Αναφορικά με τις εξαγωγές οπλικών συστημάτων, σημειώνεται ότι στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει Σουηδία και Φινλανδία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, η πραγματικότητα είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, οι δύο σκανδιναβικές χώρες παραδοσιακά δεν διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Αγκυρας.
Στοχοπροσήλωση στα πραγματικά προβλήματα
Η αναδίπλωση Ερντογάν μπορεί επίσης να άνοιξε το δρόμο για συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν για τα F-16, όμως όλα θα πρέπει να περάσουν από το αμερικανικό Κογκρέσο, που δεν είναι υπέρ των τουρκικών θέσεων, ενώ δεν έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία κάνει πολύ θόρυβο, αλλά δεν έχει πετύχει τίποτα ουσιαστικό. Οσο για τα ζητήματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που αποτελούσαν βασική προτεραιότητα της τουρκικής κυβέρνησης, προφανώς για εσωτερική κατανάλωση, να σημειώσουμε ότι τυχόν έκδοση θα γίνεται σύμφωνα με το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Η ελληνική διπλωματία έχει σταθερή γραμμή και αναβαθμισμένο ρόλο, και ο «τζερτζελές» της Αγκυρας δεν της αποφέρει κάποιο σοβαρό κέρδος, αφού δεν δημιουργεί θετικό αποτύπωμα για αυτήν, αλλά αντιθέτως πιστοποιεί σε όλους ότι η Τουρκία λειτουργεί ως πηγή αστάθειας. Ο Ερντογάν, που έλεγε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει ποτέ για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το δέχθηκε με ένα μνημόνιο αόριστων υποσχέσεων, κάνοντας ακόμα μία από τις γνωστές κυβιστήσεις στην εξωτερική του πολιτική. Από την πλευρά της, η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος της Ε.Ε., έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να ασκεί τα δικαιώματά της και να προστατεύει τα συμφέροντά της.