Επιμέλεια: Ανδρέας Ντίνης
Συμμετείχε μάλιστα στην «τελετή αποχαιρετισμού του γεωτρύπανου στην Μεσόγειο» που πραγματοποιήθηκε στο Κοτζάελι, θυμίζοντας κάτι από… Ερντογάν, παραδίδοντας μαθήματα άκρατου εθνικισμού. Η κίνηση αυτή όμως έχει και μια άλλη συμβολική σημασία.
Στο τεύχος του ET Magazine του EleftherosTypos.gr θα δούμε από που πήρε το όνομα του το γεωτρύπανο αλλά και πια η συμβολική (ίσως) σημασία του πλοίου που βγήκε στην Μεσόγειο.
Ξεκινώντας να αναφέρουμε πως το προσωνύμιο «Πορθητής» ανήκει στον Μωάμεθ Β΄ και του αποδόθηκε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ήταν Οθωμανός σουλτάνος, ο οποίος βασίλεψε κατά τα διαστήματα 1444-1446 και 1451-1481 και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Οθωμανούς σουλτάνους, που ακόμη και σήμερα οι Τούρκοι θεωρούν ως μία από τις μεγαλύτερες μορφές στην ιστορία τους.
Ο Μωάμεθ ο «Πορθητής» ήταν και αυτός που το 1456 έδωσε την διαταγή στον Τουραχάνογλου Ομέρ Μπέη να κινηθεί εναντίον της Αθήνας και στις 4 Ιουνίου του ίδιου έτους την κατέλαβε, εκτός από την Ακρόπολη.
Η Άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς Τούρκους (29 Μαΐου 1453), βρήκε την Αθήνα υπό την κυριαρχία των Φράγκων και φόρου υποτελή στον Σουλτάνο. Η άλλοτε κραταιά πόλη ήταν πρωτεύουσα του Δουκάτου των Αθηνών, με επικεφαλής των νεαρό Φλωρεντίνο Φράγκο Ατζαγιώλη τον οποίο επιτρόπευε η φιλόδοξη μητέρα του Κιάρα Τζώρτζη.
Τότε οι κάτοικοι της Αθήνας, που είχαν δεινοπαθήσει επί δύο αιώνες από την πολιτική, οικονομική και θρησκευτική καταπίεση των Φράγκων, δέχθηκαν με ανακούφιση στην αρχή τον νέο δυνάστη, που υποσχόταν παροχή πολιτικών και εκκλησιαστικών προνομίων στον ελληνορθόδοξο πληθυσμό της πόλης.
Τον Αύγουστο του 1458, επιστρέφοντας από την Πελοπόννησο, ο Μωάμεθ επισκέφθηκε για τέσσερις μέρες την Αθήνα. Αρχικά παρέλαβε τα κλειδιά της πόλης από τον ηγούμενο της Μονής Καισαριανής και στη συνέχεια ο αρχαιολάτρης σουλτάνος, σύμφωνα με τον ιστορικό Κριτόβουλο, ανέβηκε στην Ακρόπολη, όπου θαύμασε τα αρχαία μνημεία και έδωσε εντολή να γίνει τζαμί.
Με την άλωση της Ακρόπολης τον Ιούλιο του 1458, η Αθήνα πέρασε στη σκοτεινή εποχή της Τουρκοκρατίας. Απελευθερώθηκε στις 31 Μαΐου του 1833 και στις 18 Σεπτεμβρίου του 1834 ανακηρύχτηκε πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]