Από την άλλη, η νομισματική έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος επισημαίνει τους κινδύνους που προκαλούν ο πληθωρισμός και η παγκόσμια αβεβαιότητα, και για το λόγο αυτό προσγειώνει το στόχο της ανάπτυξης στο 3,2%.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ορθώς βασίζεται σε δυσοίωνες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, αν και η οικονομία βρίσκεται σε καλά επίπεδα και ο τουρισμός κινείται σε αυξητική τροχιά, ακόμα και σε σχέση με τη χρονιά-ρεκόρ του 2019. Κι αυτό γιατί είναι καλύτερα να διαψεύδονται οι προβλέψεις επί τα βελτίω παρά να βρισκόμαστε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Νέα επανεκκίνηση
Με τα δεδομένα που έχουμε, αλλά και την υπάρχουσα αβεβαιότητα σε σχέση με το φυσικό αέριο από το φθινόπωρο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι, όπου δημιουργούνται τα δημοσιονομικά περιθώρια, θα λαμβάνονται μέτρα στήριξης για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, «στις σημερινές συνθήκες δεν υπάρχουν δυνατότητες γενικευμένων παρεμβάσεων, όπως στην περίοδο της πανδημίας. Κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει την ήδη εύθραυστη δημοσιονομική κατάσταση και θα καταστήσει τη χώρα μας ευάλωτη σε κάθε είδους διαταραχές. Τα όποια μέτρα εισοδηματικής στήριξης θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και να χρηματοδοτούνται από πρόσθετα τρέχοντα έσοδα, ώστε να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, και αυτό πράττουμε».
Υπό το πρίσμα αυτό, είναι σημαντική η νέα ενίσχυση στους πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες για την κάλυψη του αυξημένου κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης, ενώ συνολικά η εκτίμηση των μέτρων για την άμεση ή έμμεση στήριξη της κοινωνίας για το 2022 σχετικά με την ενεργειακή κρίση ανέρχεται σε 8,5 δισ. ευρώ. Αναγκαία μέτρα που όμως λαμβάνονται με σύνεση.