Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης
Στο νέο τεύχος του ET Magazine του Eleftherostypos.gr θα ασχοληθούμε, με αφορμή την μεγάλη φωτιά σε εμπορικό κέντρο στην Ρωσία, την εβδομάδα που μας πέρασε, με τις πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς. Η φωτιά στο εμπορικό κέντρο Zimnyaya Vishnya στην πόλη Κεμέροβο άφησε πίσω της ένα τραγικό απολογισμό. Οι νεκροί ανήλθαν στους 64 μεταξύ των οποίων βρίσκονται και 40 παιδιά.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε σε έναν από τους υψηλότερους ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya και πολλά από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονταν σε κινηματογραφική αίθουσα.
Δεν ήταν λίγες οι φορές όμως που φωτιές, σε ολόκληρο τον κόσμο άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς. Μέσα σε αυτόν τον μακρύ, δυστυχώς, κατάλογο βρίσκεται και η Ελλάδα.
Λονδίνο 1666
Το 1666 φωτιά κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος του Λονδίνου. Η πυρκαγιά έκαιγε για τρεις ολόκληρες ημέρες, (2 ως τις 5 Σεπτεμβρίου), και κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς την παλιά πόλη, αφαιρώντας άγνωστο αριθμό ζωών και αφήνοντας άστεγους τους 70.000 από τους 80.000 κατοίκους της πόλης.
Η πυρκαγιά είχε ξεκινήσει από το φούρνο του Τόμας Φάρινερ και ένας από τους λόγους της γρήγορης εξάπλωσής της ήταν οι ισχυροί άνεμοι. Η φωτιά κατέκαψε το ιστορικό κέντρο του Λονδίνου, το οποίο περιβαλλόταν από ρωμαϊκά τείχη, ενώ απείλησε -χωρίς όμως να καταστρέψει- Ουέστμινστερ, Ανάκτορα Ουάιτχωλ και υποβαθμισμένες περιαστικές συνοικίες. Κάηκαν 13.200 σπίτια, 87 εκκλησίες, ο παλαιός καθεδρικός του Αγίου Παύλου και τα περισσότερα κυβερνητικά κτήρια.
Θεσσαλονίκη 1917
Η πυρκαγιά κατέστρεψε το 32% της συνολικής έκτασης της Θεσσαλονίκης. Προκλήθηκε από σπίθα που ξεπήδησε από μια κουζίνα και έπεσε σε παρακείμενο αχυρώνα. Η έλλειψη νερού και η αδιαφορία των γειτόνων απέτρεψαν να συγκρατηθεί στο αρχικό στάδιο η φωτιά, έτσι σε σύντομο διάστημα, λόγω των ανέμων, άρχισε να κατατρώει τα γειτονικά σπίτια και να εξαπλώνεται σε όλη την πόλη.
Σικάγο 1871
Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 1871, σε ένα σταύλο κοντά στη δεξαμενή νερού του Σικάγου, η αγελάδα του Πάτρικ Ο’Λίρι, κλώτσησε κατά λάθος το φανάρι που είχε αφήσει στο πάτωμα ο ιδιοκτήτης της, και γινόμενη η αιτία να ξεσπάσει η μεγάλη πυρκαγιά του Σικάγου, μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην σύγχρονη ιστορία των αστικών κέντρων. Τουλάχιστον έτσι θέλει ο μύθος να πήρε η πόλη φωτιά . Η πραγματική αιτία δεν έγινε ποτέ γνωστή.
Οι λόγοι που η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα ήταν εμφανείς όμως: ξύλινα κτίρια, ισχυροί άνεμοι και προηγηθείσα περίοδος ανομβρίας. Όταν, τρεις μέρες αργότερα, οι φλόγες καταλάγιασαν, οι ζημιές ξεπερνούσαν κάθε φαντασία: το ένα τρίτο της πόλης είχε γίνει καπνός, το ένα τρίτο των κατοίκων -κοντά 100.000 άνθρωποι – είχαν μείνει άστεγοι. Οι νεκροί, λιγότεροι από 300, ήταν ο μόνος αριθμός που δεν ταίριαζε με το μέγεθος της καταστροφής – όλοι περίμεναν πολύ περισσότερους.
