Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Όσο όμως κι αν μας μοιάζει πρωτοφανές να σκοτώνονται άνθρωποι λόγω καιρού σε μία πρωτεύουσα δυτικού κράτους εν έτει 2017, η Αθήνα έχει βεβαρυμμένο ιστορικό που αποδεικνύει πως… κάτι δεν έχουμε κάνει καλά στις πολλές φάσης ανέγερσης αυτής της σύγχρονης κατά τα άλλα πόλης.
Η μεγαλύτερη καταστροφή λόγω καιρού που έχουν ζήσει οι Αθηναίοι συνέβη τον Νοέμβριο του 1961, όταν επί μισή μέρα σχεδόν η βροχή ήταν καταρρακτώδης ενώ το χαλάζι όχι μόνο έντονο, αλλά και σε μέγεθος που ξεπερνούσε ορισμένες φορές και αυτό του καρυδιού.
Όπως τότε έτσι και σήμερα σπίτια πλημμύρισαν, άλλα κατέρρευσαν, κόσμος έμεινε άστεγος, πολλοί τραυματίστηκαν και πολλοί σκοτώθηκαν. Ο απολογισμός σοκαριστικός και σε μεγάλο βαθμό αφορούσε την Δυτική Αττική:
- 60 νεκροί
- Πάνω από 300 τραυματίες
- Πάνω από 4.000 σπίτια πλημμυρισμένα
- 400 σπίτια κατέρρευσαν
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Έφυγε ο «δημιουργός» μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας
Η αναδρομή στην ιστορία, όμως, δεν σταματά εκεί καθώς μία 15ετία σχεδόν αργότερα, τον ίδιο μήνα του 1977, η καταιγίδα που διήρκεσε επί 1,5 ώρα προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα και δρόμους. Μάλιστα λέγεται πως τότε καταστράφηκε σχεδόν το 15% των δρόμων της πρωτεύουσας με το εύρος των καταστροφών να εκτείνεται από την Γλυφάδα μέχρι τα Λιόσια και το Ψυχικό μέχρι το Κερατσίνι. Τελικά ο απολογισμός ήταν για ακόμη μία φορά θλιβερός, αφού 37 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά. Πλημμύρισαν 1.924 υπόγεια και παρασύρθηκαν 172 οχήματα.
Τον Νοέμβριο του 1994 μια ισχυρή καταιγίδα είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο Ποδονίφτης, στην Νέα Φιλαδέλφεια. Ο τραγικός απολογισμός ήταν εννέα άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους, με περιοχές όπως η Νέα Ιωνία, ο Περισσός, το Αιγάλεω, το Περιστέρι, η Χαλκηδόνα και η Νέα Φιλαδέλφεια να μετατραπούν σε λίμνες.
Επίσης την 14η Νοεμβρίου 1896 κατεγράφησαν 61 θύματα και την 5η Νοεμβρίου 1936 είχαμε 2 νεκρούς.
Άλλες καταστροφές του φθινοπώρου
- Οκτώβριος 1980: Ένας νεκρός
- Οκτώβριος 1989: Επτά νεκροί
- Οκτώβριος 2015: Δύο νεκροί