σημασία θα παραμείνει στο διηνεκές».