Σαν Φρανσίσκο 1906
Τα ξημερώματα της 18ης Απριλίου του 1906 ένας φοβερός σεισμός 7.7 ρίχτερ χτύπησε το Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. Ήταν μία απ’ τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν ποτέ. Πέθαναν εκατοντάδες, ακόμα περισσότεροι τραυματίστηκαν και ισοπεδώθηκε όλη η πόλη. Πολλές απ’ τις πυρκαγιές προκλήθηκαν από τον σεισμό, αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη αιτία. Πίσω απ’ τη φοβερή καταστροφή, κρυβόταν η ανθρώπινη πονηριά.
Τα περισσότερα κτίρια της πόλης ήταν ασφαλισμένα σε περίπτωση φωτιάς, αλλά το πλάνο δεν κάλυπτε τις καταστροφές από σεισμό. Γι’ αυτό πολλοί έβαλαν επίτηδες φωτιά στο σπίτι τους για να πάρουν τα χρήματα της ασφάλειας.
Η πυρκαγιά που κατέστρεψε 25.000 κτίρια, πάνω από 490 οικοδομικά τετράγωνα και άφησε πίσω της 3.000 νεκρούς οφείλεται τόσο στον παράγοντα άνθρωπο όσο και στο παράγοντα φύση. Σε ό,τι αφορά τη φύση -η φωτιά ακολούθησε του σεισμού της 18ης Απριλίου 1906, σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη δραστηριότητα -είχε να κάνει με την ανατίναξη κτιρίων για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών από ανειδίκευτο προσωπικό.
Τόκιο 1923
Όπως το Σαν Φραντσίσκο έτσι και το Τόκιο υπέστη ισοπεδωτικό σεισμό. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στοίχισε τη ζωή σε 38.000 ανθρώπους. Συνολικά, οι νεκροί από σεισμό και φωτιά ήταν 142.000.Οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τη φωτιά γρηγορότερα καταπάνω στα σπίτια της πόλης, φτιαγμένα από ξύλο και χαρτί κατά την παράδοση της χώρας ενώ το σώμα των πυροσβεστών της εποχής δεν αρκούσε για να αντιμετωπιστεί ένας τόσο ισχυρός αντίπαλος. Η ζημιά ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η ανοικοδόμηση χρειάστηκε περισσότερα από δύο χρόνια.
Σμύρνη 1922
Το 1922 ο πληθυσμός της πόλης της Σμύρνης υπολογιζόταν σε 240.000 κατοίκους εκ των οποίων οι Έλληνες ήταν 100.000, οι Τούρκοι 60.000, Εβραίοι 20.000, Αρμένιοι 15.000 και 15-20.000 διαφόρων εθνοτήτων. Οι πρώτες φλόγες που κατέκαψαν τη Σμύρνη κι έσβησαν την ελληνικότητά της, έκαναν την εμφάνισή τους την 30η Αυγούστου κυρίως από την Αρμένικη συνοικία πού συνόρευε με το Παζάρι της Σμύρνης, τις Μεγάλες Ταβέρνες και τη συνοικία του Αγίου Γεωργίου «και δι’ αυτής», με την Μητρόπολη της Αγ. Φωτεινής.
Όσο οι ώρες περνούσαν τόσο οι φλόγες υψώνονταν . Πυροβολισμοί κι εκρήξεις συνόδευαν τον εμπρησμό της άλλοτε, πανάρχαιας πρωτεύουσας Ιωνίας. Στο μεταξύ στην διάρκεια της νύχτας προβοκάτορες και εμπρηστές περιέτρεχαν τις σκοτεινές συνοικίες αδειάζοντας κουβάδες τη βενζίνη και το πετρέλαιο.
https://youtu.be/_pWsT1YRW4s
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]